Rajaville on betonia

0

Rajaville on yli 60-vuotisen historiansa ajan ollut Pohjois-Suomen johtava elementtien valmistaja. Uudet tehtaat Oulussa ja Haukiputaalla ovat entisestään vahvistaneet yhtiön asemaa. Rajaville on nyt suorituskyvyltään monipuolisin ja kapasiteetiltaan suurin betonielementtialan toimija koko pohjoiskalotin alueella.

Rajaville Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kangas esittelee ylpeänä yhtiön moderneja tiloja Oulun tehtaalla Korvenkylässä. Runkotuotantoon erikoistunut tehdas on todellinen monitoimihalli, jossa tuoterepertuaaria voidaan muuttaa joustavasti.

– Tehtaamme on nykyaikaisempi kuin mikään muu tehdas kotimaassa. Tuotantolinjat ja pääosa koneista ovat uusia. Tekniset kapasiteettimme – esijännityskapasiteetti 80 vaijerille ja nosturit 80 tonnin nostoille – edustavat suurinta Suomessa. Lisäksi ympäristöasiat on tehtaassa kattavasti huomioitu, toimitusjohtaja kertoo.

Rajavillen Oulun tehtaalla valmistetaan TT- ja TEK-laattoja, esijännitettyjä ja teräsbetonisia palkkeja ja pilareita, seinä-, parveke- ja siltaelementtejä. Haukiputaan uudessa laattatehtaassa tehdään ontelo- ja kuorilaattaelementtejä sekä vanhemmassa uusitussa osassa seinäelementtejä.

– Monipuolisuus ja joustavuus ovat tärkeitä kilpailutekijöitä. Eri markkinatilanteissa tuotteiden välinen kysyntä vaihtelee. Pystymme tekemään betonielementtejä julkiseen rakentamiseen, kauppa- ja toimitilarakentamiseen, asunto- ja teollisuusrakentamiseen, toimitusjohtaja toteaa.

Ekologista ja turvallista

Uusien tilojen myötä Rajaville on ottanut ison ekologisen kehitysaskeleen usealla eri osa-alueella. Tehtaissa on siirrytty teräsmuottien käyttöön, mikä on vähentänyt puutavaran tarvetta huomattavasti.

– Mm. Oulun tehtaalla käytetään nyt hehtaarin verran vaneria ja 40 kilometriä kakkosnelosta vähemmän vuodessa kuin ennen, Ilkka Kangas kuvailee.

Prosesseissa tarvittava vesi kiertää suljetussa kierrossa, tehtaalla käytetään kotimaista biopolttoainetta ja logistisilla järjestelyillä ”rengaskilometrejä” kertyy entistä vähemmän. Uusilla valmistuspaikoilla myös teräshukassa saadaan huomattava vähennys.

– Ympäristöjärjestelmämme täyttää ISO 14001:n vaatimukset ja sisältää myös työturvallisuusasioita. Vastaava sertifikaatti on vain harvoilla kilpailijoistamme, toimitusjohtaja sanoo.

Uusissa tehdastiloissa on ollut mahdollista nostaa turvallisuuden ja siisteyden arvostaminen uudelle tasolle. Asia on nostettu korostetusti esiin johtamisessa ja koulutuksessa. Työtapaturmat ovatkin jo puolittuneet entisestä ja positiivisen kehityksen odotetaan jatkuvan.

Kokemusta ja kilpailukykyä

Rajaville perustettiin vuonna 1950, jolloin Suomea jälleenrakennettiin sotien jälkeen. Seuraavina vuosikymmeniä yhtiö oli kehittämässä elementtitekniikkaa ja kasvoi voimakkaasti. Viimeisin iso liiketoiminnan järjestely tapahtui vuonna 2007, jolloin Rajaville ja Nordelementti yhdistyivät.

Rajavillen käyttöön siirtyi Nordelementin Haukiputaan tehdas, jossa oli juuri valmistumassa uusi laattatehdas. Vuonna 2009 Rajavillen toiminta Oulussa siirtyi kokonaan Alppilasta uusiin tehtaisiin Korvenkylään ja Haukiputaalle.

Toimitusjohtaja katsoo hyvässä iskussa olevien tehtaiden tulevaisuuteen valoisin mielin.

– Uskon betonin säilyttävän hyvin asemansa ja kilpailukykynsä. Betoni on ominaisuuksiltaan hieno materiaali. Runkorakentamisessa se on ehdoton, äänieristyksessä sitä ei voita mikään ja betonilla on hyvä lämmönvarauskyky. Olen sen verran betonimies, että uskon suosion myös julkisivumateriaalina palaavan. Esimerkiksi graafinen betoni antaa hienoja mahdollisuuksia.

– Rajaville pystyy tuotteillaan palvelemaan kaikkein vaativintakin rakentamista. Henkilöstömme osaaminen ja ammattitaito ovat alan huippua. Olemme aina olleet uusien tuotteiden markkinoilletuoja. Uskon näin olevan myös jatkossa, Ilkka Kangas summaa.

Yhteystiedot

Rajaville Oy

Osoite
Teknologiantie 13 (PL 4)
90501 Oulu

puh.
0207 93 5800

fax
0207 93 5801

email
etunimi.sukunimi@rajaville.fi

www.rajaville.fi

pp-rajaville6

Kartta

Share.