Työmaa vertaansa vailla

0

Jos jossain tarvitaan ihmisiä, joilla on sekä rohkeutta että visioita, Posiva Oy on se paikka. Kaikki on uutta. Kukaan ei ole aiemmin tehnyt tällaista, ja se asettaa melko lailla haastetta, sanoo viestintäpäällikkö Timo Seppälä.

Eurajoen Olkiluodossa toimiva Posiva vastaa ydinjätteen loppusijoituksen suunnittelusta. Myöhemmin sen vastuulle tulee myös käytäntö: Ydinjätteen kapselointi ja sijoitus satoja metrejä paksuun kallioperään.

– En usko, että missään muussa työssä pääsee kurkottamaan näin pitkälle tulevaisuuteen. Meidän kvartaalimme on 25 vuotta, Seppälä vertaa.

Posiva työllistää noin 90 henkeä. Poikkitieteellisessä, korkeakoulutetussa työyhteisössä työskentelee muun muassa geologeja, fyysikkoja ja kemistejä. Lisäksi alihankkijoina toimii toista sataa eri alojen asiantuntijaa.

Vuosisadan projekti

Varsinainen loppusijoitus on tarkoitus aloittaa vuonna 2020 ja laitoksen on suunniteltu pysyvän toiminnassa noin sata vuotta. Sinä aikana 400 metrin syvyyteen peruskallioon sijoitetaan arviolta 3 000 parinkymmenen tonnin kuparikapselia, joita suojaavat betoniittipuskuri ja tunnelien täyteaine.

Tässä vaiheessa tavoitteena on jättää rakentamislupahakemus parin vuoden kuluttua.

– Meille ei ole tärkeintä se, että louhisimme mahdollisimman nopeasti aikataulussa pysyen. Nyt elämme esivaihetta, harjoittelemme ja kokeilemme. Osoitamme, että osaamme tehdä loppusijoituksen juuri niin, kuin se pitää.

Tällä hetkellä valmistaudutaan testaus- ja demonstraatiotilojen rakentamiseen loppusijoitussyvyydelle. Odottamattomia yllätyksiä ei ole juuri ollut: Esimerkiksi tunnelia louhiessa vastaan tulleet rakenteet on pystytty paikantamaan jo maan päällä tehdyissä tutkimuksissa.

– Ihminen ei voi hahmottaa loppusijoituksen turvallisuutta, jos ei tunne ydinjätteen ominaisuuksia. Jäte muodostuu metallisista polttoainenipuista. Ne ovat kiinteää ainetta, joka ei herkästi liukene veteen. Myös kallioperän historia tunnetaan erittäin hyvin, muutokset 400 metrin syvyydessä ovat äärimmäisen pieniä.

Huomioon on otettava silti paljon muuttuvia tekijöitä, jo pelkkä kuparin kustannus on arvioitava kaikkien loppusijoituksessa tarvittavien kapselien osalta.

Jo nyt osa historiaa

Posiva saa säännöllisesti vieraakseen niin ulkomaiden ydinjäteasioista vastaavia tahoja kuin kansainvälistä mediaakin. Seppälän mukaan Suomi on loppusijoitusasiassa kärkikolmikossa. Myös Ruotsilla ja Ranskalla on aikataulu ja suunnitelma loppusijoitukseen.

– Muualla ollaan enemmän tai vähemmän odottavalla kannalla. Suomessa ei ajelehdita. Posivan omistajat, voimayhtiöt Teollisuuden Voima ja Fortum Power & Heat ovat pitäneet sitoumuksista kiinni.

Vieraille kelpaa näyttää paitsi Olkiluotoon louhittavaa tunnelia, myös entiseen loistoonsa restauroitua Vuojoen kartanoa. Linnamainen empirerakennus nousi vanhainkodista takaisin entiseen loistoonsa Eurajoen kunnan ja Posivan yhteistyönä. Posivalla on kartanon saleissa toimisto-, koulutus- ja neuvottelutiloja.

–Vuojoen kartano on osa Eurajoen historiaa. Nyt Posivastakin on tullut pala sitä tarinaa.

Yhteystiedot

Posiva Oy

Osoite
Olkiluoto
27160 Eurajoki

puh.
02 837231

fax
02 83723709

email
etunimi.sukunimi@posiva.fi

www.posiva.fi

Kartta

Share.