Tervahovi – palanen oululaista kaupunkikulttuuria

0

Kukapa oululainen ei tuntisi Tervahovia. Vanhat oululaiset yhdistävät sen vuosina 1941-1974 toimineeseen hotelli-ravintolaan, nuorempi polvi saman talon katutasossa toimivaan Tervahovin bistroon ja jo legendaarisiin ravintoloihin Zakuska ja Sarkka.

Tervahovi Oy perustettiin sota-aikana, vuonna 1940. Seuraavana vuonna käynnistyi hotellitoiminta Valkealinnan talon 3.-6. kerroksissa, joissa oli yhteensä 52 hotellihuonetta. Samana vuonna avattiin juhlava, kattopeileillä varustettu ruokaravintola rakennuksen 7.kerroksessa.

Tervahovi oli koko kaupungin seuraelämän keskeisiä paikkoja ja monien ikimuistoisten juhlien tapahtumapaikka. Myös kuuluisuudet löysivät tiensä Tervahoviin.

Tervahovi Oy:n toimitusjohtaja Aino Lehtosaari kertoo esimerkiksi presidentti Urho Kekkosen olleen vieraana hotellissa monta kertaa. Vuonna 1966 hotellissa yöpyi myös Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin. Kekkoselle oli tuolloin varattu koko kuudes kerros, Kosyginille viides kerros. Juhlaillallisella korkea-arvoiset vieraat nauttivat Tervahovin ravintolan parhaita herkkuja, kuten kilpikonnanlientä ja poronsatulaa.

Jatkosodan aikana vuonna 1942 avasi ovensa Tervahovin maineikas ravintola Sarkka. Jos yläkerran ravintola oli ensimmäisen luokan paikka, oli Sarkka ns. kansanravintola. Sen merihenkisessä ympäristössä viihtyivät niin älyköt kuin markkinamiehetkin. Nykyisin Sarkka on vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut oululaisravintola.

Vuonna 1958 Tervahovi sai vielä kaksi uutta vetonaulaa. Toisessa kerroksessa avattiin tanssiravintola ja pohjakerroksessa baari. Tanssiravintola oli erittäin suosittu ja esiintyjät sen ajan kuuluisuuksia ulkomaita myöten. Tervahovin baari puolestaan oli kaupungin ensimmäisen seurustelu- ja coctailbaari, jonka kanta-
asiakkaisiin kuuluivat monet sen ajan tunnetuimmat oululaispersoonat.

Jonkun pitää olla ensimmäinen

Aino Lehtosaari tuli appivanhempiensa omistamaan Tervahoviin hovimestariksi vuonna 1966. Vuonna 1974 appivanhemmat päättivät lopettaa hotelli-ravintolan ja pohjakerroksen baarin. Aino Lehtosaari jatkoi Tervahovi Oy:n toimintaa yhdessä miehensä Rekon kanssa, periaatteinaan sinnikkyys ja uskallus. Näitä ominaisuuksia tarvittiin usein, kun vastassa oli mm. kankea byrokratia.

Vuonna 1982 Tervahovi Oy avasi rakennuksen katutasossa Oulun ensimmäisen etnisen ravintolan, venäläisiä herkkuja tarjoavan Zakuskan. Jo tuolloin ravintolassa käytettiin lähiruokaa ja tehtiin kaikki itse.

– Zakuska oli alusta asti tupaten täynnä aamusta iltaan. Valkosipuli tuoksui kadulle asti, Aino Lehtosaari kuvailee.

Talon edustalle kadulle perustettiin kolmisenkymmentä vuotta sitten myös Oulun ensimmäinen ulkoterassi, jossa viranomaiset pitkin hampain sallivat 12 asiakaspaikkaa. Nyt viihtyisällä terassilla on 80 paikkaa ja vastaava ”patio” löytyy lähes jokaisen oululaisravintolan edustalta.

Vuonna 1996 Aino Lehtosaari avasi vielä Tervahovin Bistron täsmälleen samoissa tiloissa, joissa Tervahovin baari oli toiminut vuosina 1958-1974.

Perinteet arvossaan

Nykyisin Tervahovin entisen hotellin tiloissa on lähinnä virastoja, mutta ravintolatoiminta jatkuu tutuissa paikoissa Sarkassa ja Zakuskassa.

– Jotain pysyvää pitää olla, Aino Lehtosaari sanoo.

Perinteiden kunnioituksesta on muodostunut Tervahovi Oy:n kilpailuvaltti. Esimerkiksi Sarkassa voi nauttia oululaisia perinneruokia, kuten läskisoosia, rössypottua ja jankkia. Meriitti sekin, että yritys on kaupungin vanhin ravintola, joka on toiminut aina samalla liikeidealla ja samalla paikalla.

Sijainti onkin erinomainen aivan Oulun sydämessä ja puiston vieressä.

– Olen usein esittänyt toiveen, että ”Letkunpuistoa” kehitettäisiin. Puistokahvila, elävää musiikkia, mukavia istuskelupaikkoja, talvella luistelujää Plaanaojaan ja valaistut puut puistoon, Aino Lehtosaari ehdottaa.

Vielä tärkeämpi toive on löytää Tervahovi Oy:lle jatkaja, joka nykyisten omistajien tapaan arvostaisi perinteitä ja haluaisi säilyttää yhtiön palana oululaista historiaa. Mutta ei ihan heti. Tänä vuonna juhlitaan monin tavoin Tervahovin 70 vuotta täyttävää maineikasta historiaa.

Yhteystiedot

Tervahovi Oy

Osoite
Hallituskatu 13-17
90100 Oulu

puh.
08 311 5821

fax
08 311 5821

email
aino.lehtosaari@tervahovi.fi

www.tervahovi.fi

Share.