Tavoitteena puhtaampi luonto ja luonnonvarojen säästäminen

0

J. Syrjänen Oy on hyötyjätteen käsittelykeskus Forssan Kiimassuon Envitech-alueella. Yritys on toiminut puhtaamman luonnon puolesta jo vuodesta 1982. Toiminnan tavoitteena on kaatopaikalle päätyvän jätteen vähentäminen, kierrätettävän materiaalin hyötykäyttö ja uusiutumattomien luonnonvarojen säästäminen kierrätystuotteiden avulla. Lajiteltu jäte menee hyötykäyttöön energia- ja uusiotuotteiksi.

 

– Otamme vastaan energia- ja uusiotuotteiksi käytettävää jätettä sekä yrityksiltä että kotitalouksilta, Ritva Syrjänen sanoo.

J. Syrjänen Oy on kierrättämisen ammattilainen. Yrityksen nettisivuilla kerrotaan konkreettisin esimerkein mitä kierrätykseen voi tuoda ja mitä jätteenkäsittelyssä tapahtuu. Lisäksi yrityksen henkilökunta neuvoo asiakkaitaan mielellään mitä voi kierrättää edulliseksi energiaksi tai uusiotuotteiksi.

– Meille kotitaloudet voivat tuoda kaikkea muuta, paitsi ei kotitalousjätettä eikä ongelmajätettä. Vastaanotamme niin kotien kuin yritystenkin rakennusjätteen. Kuorman koolla ei ole merkitystä, Ritva Syrjänen kertoo.

Luotettavaa ja ympäristöluvan mukaista toimintaa

J. Syrjänen toimii yhteistyössä rakennus- ja kuljetusliikkeiden, rakennustarvikkeita valmistavien kauppojen sekä teollisuuslaitosten kanssa. Samoin yhteistyökumppaneita ovat myös alan viranomaiset ja kierrätystuotteiden valmistajat. Toiminta on ympäristöluvan mukaista ja luotettavaa.

J. Syrjänen Oy käsittelee niin rakennusjätettä, energiajätettä kuten muovia ja pahvia kuin betoni- ja kivijätettäkin. Jätteen käsittelystä peritään hinnaston mukainen maksu. Yritys ostaa kaapeliromua, värimetallia ja rautaromua päivän hintaan.

– Meillä on myös noutopalvelu esimerkiksi isoille maatalouskoneille, joita asiakkaan voi olla mahdotonta siirtää. Me noudamme ja asiakas saa maksun kierrätettävän metallin painon mukaan.

Metalli on siis rahanarvoista tavaraa. Enää ei ole mitään syytä säilöä varastoissa ja ladoissa vanhoja maataloustyökoneita sen enempää kuin vanhoja kodinkoneita, kuten helloja tai pesukoneita. Niille on nyt parempaa käyttöä kuin maata ruostumassa, Ritva Syrjänen muistuttaa.

Uusiokäyttöä hevostalleilla

Esimerkiksi puhelin- ja sähkökaapelit ovat tavaraa, jonka kierrätyksen päätepistettä ei helposti arvaisi. J. Syrjänen Oy:ssä kaapelikäärmeistä tehdään rouhetta, jota käytetään esimerkiksi maneesien ja hevostarhojen pohjalla. Näin ei sateisimpanakaan vuodenaikana hevosten tarvitse kahlata kurassa.

Kun puhelin- tai sähkökaapelia tulee Syrjäselle, se lajitellaan. Metalli otetaan talteen ja kaapelin päällyste murskataan kahdesti ja saadaan aikaan rouhetta.

– Rouhekerros päästää veden läpi ja pitää sen päällä olevan maa-aineksen kuivempana. Se toimii siis samalla periaatteella kuin esimerkiksi kukkapurkkiin laitettavat kivi- tai rouhekerrokset, jotka läpäisevät liiallisen kosteuden ja estävät kukan juuria tukehtumasta veteen, Ritva Syrjänen selventää.

Rouheen käyttöön maa-aineksena Forssan seudun alueen hevostarhoissa ja maneeseissa on haettu ympäristölupa.

– Metallin kierrätys on selkeää ja hienoa, että kaapelin muullekin ainekselle on löydetty käyttötarkoitus. Näin sekään ei päädy kaatopaikalle vaan hyötykäyttöön.

Rakennusjäte vaivattomasti pois tontilta

Syrjäseltä voi tilata myös vaihtolavan ja kuljetuksen jätteelle. Yritys tekee myös itse rakennusten purkutöitä.

– Meiltä saa työmaalle myös siirtolavat ja tarvittavat kuljetukset. Meiltä voit tilata vaihtolavan valmiiksi pihalle, kun aloittaa rakentamisen tai purkamisen. Pysyvät paikatkin samalla siistinä! Syrjänen innostaa.

Kierrätykseen tuotava puutavara hyödynnetään energiaksi. Syrjänen ei ota vastaan kyllästettyä puuta.

Kiviaines, kuten tiilet, kaakeli ja betoni menevät hyötykäyttöön täytemaaksi tai vastaavaksi. Muovit ja pahvit menevät kierrätykseen. Esimerkiksi muovi on hyvä energialähde. Kaikenlainen kodin metalli, kuten hellat, pesukoneet, polkupyörät, tiskipöydät, rännit, ilmastointiputket ja peltikatot, menee sulattamolle uusiokäyttöön.

– Meille tuleva jäte lajitellaan ja murskataan. Sitten se viedään sille sopivaan käyttökohteeseen. Esimerkiksi poltettavaksi sopiva rakennus- ja energiajäte menee voimalaitoksille ja siitä saadaan energiaa. Metallit menevät sulattamoille uusiokäyttöön. Betoni- ja kivijäte menee sitä hyödyntäville yrityksille. Periaatteena on tietysti se, että me emme vastaanota mitään sellaista, jota ei kierrätyksellä voitaisi uudelleen hyödyntää, Ritva Syrjänen kertoo.

– Mitä enemmän jätteestä menee kierrätykseen, sitä puhtaampana ympäristö pysyy. Mitä tarkemmin voidaan jäte hyödyntää esimerkiksi energiaksi, sitä enemmän säästämme.

Huolenpitoa elinympäristöstä

J. Syrjänen Oy:ssä on käytössä nykyaikainen ja lajittelua nopeuttava linja. Toisesta päästä kipataan kuorma sisään ja toisesta päästä tulee valmis paketti lähetettäväksi vaikka energiaa tuottavaan laitokseen. Ja siinä välissä on lajiteltu monenlaista roskaa, jotka päätyvät myös omiin kierrätyskohteisiinsa.

– Tärkeintä on aina ajatella ympäristöä, ja että jäte, jota voidaan vielä hyödyntää, hyödynnetään. Näin pidämme kaikki huolta omasta elinympäristöstämme, korostaa Ritva Syrjänen.

J. Syrjänen Oy on yksi valtakunnallisen Hyödyx Oy:n omistajista. Hyödyx Oy on vuonna 2007 perustettu kierrätyspolttoaineiden markkinointi- ja kehitysyhtiö. Yhtiö markkinoi pitkään alalla toimineiden omistajiensa tuottamia kierrätyspolttoaineita ja kehittää mm. kierrätyspolttoaineen laadunvalvontaa.

{gallery}hy-j_syrjanen_oy{/gallery}

 

J. Syrjänen Oy

Osoite
Kiimassuontie 89
30420 Forssa

puh.
03 433 4426

fax
03 433 4426

email
jari.syrjanen@jsyrjanen.fi

www.jsyrjanen.fi

Share.