Sucros jalostaa juurikkaista sokeria

0

sk-sucros-intro.jpgSucros Oy jalostaa Suomessa viljellyistä sokerijuurikkaista kidesokeria. Tuotantokauden alkaessa syys-lokakuun vaihteessa tehtaaseen virtaa sisään vuorokaudessa 8000 tonnia raaka-ainetta ja ulos 1100 tonnia puhdasta sokeria.

– Mittakaava on hyvin verrattavissa isoon paperitehtaaseen. Työllistämme 80 ihmistä ympäri vuoden ja syksyisin noin 35 kausityöntekijää. Tuotanto on pääosin automatisoitu, eikä käsityötä juuri tehdä, Säkylän sokeritehtaan johtaja Sune Berghäll kertoo.

Satakuntalaisen toimijan juuret ulottuvat vuoteen 1953. Kidesokeria myytiin kuluttajille vuosikymmeniä Lännen Sokeri tuotemerkillä. Saksalainen Nordzucker omistaa 80 ja Lännen Tehtaat 20 prosenttia Nordic Sugar konserniin kuuluvasta, vuonna 1990 perustetusta Sucros Oy:stä.

Tehtaan toimintaa ohjaa EU:n sokerisäännöstö. Vuodet 2008 – 2015 kattavalla kaudella tuotantokiintiö on 81 000 tonnia vuodessa, mikä on hieman alle puolet kotimaan kulutuksesta.

– Tulevaisuus on jossain määrin epävarma. Nykyistä säännöstöä tehtäessä puheet olivat sen suuntaisia, että kiintiöt poistuisivat kokonaan. Toimintaedellytykset olisivat silloin Suomessa todella vaikeat. Tosin puheiden sävy on jo nyt selvästi muuttunut, Berghäll toteaa.

Sokerijuurikkaan tuotanto perustuu sopimusviljelyyn. Lähes kaikki juurikkaat kasvatetaan 130 kilometrin säteellä Säkylästä.

– Ostamme juurikasta vajaalta tuhannelta viljelijältä ja 15 000 sopimushehtaarilta. Hallinnoimme myös kuljetusjärjestelyjä, jotka työllistävät noin 200 autoilijaa.

Konsernin paras sokeritehdas

Sune Berghäll uskoo sokerilla riittävän jatkossakin kysyntää, vaikka keinotekoiset makeutusaineet ja terveet elämäntavat valtaavat elintilaa.

– Sokerin vastainen propaganda nostaa välillä päätään ja sokeria pidetään julkisuudessa terveyden vihollisena. Tärkeintä kuitenkin on, että ravinnon määrä on tasapainossa kulutuksen kanssa. Sokerin kulutus ei ole noussut, vaan pysynyt vakiona ja jopa vähentynyt hieman, hän muistuttaa.

Säkylän tehdas on selvästi yksi konsernin parhaista. Toimitusvarmuutta mittaavassa ajon tasaisuudessa tehdas yltää 98 prosenttiin, kun yksikään muu ei yllä edes 90:ään.

– Henkilöstön keskuudessa on erittäin hyvä henki. Väki on kokenutta ja hyvin motivoitunutta. Meillä on paljon kehittynyttä tekniikkaa ja automatiikkaa, jotka tekevät työn mielenkiintoiseksi ja haastavaksi, Sune Berghäll luonnehtii.

{gallery}sk-sucros{/gallery}

 

Sucros Oy

Osoite
Maakunnantie 4
27820 Säkylä

puh.
010 431 060

 

email
info@nordicsugar.com

www.nordicsugar.com

Share.