Porin satama kuuluu maan parhaisiin

0

sk-porinsatama-intro.jpgPorin satama oli viime vuonna kokonaisliikennemäärältään Suomen viidenneksi suurin satama ja maan toiseksi vilkkain bulk-satama. Erityisesti energia-, metalli- ja kemianteollisuutta palvelevan sataman kautta kulki tavaraa 5,35 miljoonaa tonnia.

Satamassa työskentelee 60 henkilöä ja vuotuinen liikevaihto on 13–14 miljoonan euroa.

– Porin satamassa on Suomen syvimmät ja parhaat väylät. Laivat kasvavat jatkuvasti, mutta kölin alla riittää vettä. Saaria ei ole, joten navigointi on helppoa ja jääolosuhteet ovat Suomen parhaat, satamajohtaja Jaakko Nirhamo kertoo.

Satama-alueelta löytyy 200 hehtaaria valmiiksi kaavoitettua maata, joten jatkossakin kasvavan liikennemäärän vaatimuksiin on helppo reagoida.

Investointeja tulevaisuuteen

Toukokuussa 2009 Porin satamassa aloitettiin osana valtion elvytyspakettia Mäntyluodon satamaväylän syvennystyöt. Yli 20 miljoonan euron urakassa syvennetään väylää 12 metriin, laajennetaan alusten kääntöallasta ja rakennetaan uusi laituri.

Toinen merkittävä hanke on toimitilojen rakentaminen Suomen tullille. Hanketta varten on perustettu Suomen Satamatalot Oy, joka vuokraa tilat tullille. Mäntyluodossa toimii syksystä 2010 alkaen tullin pääkonttori, johon kaikki Satakunnan asiat keskitetään.

– Myöskään kulunvalvonta ei ole ollut ajanmukainen, sillä käytössä on useita portteja. Haluamme keskittää kaikki kulkuyhteydet. Liikenneturvallisuus kohenee ja asukkaiden viihtyvyys paranee, kun raskaat ajoneuvot saadaan pois Mäntyluodon ja Uuniluodon asutusalueilta.

Tilat on rakennettu niin, että tarvittaessa niitä voidaan korottaa ja laajentaa.  Vanhasta satamakonttorista jää yritysten vuokrattavaksi toimitilaa 2500 neliötä.

Liikelaitoksesta osakeyhtiöksi

Eduskunnan käsittelyssä on viimeistään keväällä 2011 esitys, joka lakkauttaisi kaikki kaupunkien liikelaitokset. Muutos tekisi Porin satamasta kaupungin omistaman osakeyhtiön.

– Valitsemme konsultin ja alamme sorvata satamasta elinkelpoista ja omistajalleen kannattavaa yhtiötä. Satamayhtiön hallitukseen kaivataan asiantuntijoita erityisesti elinkeino- ja yritysmaailmasta, Jaakko Nirhamo painottaa.

Porin satamalle Keski-Suomi, Pirkanmaa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaa ovat olennaisen tärkeitä suuntia.
– Yhteydet sisämaahan täytyy jatkossa saada paremmiksi. Kakkostie on toki tärkeä, mutta meille myös vt 8:n ja teiden 11 ja 23 kehittäminen on todella tärkeää.

 

Porin Satama
Osoite
Merisatamantie 4
28880 Pori

puh.
02 621 2600

fax
02 621 2630

email
info.port@pori.fi

www.pori.fi/port

Share.