Puunjalostuksen taitoa isältä pojalle

0

– Meidän kaltaisellemme yritykselle historia on tärkeä voimavara. Yrityksen historia on samalla osa perheemme ja sukumme historiaa, kertoo Pölkky Oy:n varatoimitusjohtaja, puunhankinnasta vastaava metsäpäällikkö Hannu Virranniemi.

Pölkky Oy on Pohjois-Suomen suurin yksityinen puunjalostaja, jonka juuret ovat Virranniemen suvussa.

Yrityksen perusti vuonna 1968 kolme veljestä Erkki, Matti ja Teppo Virranniemi, joista Erkin pojat, toimitusjohtaja Jouko ja tekninen johtaja Antti ovat konsernin nykyiset pääomistajat. Hannu Virranniemi on Matin poika ja myös kolmannen perustajaveljeksen Tepon poika on mukana yrityksessä; Pekka Virranniemi vastaa puunhankinnassa tuontipuusta.

Vuosien varrella Pölkky Oy:stä on kehittynyt alansa kansainvälinen huippuosaaja, jonka ammattitaito huomioitiin vuonna 1999 valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

Pölkyn tuoteperhe kattaa laajan valikoiman vakio- ja erikoissahatavaraa sekä erilaisia puutuotejalosteita. Tuoteperhe tulee vielä laajenemaan ensi vuoden alkuun mennessä, uutena tuoteryhmänä tulee olemaan omana tuotantona valmistuvat rakentamiseen liittyvät liimapalkit ja lamellihirret. Myös ulkovuorilautojen ja sisustuspaneelien pintakäsittely uudistuu ja automatisoituu.

Höylätavaratuotantoa kehitetään asiakaslähtöisemmäksi. Jalostuksen osuus koko tuotannosta tulee merkittävästi nousemaan nykyisestä. Pölkky-tuotteiden tiheäsyinen mänty- ja kuusipuuraaka-aines on peräisin Koillismaan hyvin hoidetuista metsistä, jotka on sertifioitu PEFC-standardin mukaan.

– Pohjoisen tiheäsyinen puu soveltuu erinomaisesti tiettyihin kohteisiin. Selkeä visiomme on, että olemme tulevaisuudessa yksi Euroopan huomattavista puupohjaisten sisustusjärjestelmien toimittajista, toteaa Hannu Virranniemi.

Tarkan harkinnan yrityspolitiikkaa

Konsernin liikevaihto oli vuonna 2010 noin 103 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee 200 alan ammattilaista. Vuosittainen sahatavaratuotanto on 450 000 m3, josta jatkojalostetaan lähes 40 %.

Konserniin kuuluu kolme sahaa, Pölkyn ja Kitkawoodin sahat Kuusamossa ja Ulean saha Taivalkoskella sekä painekyllästyslaitos Oulussa.

– Yksi Pölkyn menestyksen salaisuuksista on ehkä ollut se, että lähdimme heti yrityksen alkuvaiheessa mukaan jatkojalostukseen. Olemme sen verran kaukana kaikesta, että jatkojalostukseen panostaminen on ollut elinehto, pitemmälle jalostetussa tuotteessa rahdin osuus pienenee, Hannu Virranniemi kertoo.

Virranniemen mukaan Pölkyn yrityskulttuurille on ominaista tarkka harkinta.

– Olemme tehneet kaikki hankinta- ja laajentumispäätöksemme huolellisen harkinnan jälkeen, sillä seikkailupolitiikka ei kuulu meille. Sen ansiosta velkaantumisaste on pysynyt kohtuullisena ja yhtiön omavaraisuusaste on hyvä, näin toimien taseemme kestävät suhdanteiden vaihtelut ja selviämme hyvin myös huonommista ajoista, korostaa Virranniemi.

Sitoutuminen on huippuluokkaa

Pohjoisen puu on Pölkylle perusvoima, mutta pohjoisesta löytyy myös toinen yrityksen suuri voimavara. Hannu Virranniemi kehuu vuolaasti työntekijöitään.

– Pohjoisen ihmisen sitoutuminen työhönsä on huippuluokkaa, ja meilläkin työvoiman vaihtuvuus on vähäistä. Meillä ei ole koskaan tarvinnut lomauttaa työntekijöitä tuotannollisista syistä, mikä kertoo yrityskulttuuristamme paljon, Virranniemi sanoo.

Hannu Virranniemen mukaan työpaikan hyvälle yhteishengelle on olemassa yksinkertainen selitys.

– Yhtiön omistajat ovat aina olleet mukana operatiivisessa toiminnassa ja työntekijöiden hyvinvoinnista pyritään pitämään hyvää huolta. Tämä on huomioitu myös yrityksen ulkopuolella, Oulun Kauppaklubi Ry ja Oulun Eteläinen Rotaryklubi myönsivät Pölkky Oy:lle viime vuonna Etiikkapalkinnon vastuullisesta työnantajapolitiikasta.

Yhtiössä tuetaan monenlaisia työntekijöiden omaehtoisia liikuntaharrastuksia.

– Haluamme pitää hyvistä työntekijöistämme huolta. Virranniemi toteaa annos ylpeyttä äänessään.

Yhteystiedot

Pölkky Oy

Osoite
Kemijärventie 73
93600 Kuusamo

puh.
08 8599 111

fax
08 8599 211

email
office@polkky.fi

www.polkky.fi

Share.