Vankila valmentaa vapauteen

0

Satakunnan vankila on täynnä tavallisia ihmisiä, joiden elämä on lipsahtanut sivuraiteelle useimmiten päihteiden takia. Henkilökunta on huomannut, että vankila-sanaan liitetään paljon pahaa, vaikka sisällä on hirveästi hyvää.

Myös ammattitaitoa ja osaamista löytyy. Satakunnan vankila onnistuu Huittisten ja Köyliön yksiköidensä työtoiminnalla kattamaan omat menonsa. Tulot ovat viidennes koko maan vankeinhoidon tuloista.

Esimerkiksi luomutuotannon, metalli- ja puutöiden sekä teollisuusompelimon lisäksi vankila on tunnettu liikennemerkeistään: Kolmannes Suomen tiekylteistä ja -opasteista tulee täältä.

Satakunnan vankila työllistää Köyliön ja Huittisten avolaitoksissaan 89 viranhaltijaa. 169 vankipaikalla on niin sakkojen muuntorangaistustaan kuin elinkautistaankin suorittavia.

Vankila yhteistyökumppanina

Vankila on muuttunut yhä enemmän arkeen ja elämänhallintaan valmentavaksi laitokseksi. Muutaman vuoden käytössä olleen valvotun koevapauden lisäksi vanki voi käydä siviilitöissä vankilan ulkopuolella – jos joku vain työllistää. Ongelmana näyttävät olevan asenteet.

Mahdollista olisi ottaa vaikkapa metallialan alihankintatöitä. Vankien joukossa on koulutettuja ammattilaisia, eivätkä vankilapalkat nosta kustannuksia liikaa.

Asiantuntijat pitävät vankeja myös säntillisinä työntekijöinä. He eivät myöhästele, saati ilmesty töihinsä krapulapäissään.

Valvotuista koevapauksista, joissa vanki suorittaa korkeintaan viimeisimmät kuusi kuukautta rangaistuksestaan siviilissä, onnistuvat lähes kaikki. Koko maassa 15 prosentin kohdalla koevapaus keskeytetään kokonaan tai määräajaksi rikkeen vuoksi. Rikkomukset ovat olleet pieniä ja yleensä ne liittyvät päihteiden käyttöön.

Ei läpihuutojuttu

Satakunnan vankilasta valvotusti koevapaudessa rangaistustaan suorittaa tällä hetkellä kahdeksan vankia, neljä kummastakin yksiköstä. Kokemukset ovat hyviä.

Valvottu koevapaus on yhteiskunnalle edullista, mutta vangin lähtö koevapauteen, taajaan tehtävät tarkastukset ja useimmiten puhelimitse toteutettava valvonta vaativat suuren työpanoksen.

Koevapauttaan suorittava voi olla työssä, opiskelemassa tai vaikka päihdekuntoutuksessa. Suunnitelma tehdään yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Kun ihminen sitten jonain päivänä siirtyy valvotusta koevapaudesta suorittamaan ehdonalaista vapautta, valvontavastuu siirtyy Porin yhdyskuntaseuraamustoimistolle. Valvontaan tulevien kanssa jatketaan vankilassa aloitettua muutostyöskentelyä. Toimisto vastaa myös yhdyskuntapalvelun, nuorisorangaistusten toimeenpanosta ja ehdollisesti rangaistujen nuorten valvonnasta.

Tutkimustietoa siitä, miten koevapaudessa olleet vangit ovat hallinneet arkeaan vankeusrangaistuksen jälkeen, ei vielä ole. Sen sijaan yleensä vankeusaikana suoritetusta työ- ja koulutustoiminnan hedelmistä on Satakunnan vankilaan tullut myönteisiä kuulumisia.

Yhteystiedot

Satakunnan rikosseuraamuskeskus

Osoite
Toivarintie 581
32700 Huittinen

puh.
010 368 4300

email
satakunta.vhl@om.fi

www.satakunnanvankila.fi

Kartta

Share.