Vaivatonta katsastusta ja apua rekisteröintiasioihin

0

Etelä-Savon Katsastus Oy on perheyritys, joka aloitti toimintansa vuokratiloissa Mikkelin Pursialassa. Syksyllä 2006 yritykselle valmistui omat, huomattavasti aiempaa väljemmät tilat Mikkelin Rantakylään. Rantakylässä sijaitsevalla katsastusasemalla katsastukseen pääsee henkilö- ja pakettiautolla aikaa varaamatta. Raskaan kaluston katsastuksiin sekä rekisteröinti- ja muutoskatsastuksiin tarvitaan aikavaraus.

– Kuukausittain asemalla käy noin 1500 asiakasta. Noin 80 prosenttia katsastettavista autoista on niin sanottua kevyttä kalustoa, arvioi yrityksen toimitusjohtaja Erkki Valjakka.

Katsastusten lisäksi asemalla hoituvat muun muassa kuntotarkastukset ja erilaiset ajoneuvon omistajanvaihdoksiin tai liikenteestä poistamiseen liittyvät muutostyöt. Valjakan mukaan asiakaskäyntejä on viime aikoina lisännyt aika paljon liikennekäytöstä poistettavien autojen paperityöt. Liikennekäytöstä poisto on vanhaa seisonta-aikakäytäntöä laajempi menettely, jolla katkeavat kaikki ajoneuvoon kohdistuvat maksut yhdellä ilmoituksella.

Katsastustoiminta vapautui vapaalle kilpailulle vuonna 1993. Kilpailu on muuttanut monen mielestä katsastusasemien palvelukuvaa asiakasystävällisempään suuntaan. Suuria muutoksia on Valjakan mukaan tapahtunut kymmenessä vuodessa myös laitevaatimuksissa ja auton testausjärjestelmissä, joka on helpottanut katsastajien työtä.

Virallisempi muistilappu

Siinä missä katsastajan työmäärä auton parissa on helpottunut, on atk:n ja paperityön määrä lisääntynyt selvästi. Viimeisin muutos oli uuden ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmän käyttöönotto marraskuussa 2007, joka vaati useiden tuhansien eurojen investoinnit yritykseltä.

– Tuossa yhteydessä rekisteritodistus uudistui sekä ulkonäöltään että sisällöltään. Nyt uuteen rekisteritodistukseen tulostuu aiemmasta poiketen tieto seuraavan määräaikaiskatsastuksen aikavälistä ja määräaikaiskatsastuksessa annetuista korjauskehotuksista, kertoo Valjakka.

Uudistus palvelee asiakasta ikään kuin muistilappuna, mutta toisaalta se turvaa esimerkiksi käytetyn auton ostajaa. Valjakka kertoo esimerkin:

– Jos katsastuksessa on huomautettu esimerkiksi tuulilasista ja kehotettu omistajaa korjaamaan se, ei tuota korjauskehotusta voi pyyhkiä pois auton myyntitilanteessa. Tiedot on tallennettu koneelle, josta ne poistuvat vasta kun tilanne on korjattu. Uudenlainen rekisteriote helpottaa myös virkavallan työtä tien päällä, Valjakka kertoo.

Katsastus tulee asiakkaan luo

Mikkelin lisäksi yritys toimii Kuopiossa Sorsasalon Katsastus -nimellä ja Varkaudessa Keski-Savon Katsastuksena. Yrityksen uusin katsastusasema avataan huhtikuussa 2008 Savonlinnaan. Lisäksi Etelä-Savon Katsastuksella on sivutoimipisteet Juvalla, Puumalassa, Heinävedellä, Kangasniemellä ja Mäntyharjulla. Näissä asiakkaita palvellaan yhtenä tai kahtena päivänä viikossa.

– Asiakashan voi katsastaa autonsa missä tahansa katsastusasemalla. Me haluamme tuoda palvelun lähelle asiakasta ja palvella näin myös esimerkiksi vapaa-ajanasukkaita, kertoo Valjakka.

Etelä-Savon Katsastuksen palkkalistoilla on kolmisenkymmentä henkeä ja sen liikevaihto on noin 2,5 miljoonaa euroa.

{gallery}es-etela-savon_katsastus_oy{/gallery}

 

Etelä-Savon Katsastus Oy

Osoite
Uusitie 1
50600 Mikkeli

puh.
015 415 0707

email
mikkeli@katsastus.fi

www.katsastus.fi

Share.