Suomalaista huippuosaamista Saturnuksen maisemissa

0

Kun suomalaiset huipputeknologian taitajat lyövät päänsä yhteen, voi syntyä ideoita joissa vain taivas on rajana. Tai no. Kun tämä tapahtuu Jokioisilla DA-Design Oy:n tiloissa, ei tuo taivaskaan enää ole rajaava tekijä. Nimittäin yrityksen eräs merkittävä osa-alue on avaruudessa käytettävä elektroniikka.

Muut toiminnan painopistealueet ovat puolustus ja turvallisuus, teollisuus ja mediatutkimus.

– Yrityksemme on perustettu vuonna 1995, erikoistuimme heti sulautettujen järjestelmien suunnitteluun. Osaamistamme hyödynnämme niin ohjelmisto-, elektroniikka-, mekaniikka-, RF-kuin mikroaaltosuunnittelussa. Asiakkaille tarjotaan suunnitteluprojektien lisäksi myös kokonaisvaltaisia ratkaisuja avaimet käteen periaatteella, kertoo toimitusjohtaja Sami Kotiniemi.

– Palvelu ulottuu tuotteen ideoinnista prototyyppien tekemiseen sekä massavalmistukseen.

DA-Design Oy työllistää jo yli 40 alansa huippuosaajaa. Koulutustaso on ymmärrettävästi korkea, eli insinöörejä, diplomi-insinöörejä ja tekniikan tohtoreita.

– Kehitys on nopeaa, työpaikkoja on usein auki. Esimerkiksi nyt lokakuussa 2008 tarvitsisimme seitsemän uutta asiantuntijaa. Meistä suuri osa tekee aika-ajoin etätyötä, mutta yli puolet henkilöstöstä asuu seutukunnalla. Kun työmme on pääasiassa ideointi-, suunnittelu- ja tuotekehitystyötä, voidaan sitä periaatteessa tehdä missä vaan. Pidämme myös paljon puhelin- ja nettimeetingejä, mutta aika ajoin on tärkeää kerätä koko porukka paikalle.

Alussa mainittiin työ avaruusteknologian parissa. Tällä hetkellä kauimmainen DA-Desingin tuotannon löytyy saavutus Saturnuksen Titan-kuulle lasketuneesta luotaimesta.

– Avaruushankkeissa sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää viedä astetta pidemmälle ja eri työvaiheiden huolellisella dokumentoinnilla on erittäin suuri merkitys kertaluonteisten hankkeiden onnistumiselle, korostaa Kotiniemi.

Yksi toiminnan haaroista on puolustus- ja turvallisuusteollisuus.

– Työ on erittäin mielenkiintoista, mutta myös markkinointia rajaavaa. Ikäväksemme, emme voi pääsääntöisesti kertoa juurikaan mitään, mitä meillä on työn alla. Työ tehdään tarkkojen turvallisuusmääräysten puitteissa.

Toimivat tilat

Tähän nykyiset toimitilat Jokioisilla antavat mainion mahdollisuuden. DA-Designin ”kotipesä” on Jokioisten vanha poliisiasema. Sieltä löytyy todella turvallisia työtiloja. –Kun aikaisemmin käytetyissä ”lauantai-illan asunnoissa” on paksut betoniseinät ja rautaiset ovet, pystytään tuotekehitystä tekemään todella rauhallisissa oloissa.

Mielenkiintoinen osa DA-Designin toimintaa on myös mediamittauksissa käytettävien mittareiden suunnittelu ja valmistaminen.

– Teemme mittalaitteita, joilla mitataan maailmanlaajuisesti eri televisio-ohjelmien katsojamääriä. Asiakkaina meillä on kansainväliset mediatutkimuslaitokset.

Yritys käynnisti toimintansa Forssassa, jossa se myös toimi ensimmäiset 12 vuotta.

– Toimintamme oli kuitenkin laajentunut useampaan eri toimipisteeseen, jonka johdosta tuli tarve löytää uudet ja yhtenäiset tilat. Voi sanoa, että niiden etsinnässä kävi tuuri, sillä nykyiset tilat ovat juuri tarkoituksiimme sopivat. Pidämme matalaa profiilia, emme juurikaan näy Jokioisten katukuvassa, harva täällä taitaa edes tietää, millainen yritys kylään on tullut.

– Haluamme suunnitella korkeanteknologian osaamistamme hyödyntäviä tuotteita. Yksi vahvuutemme löytyy useasta liiketoiminta-alueesta, joissa kaikissa on hyvät tulevaisuuden näkymät. Myös innovaatiot, uudet tuoteajatukset ja ideat ovat vahvuuksiamme. Mietimme ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja. Nykyaikaisen laskentakapasiteetin kehittyessä voidaan tulevaisuudessa toteuttaa enenemissä määrin sellaisia tuotteita, jotka aikanaan on jätetty toteuttamatta ”lähes mahdottomina”. Uusi teknologia tuo joka päivä uusia mahdollisuuksia. Pyrimme olemaan kiinnostava ja haasteita tarjoava työnantaja, jotta saamme joukkoomme lisää tulevaisuuden tekijöitä.

Näin toteaa Sami Kotiniemi, yksi yrityksen viidestä omistajasta. Hänen vastuullaan on yrityksen toimitusjohtajan työ. Kullakin liiketoiminta-aluella on omat myynnistä ja tuotekehityksestä vastaavat henkilönsä. Uusia töitä on koko ajan tulossa eri sektoreilta.

– Tämä ei kuitenkaan ole tilaus tänään, toimitus huomenna-toimintaa. Keskimääräinen projektin kestoaika on yli vuosi, avaruusteknologian puolella mennään useiden vuosien hankkeisiin.

DA-Design Oy sai vuonna 1999 ”Vuoden Nuori Yrittäjä”-palkinnon. Liikevaihdosta reilusti yli puolet tulee viennistä, ja tuosta toisestakin puolesta pääosa menee lopputuotteiden muodossa vientiin.

 

DA-Design Oy
Osoite
Keskuskatu 29
31600 Jokioinen

puh.
(03) 4246 2400

email
etunimi.sukunimi@da-design.fi

www.da-design.fi

Share.