Pikaloma Kreikassa

0

Välimerelliset tuoksut leijailevat sinivalkoisessa ravintolasalissa, taustalla soi kreikkalainen musiikki. Talon isäntä, Andreas Andreou, juttelee asiakkaiden kanssa leppoisaan tyyliinsä. Kun edessä on herkullinen kreikkalaisateria, on helppo kuvitella olevansa lomalla Kreikassa.

– Pikaloma Kreikassa, se on meidän mottomme, hymyilee Virpi Andreou.

Lomatunnelma syntyy kreikkalaistaverna-miljööstä, hyvästä palvelusta ja ennen kaikkea herkullisesta, rakkaudella tehdystä ruoasta.

– Ruokalistallamme on perinteistä kreikkalaista, vanhojen reseptien mukaan tehtyä ruokaa. Näitä ruokia ei löydy hotellien gourmetlistoilta vaan reiluista pikkutavernoista, Andreas Andreou kertoo.

– Andreas soittaa tarvittaessa vaikka mummolleen ja kysyy tarkempia ohjeita, Virpi paljastaa.

Kyproslainen keittiö

Kreikkalaisen keittiön tapaan Crecianin menun perusraaka-aineita ovat hyvä oliiviöljy, suoraan Kreikasta hankitut tuoreet yrtit, juustot ja viinit. Erityisesti viinit ovat tärkeitä paitsi ruokajuomina myös marinadeissa. Viinit Andreas luottoviinintuottajiltaan Kreikasta. Tuoretuotteet hankitaan päivittäin paikallisesta tukusta.

Crecianin ruokalista muuttuu 1-2 kertaa vuodessa, mutta suosikit säilyttävät aina paikkansa. Yksi ehdottomista suosikkiannoksista on vuodesta toiseen rosvopaisti. Sen, kuten useimpien muidenkin liharuokien raaka-aineena on lammas.

– Käytämme uusiseelantilaista lammasta, koska suomalaista lammasta ei ole riittävästi saatavilla. Meillä kuluu sitä 500 kiloa vuodessa. Mutta ken syö täällä lammasta kerran, syö sitä aina täällä, Andreas vakuuttaa.

Crecianin ruokalista ei ole vain kreikkalainen vaan nimenomaan kyproslainen. Andreas käy kotisaarellaan 3-4 kertaa vuodessa ja tuo mukanaan ainakin yrttejä ja kahvia. Usein mukana tulee myös kivoja yksityiskohtia ravintolan sisustukseen, jonka kaikki esineet ovat aitoa kreikkalaista alkuperää.

Paljon kokemusta alalla

Oulun ensimmäinen kreikkalainen ravintola aloitti toimintansa reilu 10 vuotta sitten. Silloin Andreas ja Virpi tulivat käymään Virpin kotikaupungissa. Kylmänä pakkasiltana Andreas ehdotti pistäytymistä kreikkalaisravintolassa. Pian selvisi, ettei sellaista ollutkaan Oulussa. Kun perheen käväisy Oulussa venähti aiottua ajateltua paljon pitemmäksi, päättivät Andreout korjata asian ja perustivat ravintola Crecianin.

Varmuutta päätökselle antoi molempien kokemus alasta. Virpi on saanut hotelli- ja ravintola-alan koulutuksen ja työskennellyt alalla pitkään. Andreakselle ravintoloitsijan maailma oli tullut tutuksi jo lapsena isän tavernassa Kyproksella ja myöhemmin omassa työssä kreikkalaishotellien keittiöissä.

Yrittäjäpalkinto vuonna 2008

Aluksi Crecianissa oli vain yksi kyproslainen kokki, mutta jo parissa viikossa kaksi. Nyt ravintola työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi kahdeksan ulkopuolista työntekijää.

Virpi ja Andreas ovat huomanneet, että yrittäminen voi olla rankkaa. Asiakkaiden antama hyvä palaute auttaa jaksamaan. Andreout kiittävät myös ammattimaista henkilökuntaansa, joka on viihtynyt yrityksessä perustamisesta asti.

Crecian on menestynyt mainiosta ja saanut mm. Oulun Yrittäjien Vuoden Yrittäjä-palkinnon vuonna 2008.

– Kreikkalaisella ravintolalla on ollut selvä tilaus Oulussa. Suomalaiset matkustavat paljon Kreikassa ja tänne on kiva tulla verestämään lomamuistoja, Virpi arvioi.

– Meille Crecian on enemmän kuin työtä. Se on elämäntapa, hän lisää.
Virpillä ja Andreaksella on  suunnitelmia laajentaa yritystä. Syksyllä  kuulemme enemmän…

Yhteystiedot

Ravintola Crecian

Osoite
Kirkkokatu 55
90100 Oulu

puh.
08 3111555

email
crecian@crecian.fi

www.crecian.fi

Kartta

Share.