Titaanidioksidipigmentillä rajattomat käyttömahdollisuudet

0

Sachtleben Pigments Oy:n Porin tehdas valmistaa titaanidioksidia, jota käytetään lähes kaikkialla ympärillämme. Tärkeimmät käyttökohteet ovat maalit, painovärit, elintarvikkeet ja kosmetiikka. Näiden jokapäiväisten tuotteiden valmistuksessa titaanidioksidin tarve on tasaisen varmaa. Varsinaista kasvua tehdas rakentaakin vaativilla, uusilla innovaatioilla.

Titaanidioksidi on keinotekoinen kemiallinen yhdiste, jonka raaka-aineena on ilmeniitti –malmi. Sachlebenin Porin tehdas käyttää titaanidioksidin valmistukseen 300 000 tonnia ilmeniittiä vuodessa. Malmi tulee pääasiassa Norjasta.

– Ilmeniittissä on malmia 45-55 prosenttia. Titaani erotetaan malmista ja valmistetaan  lopputuotteeksi vaativassa, 10-12 päivää kestävässä prosessissa. Tuotantovaiheita on yli 30. Tämä on paljon energiaa ja pääomia vaativaa tuotantoa, kertoo toimitusjohtaja Ilpo Harju.

Titaanidioksidi on titaanipigmentti, joka ei liukene eikä muuta olomuotoaan. Sen tärkein ominaisuus on peittokyky, joka syntyy aivan pienenäkin pitoisuutena.

– Ilman titaanidioksidipigmenttiä kirjan sivut eivät olisi luettavissa. Ruoka-aineissa pigmentti antaa kauniin värin ja sen ansiosta lääketabletit ovat hohtavan valkoisia. Tuotteitamme käytetään myös pakkauspainoväreihin, mistä esimerkkinä perunalastupussi. Sen materiaali on ohut ja pussin  sisäpuolen pitää suojata tuotetta valolta, toimitusjohtaja selvittää.

sk-sachtleben4Menestyminen edellyttää erikoisosaamista

Sachtleben Pigmentsin tuotannon kannalta tärkeimmät asiakkaat ovat elintarvike- ja kosmetiikkateollisuus, jossa markkinat ja hintataso ovat tasaiset. Pakkauspainoväreissä Sachtleben Pigmentsin Porin tehdas on maailman ykkönen.

– Näiden bulkkituoteiden rinnalle on haettava uusia, erittäin korkeaa osaamista vaativia tuotteita. Löydettävä uusia innovaatioita. Se on meidän tapamme pysyä hengissä etenkin Euroopan  markkinoilla, Harju toteaa.

Yhtiön tuotekehitysosastolla on osaamista, jonka mahdollistaa vahvan kehitystyön. Huippumodernissa tehtaassa pystytään tekemään erittäin pieniä kidekokoja ja hiukkaset ovat tasalaatuisia. Uusia sovelluksia titaanidioksidin käytölle etsitään ja löydetään koko ajan.

– Erittäin mielenkiintoisia mahdollisia käyttökohteita ovat mm. litiumtitanaattiakut. Tai uudet pakkausmerkinnät, joilla pystytään seuraamaan tuotteen alkuperää.

Valttina ympäristöasioista huolehtiminen

Uusiin haasteisiin vastaaminen vaatii tehtaalta myös jatkuvia investointeja. Rakentaminen on kallista, jonka vuoksi maailmalla syntyy uusia pigmenttitehtaita vain harvoin. Erityisen haastavaa on Harjun mukaan ympäristöasioista huolehtiminen.

– Meillä on suljettu järjestelmä, josta ei pääse haitallisia aineita vesistöön. Kaikki prosessissa käytettävät hapot otetaan talteen, puhdistetaan ja käytetään uudelleen. Jätevedet puhdistetaan hyvin. Meillä on monta laitosta pelkästään ympäristöasioista varten. Tämä on tavallaan myös valttimme.

Prosessin alussa raaka-aine, ilmeniitti, on mustaa, lopussa valkoista titaanidioksidia. Sivutuotteena syntyy ferrosulfaattia, joka ennen läjitettiin ja peitettiin kasaksi tehtaan alueelle. Nykyisin kaikki ferrosulfaatti myydään jätevesien ja vesien puhdistukseen, sementin ja eläinten rehun lisäaineeksi sekä rautapigmenttien valmistukseen.

Saksan tehdas täydentää tuotantoa

Sachtleben Pigments Oy:n tehdas Porissa oli aikaisemmin vain Kemiran omistuksessa. Vuonna 2008 tehdas yhdistyi saksalaiseen Sachtleben Chemie –nimiseen yritykseen. Molemmat, sekä suomalainen että saksalainen tehdas, ovat amerikkalaisen Rockwood-konsernin ja Kemiran omistuksessa. Rockwood-konserni omistaa yhteisyrityksestä 61 % ja Kemira 39 %.

Sachtlebenin tehtaat täydentävät nyt hyvin toisiaan. Molemmilla paikkakunnilla toimivat myös huippumodernit nanotuotteita valmistavat laitokset.

Viime vuodet ovat kuluneet Sachtleben Pigmentsillä kahden  erilaisen yrityskulttuurin yhdistämiseen sekä laman yli selviämiseen.

– Tällä hetkellä näkymät ovat hyvät. Olemme saaneet organisaation toimimaan. Keskitymme nyt yhä tiukemmin strategiaan ja tuoteportfolioon, Ilpo Harju kiteyttää.

– Suuntana ovat nyt erikoistuotteet. Bulkkituotteet ovat perusta, mutta pelkästään niillä ei markkinoilla pärjää.

Vain muutama prosentti jää Suomeen

Sachtleben Pigmentsin kaikki asiakkaat ovat teollisuusyrityksiä ympäri maailmaa. Porin tehtaan tuotannosta lähes 95 prosenttia menee vientiin.

Tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Ranska, muut Keski-Euroopan maat sekä latinalainen Amerikka ja Aasia. Pohjois-Amerikkaan menee titaanidioksidia kosmetiikkateollisuudelle.

Sachtlebenin Saksan tehdas työllistää tuhat ihmistä, Porin tehdas noin 500. Yhtiön noin 600 miljoonan euron liikevaihdosta Porin tehtaan osuus on lähes puolet.

Yhteystiedot

Sachtleben Pigments Oy

Osoite
Titaanitie
28840 Pori

puh.
010 430 1000

fax
010 430 1096

email
etunimi.sukunimi@sachtleben.com

http://www.sachtleben.com

Kartta

Share.