Suutarinen-yhtiö on rakentamisen moniosaaja

0

es-suutarinen-yhtiot-intro.jpg

Sora ja Betoni V. Suutarinen Mäntyharjusta on hyvä esimerkki siitä, kuinka perheyritys jatkaa ja kehittää toimintaansa vuosikymmenestä toiseen. Väinö Suutarisen vuonna 1951 yhdellä kuorma-autolla aloittamasta puutavarakuljetusyrityksestä on kasvanut reilussa viidessäkymmenessä vuodessa yksi maakunnan ykkösosaajista rakentamisen alalla. Tänä päivänä Suutarinen-yhtiöihin kuuluu kolme yritystä: Sora ja Betoni V. Suutarinen Ky, Matrella Oy ja Maarakennus Suutarinen Oy.

Yritysryppään toimitusjohtaja, RI Timo Suutarinen kertoo, että heidän sukunsa juuret ovat syvässä Mäntyharjun maaperässä, joten hänestä oli aivan luonnollista lähteä kehittämään yritystä niistä lähtökohdista, jotka paikkakunnalla on. Pelkästään tunnesyistä hän ei kuitenkaan Mäntyharjulle aikanaan palannut.

– Kun ottaa harpin ja piirtää ympyrän, niin kahdensadan kilometrin säteelle mahtuu yli 20 kaupunkia. Myös maa- ja kiviainesmateriaalien suhteen Mäntyharju on keskeisellä paikalla, perustelee Suutarinen.

Suurin osa Suutarinen-yhtiöiden liikevaihdosta tulee betonielementtituotannosta. Toiseksi tärkein eurojen tuoja on talonrakennuspuoli ja loppu liikevaihdosta tulee valmisbetonin tuotannosta ja maanrakennuksesta.

Elementtejä moneen tarpeeseen

Liikevaihdollisesti Sora ja Betoni V. Suutarinen Ky:n tärkein tuote on betonielementtien valmistus lähinnä julkis- ja toimitilarakentamiseen. Elementtejä menee koko Suomen alueelle lukuun ottamatta Pohjois-Suomea. Lisäksi yritys toimittaa valmisbetonia paikallisiin tarpeisiin ja myy maa-ainesta sekä vuokraa rakennuskoneita. Betonin valmistuksessa käytetään sertifioituja, korkealuokkaisia kiviaineksia.

Yhtenä erityisosaamisalueena yrityksellä on tuoteosakauppana toteutettavat väestönsuojaelementtien valmistus ja asennus, jossa yhtiö on Suomen toiseksi suurin toimija.

Luottamus betoniin ei horju

Suutarinen-yhtiöihin kuuluva Matrella Oy valmistaa betonielementtejä lähinnä asuinrakennustuotantoon. Lisäksi yritys toimittaa valmisbetonia rakennusliikkeille, yrityksille ja yksityisille. Mikkeliläisen Matrellan liikenimen, toiminnan ja kiinteistön Suutarinen-yhtiöt hankki omistukseensa vuonna 2003.

Tehtaanjohtaja Janne Vilve kertoo, että betonin suosio rakennusmateriaalina näyttää yhä valoisalta, sillä betoni on lämpötaloudellinen, paloturvallinen, ääntä eristävä ja kosteusvaurioiden kannalta turvallisin materiaali. Lisäksi siitä voidaan valmistaa monipuolisia ja näyttäviä pintoja eli tehdä ilmeikästä rakentamista. Jo tuhannet suomalaiset asuvat Matrellan toimittamien elementtien sisällä.

Monipuolista rakennusosaamista

Kolmas Suutarinen-yhtiöihin kuuluva yritys on Maarakennus Suutarinen Oy, joka on tehnyt vuodesta 1987 alkaen talonrakennus- ja maarakennusurakointia Etelä-Savossa. Rakennuskohteiden joukkoon mahtuu esimerkiksi taloja, teollisuusrakennuksia, teitä, siltoja, rakennusten pohjia ja viemärilinjoja.

Rakentamispuolella kokonaisvastuurakentamiskohteiden suosio on lisääntynyt Suutarisen mukaan selvästi. Näissä kohteissa rakennuksen teettäjä haluaa antaa kaiken vastuun ulkopuoliselle rakentajalle aina suunnittelusta toteutukseen.

