Telakoneen tarjonnasta löytää käyttäjä omansa

0

hy-suomen_telakone_oy-intro.jpg

Hyvin harva meistä tietää lapsena, mitä isona tekee. Humppilassa toimivan Suomen Telakone Oy:n toimitusjohtaja Matti Rautionmaalla taisi kuitenkin olla siitä selvä visio. Koneyrittäjäperheen kasvatti teki puusta kaivinkoneen veljiensä kanssa. Teki toisen, kolmannen ja niin edelleen. Ne olivat sitten hiekkakasalla hyvässä ojennuksessa.

Hyvin harva meistä tietää lapsena, mitä isona tekee. Humppilassa toimivan Suomen Telakone Oy:n toimitusjohtaja Matti Rautionmaalla taisi kuitenkin olla siitä selvä visio.

Koneyrittäjäperheen kasvatti teki puusta kaivinkoneen veljiensä kanssa. Teki toisen, kolmannen ja niin edelleen. Ne olivat sitten hiekkakasalla hyvässä ojennuksessa.

Tänä päivänä Rautionmaan perheyrityksessä yli kaksisataa vaihtokonetta, lisäksi koko ajan näyttävä valikoima uusia koneita. Hyvässä ojennuksessa nekin. Tilaa tontilla on 3,5 hehtaaria. Sillä sijaitsee oma 2500 m² halli. Sieltä löytyvät myynti, varaosat ja korjaamo missä erikoisammattimiehet laittavat koneet liikkeelle.

Suomen Telakone myy Hyundai-maansiirtokoneet, Airman-minikaivurit, Daemo-lisävarusteet, Extec-seulat ja murskaimet sekä Dressta-puskukoneet.

Yrityksessä on työskentelee palkkalaisena tai alihankkijana kolmisenkymmentä henkeä, liikevaihto vuositasolla on jo liki 25 miljoonaa euroa. Kaikkiaan vuodessa myydään noin kolmesataa konetta. Yrityksellä on Humppilan lisäksi myyntipisteet Oulussa, Kuopiossa ja Vantaalla.

– Tässä kaupankäynnissä ovat sekä myyjät että ostajat ammattilaisia. Koneiden käyttäjät tuntevat niiden ominaisuudet ja tietävät mitä haluavat. He myös arvostavat meidän huolto- ja varaosapalveluitamme. Kalliit koneet on hankittu työntekoa varten, ne eivät saa seistä turhan panttina, toteaa itsekin maansiirtokoneiden käytön ammattitaidon omaava Matti Rautionmaa.

– Meidän vahvuutemme on myös tarjonnan monipuolisuus. Löytyy koneita erilaisiin töihin, löytyy uusia ja käytettyjä, jokaisen tarpeen mukaan.

Suomen Telakone Oy käynnisti toiminnan Humppilassa kakkostien vierellä vuonna 1989. Siitä lähti voimakas kasvu, joka ei hyytynyt lamavuosienkaan aikana.

– Silloin vaan toimittiin eri suuntaan, eli myimme Suomesta käyttöä vaille olevia koneita esimerkiksi Saksaan. Toki niitä meni pidemmällekin, Meksikoon saakka.

Pääosa myyntiin tulevista uusista koneista tuodaan itse. Esimerkiksi kaivinkoneista tulee merkittävin osa Etelä-Koreasta.

– Kun aloitimme Hyundai-koneiden tuonnin, oli merkki ammattilaisille vielä aika outo. Mutta pian ne saivat hyvän suosion, ominaisuudet ja hinta olivat hyvässä suhteessa ja kestävyys kohdallaan. Kävi aivan kuin aikanaan japanilaisten autojen kanssa, ennakkoluulot hälvenivät nopeasti.

Palvelu pelaa

Yrityksen alkuvuosina saattoi yöllä soida puhelin, jollakin urakoitsijalla oli ongelmia koneensa kanssa. Nyt tämä on äärimmäisen harvinaista.

– Olisikohan niin, että maansiirtourakoitsijatkin ovat päässeet pääosin päivätöihin. Toisaalta, koneiden käyttäjät ovat usein niin hyviä ammattilaisia että he osaavat jo pienet korjaustoimetkin. Useimmiten koneet huolletaan ja korjataan työmaalla paikan päällä. Niiden kuljettaminen on kalliimpaa kuin huoltomiehen kulkeminen. Palvelun täytyy pelata, korostaa Matti Rautionmaa.

Suomen Telakone on Rautionmaan mukaan alan suurin yksityisomistuksessa oleva yritys.

– Edellä ovat vain keskusliikkeen ja valmistajien omistamat yritykset.

Yrittäjyys on leimannut kymmenlapsista Rautionmaan perhettä kautta vuosien. Punkalaitumella toimineen kaivinkoneyrittäjän lapsista kaikki ovat valinneet yrittäjän uran. Kuusi Suomessa, kolme Yhdysvalloissa ja yksi Intiassa.

– Kukaan ei ole ollut päivääkään verokirjatöissä.

Maansiirtokoneiden käyttäjänä yrittäjäuransa aloittaneen Matti Rautionmaan johtama yritys sai kaksi vuotta sitten Hämeen maakunnallisen yrittäjäpalkinnon.

{gallery}hy-suomen_telakone_oy{/gallery}

Suomen Telakone Oy

Osoite
Valtatie 2
31640 Humppila

puh.
03 4240 200

email
telakone@telakone.com

www.telakone.com

Share.