Söörmarkussa miehet ovat rautaa

0

sk-kone-ja-romu-intro.jpg

Söörmarkun Kone ja Romu Oy:ssä eivät kukkakepit huseeraa. Miehet ovat yhä rautaa ja kovia savottoja ovat monesti työmaatkin. Yrityksen toimesta on laitettu matalaksi muun muassa kokonainen paperitehdas ja säiliölaiva.

Järeitä purkutöitä tyypillisempää on kuitenkin rautaromun kuljetus. Tyhjiä vaihtolavoja viedään ja täysiä noudetaan varsinkin teollisuusyritysten nurkista.
– Myymme myös uutta rautaa, palkkia ja levyä. Romun mukana tulee myös paljon hyvää tavaraa, jota voimme myydä eteenpäin, yrittäjä Esa Harju kertoo.
Purkutöissä urakat ulottuvat Hangosta Kuusamoon. Reissuista tulee myös paljon kuluja, joten urakoiden järkevyyttä harkitaan tarkasti.
– Vapaata hommaa tämä on – saa lähteä maailmalle eväitä matkassa, Harju myhäilee.
Vaasantien varrella sijaitsevalle romuvarikolle tavaraa voi tuoda kuka tahansa.
– Ennen vanhaan vanhat ihmiset säästivät ja kokosivat kaiken riihen taakse. Talosta taloon kulkevat jobbarit ovat tyhjentäneet nurkkia. Pimeä kauppa on asiansa hoitavan yrittäjän kannalta ikävä juttu, sillä verot, alvit ja vakuutusmaksut on aina hoidettava.

Osaava porukka vie pitkälle

Yrityksensä tärkeimmäksi valtiksi Harju laskee osaavan ja motivoituneen henkilökunnan
– Hyvä porukka on kaiken aa ja oo. Työntekijöille täytyy koittaa maksaa kunnon palkkaa ja huolehtia, että heillä on asiat hyvin. Silloin yrityskin on vahva, Esa Harju painottaa.
Söörmarkussa tavoitteessa on onnistuttu. Vähän toistakymmentä henkilöä työllistävän firman tuoreimmillakin tulokkailla on takanaan jo lähes 10 vuotta. Vuonna 1963 yrittäjänä aloittanut Harju vaihtoi rautarakenteet romurautaan vuonna 1973. Päätöstä ei ole tarvinnut katua.
– Pärjääminen on aina vähän sattuman kauppaa. Ahkera täytyy olla, mutta tuuriakin tarvitaan, sillä muuten ei pärjää hyväkään mies. Kaikkia kohtaan tulee olla rehellinen, Harju painottaa lähes 50 vuoden yrittäjäkokemuksella.
– Homman täytyy olla veressä. Romun määrän arviointi on kuin laulun lahja – sen joko hallitsee tai sitten ei.  Työn kannalta on iso ero, onko tavaraa 100 vai 150 tonnia. Tietynlaista viileyttäkin pitää olla, jotta tietää, miten toimitaan.

{gallery}sk-konejaromu{/gallery}

Söörmarkun Kone ja Romu Oy
Osoite
Vaasantie 994

29570 Söörmarkku

puh. 02 677 0346

fax 02 677 0219

email
soormarkunkonejaromu@oy.inet.fi

http://www.konejaromu.com

Share.