– Rakentajalta tämä vaatii enemmän, mutta teettäjälle se on huoleton, sillä hän voi luottaa, että asiantuntevissa käsissä rakentaminen onnistuu aikataulussa ja luotettavasti, sanoo työpäällikkö Pertti Sairanen.

Työvoiman suhteen uusia avauksia

Suutarinen-yhtiöt lukeutuu viiden suurimman työllistäjän joukkoon Mäntyharjussa. Timo Suutarinen painottaa, että ilman osaavaa ja luotettavaa henkilöstöä ei perheyrityskään toimi.

– Työllistämme noin 70 henkilöä, joista valtaosa on paikkakuntalaisia, kertoo Suutarinen.

Matrellan tehdas Mikkelissä työllistää 35 henkilöä. Kaiken kaikkiaan – alihankkijat mukaan lukien – yritys tarjoaa työtä noin 120 eteläsavolaiselle.

Yritysryppäässä asiat toteutetaan vankan ammattiosaamisen lisäksi positiivisella asenteella ja jalat maassa. Myös tietty peräänantamattomuus kuuluu asiaan.

– Jo isäni sanoi jossain lehtihaastattelussa aikanaan, että ”tuleen ei saa jäädä makaamaan”, Timo Suutarinen toteaa.

Ohje on ollut syytä pitää mielessä, sillä aina asiat eivät ole menneet suunnitellusti.

– Aloitimme betonielementtitehtaan rakentamisen laman jälkeen vuonna 1997 uskoen vakaasti siihen, että rakentaminen elättää myös jatkossa. Uskoimme lujasti myös siihen, että työttömissä on paljon reserviä, mutta aivan niin helppo yhtälö ei ollutkaan, muistelee Suutarinen.

Työntekijäpulaan ja suurten ikäluokkien eläkkeelle lähtöön yritys on varautunut jo nyt hankkimalla osaavaa työvoimaa Venäjältä. Käytännön apuna tässä on ollut TE-keskuksen Työvoiman liikkuvuus -projekti.

Suurin vaikeus Suutarisen mukaan on ollut ehdottomasti kieli. Asioiden sujumisessa auttaa luonnollisesti molemminpuolinen kulttuurintuntemus ja se, että ulkomaalaisiin työntekijöihin suhtaudutaan ylipäätään positiivisesti.

– Venäläiset maksavat veronsa ensimmäisestä päivästä alkaen Suomeen, joten he ovat myös sikäli tervetullutta väkeä seutukunnalle, muistuttaa Suutarinen.

Jatkuvuutta löytyy jälkipolvesta

Yrittäjyys on ollut aina vahvasti läsnä Suutarisen perheessä. Timo Suutarinen aloitti isänsä perustamassa yrityksessä pikkuhommia tehden 11-vuotiaana ja hieman samanlainen on tarina Timo ja Vuokko Suutarisen pojilla, Juholla ja Markuksella.

– Itse asiassa he ovat olleet 8-vuotiaista asti yrityksen hommissa. Aluksi he irrottivat kakkosnelosista nauloja ja siitä ovat pikkuhiljaa alkaneet tehdä muita töitä, Timo Suutarinen kertoo.

Halukkaita jatkajia siis löytyy jälkipolvesta, sillä pojista vanhempi, rakennusinsinööri (AMK) Juho Suutarinen tuli opintojen jälkeen yritykseen töihin kesällä 2007. Myös rakennusalan diplomi-insinööriksi valmistuvan Markus Suutarisen on tarkoitus työskennellä perheyhtiössä.

– Itse palasin Mäntyharjuun vuonna 1978, opintojen ja armeijan jälkeen. Tulin töihin suoraan isäni perustamaan yritykseen olematta edes muualla töissä siinä välillä, muistelee Suutarinen.

Vuodesta 1995 lähtien on yritysten taloushallinnosta vastannut yo-merkonomi Vuokko Suutarinen.

{gallery}es-suutarinen-yhtiot{/gallery}

Sora ja Betoni V. Suutarinen Ky Matrella Oy Maarakennus Suutarinen Oy
osoite Vuorilahdentie 7 osoite Pursialankatu 28 osoite Vuorilahdentie 7
52700 Mäntyharju 50100 Mikkeli 52700 Mäntyharju
puh. 015 682 254, 464 250 puh. 015 211 112 puh. 015 682 254, 464 250

email etunimi.sukunimi@suutarinen.fi

www.suutarinen.fi
Share.