Tervettä eloa Siikalatvassa

0

Suomi on suuri maa ja sen keskellä asuu hyväntuulinen kansa, jolla on maalaisjärkinen tavoite ja tervehdys. – Tervettä eloa, sanoo Aimo Lehmikangas, Siikalatvan kehitys- ja tekninen johtaja.

Lehmikankaan mielestä sanapari tervettä eloa kuvaa hyvin osuvasti vuoden 2009 alussa syntyneen Siikalatvan kunnan olemusta.

– Täällä on monipuolinen elämisen mahdollisuus, kehuu Lehmikangas Siikalatvaa – omaa sukua Kestilä, Piippola, Pulkkila ja Rantsila.

Nelinkertaiset resurssit tilaa

Neljän kunnan voimavarojen yhtymisestä on alle neljä vuotta, mutta paljon on saatu aikaan.

– Me kuntana haluamme avittaa väkeämme työllistymään ja harjoittamaan elinkeinoaan, sanoo Lehmikangas, joka tietää missä uusien yrittäjien omat resurssit usein loppuvat.

– Monenlaista erityisosaamista vaativat kehityshankkeet. Meillä on kuntana halua ja keinoja auttaa eri tavoin uusien pienyrittäjien kehittymistä, lupaa Lehmikangas.

Heti alkujaan tiedettiin kullakin kuntaliittyjällä olevan omat vahvuutensa ja yhdistyneenä Siikalatvana lähdettiin ajattelemaan ja hyödyntämään nelinkertaisia resursseja.

Näin on tehty ja kehittämistavoitteet edelleen selkeinä mielissä.

– Siikalatvan kehitysmahdollisuudet ovat hyvät ja niitä pyritään hyödyntämään. Pohjois-Pohjanmaan neljänneksi laajimmassa kunnassa on neljä keskusta, joten vaihtoehtojakin riittää, kiteytti Aimo Lehmikangas reilu kolme vuotta sitten ja ajatuksen mukaan on kasvettu.

Aamukahveilla hyviä keskusteluja

Uuden Siikalatvan kehittämistyöhön kutsuttiin seutukunnan yrittäjät ja maanviljelijät. Hiljalleen on huomattu, että isomman joukon kokoontumisissa on ollut taikansa.

– Kaikilla on ollut kiireensä, mutta hyöty ja halu tapaamisiin ollut, sillä ajanpuutteesta huolimatta meillä on löytynyt laaja joukko, joka kokoontuu lauantaisin(!) kahville, myhäilee Lehmikangas.

Alun tutustelun jälkeen ja mukavan jutustelun lomassa on tullut ideoitakin.

– Aina silloin tällöin joku uusi ja toimiva idea pulpahtanut pintaan kunnan edustajille asti vietäväksi, sanoo Aimo tyytyväisenä.

Siikalatvan kunnassa on yli 30 toimialalla yhteensä lähes 400 yritystä ja alueella on saman verran maatiloja. Iso osa kunnan väestä työskentelee maa- ja metsätalouden sekä karjataloudessa.

Monen alan ja ammatin osaajien kohdatessa huomaa yhden alueen vahvuuksista – tietämystä on lähes kaikkeen ja siinä on kunnantoimistollekin hyvää ”aivopankkia”.

Nelostien vartta ja asumatonta seutua

Pk-yrityksiä on eniten Rantsilan ja Pulkkilan kylissä. Se ei ole ihme, sillä molempia kyliä halkoo maan valtaväylä nelostie. Noin neljännes kunnan pk-yritysten työpaikoista on teollisuudessa, loput palveluissa. Pientä metalliteollisuutta on paljon, mutta myös huomattavan iso Rautaruukin tehdas Pulkkilassa.

Yksi erikoisuuskin löytyy alueelta: Formula Ford-autotehdas.

Elintarvikealan tehdas Kylmänen on yksi pohjoisimmista lihanjalostusalan laitoksista.

Matkailun kehittäminen on alueen yksi suurimmista haasteista. Kunnassa on asumatonta seutua ja vireillä olevaa mahdollisuuksia.

– Pihkala on matkailussa tällä hetkellä ykkönen. Uljuan alue on suuri haaste, mutta myös mahdollisuus. Alueen virkistyskäyttö pitäisi jalostaa yrityksiksi ja työpaikoiksi. Luonto on yksi Siikalatvan vahvuus, kehuu Lehmikangas.

– Aikamoinen tehtävä on siinä, miten saadaan nelostien suuret matkailijamäärät pysähtymään kunnan palveluita käyttämään. Yrittäjillä pitää olla resursseja suunnitella ja investoida uusiin kohteisiin. Tässä on kunnan paikka tukea eri tavoin uusien pienyritysten kehittämistä, Lehmikangas lupaa.

Tekemisen esimerkkejä on yrittäjien ja kunnan puolelta.

– Perinteinen kehittämiskeskuksemme ja sen yritysasiamiesverkosto on edelleen yritysten käytössä. Esimerkiksi yrityshautomo Versosta saa monenlaista apua, jopa suoraa tukea oman yrityksen hankkeisiin. Kunnan pieniä konepajoja on autettu tuotekehitys- ja markkinointipuolella sekä yhteistyöverkostojen luomisessa. Kun millä tahansa toimialalla nousee hyviä ajatuksia, luomme yhteyksiä rahoittajiin ja muihin yhteistyökumppaneihin päin, Lehmikangas kertoo.

Ollaan kuulolla ja omista kylistä

Aimo Lehmikangas kuuntelee ja hakee yrittäjien kanssa ideoita ja kehittämisajatuksia sekä toimittaa ne oikeisiin osoitteisiin. Paljon on tehty ja moni asia on kunnossa.

– Siikalatvan kunnasta löytyy komeita asuntotontteja, viihtyisä ja hyvin hoidettu asuinympäristö, kuntaa halkova Siikajoki, erinomaiset liikenneyhteydet joka suuntaan ja tietysti Suomen keskipiste ja Piippolan vaari, Lehmikangas kiteyttää.

Pian nelivuotias Siikalatva kehittyy nopeasti ja yhtenäisenä, mutta Aimo myöntää naureskellen kylähengen olevan edelleen voimissaan.

– On ja aina on. Kyllä se ihmisen eloon kuuluu, että muistaa mistä on. Hyväntuulista kehumista omasta kylästä kuuluu kahvilauantaissakin. Ei siitä kannata huolestua, minäkin olen Pudasjärven Jonkun kylästä lähtenyt vuonna 1974 ja sanon olevani edelleen ”jonkulaine”, hymyilee Aimo.

Siikalatvan kuntastrategiaa toteutetaan hyvässä hengessä – tavoitteena seuraamisen arvoinen malli: terve elo!

Yhteystiedot

Siikalatvan kunta

Osoite
Pulkkilantie 4
92600 Pulkkila

puh.
044 511 8411

fax
08 811 8411

email
siikalatvan.kunta@siikalatva.fi

www.siikalatva.fi

Kartta

Share.