Perunalla isoa bisnestä

0

Luonnosta Oy tekee perunalla kauppaa, jonka volyymi ja tuotto liikkuvat kunnoitettavissa lukemissa. Tänä vuonna yritys välittää kotimaahan ja kansainvälisille markkinoille 50 miljoonaa kiloa perunaa ja takoo 10 miljoonan liikevaihtoa positiivisella tuloksella.

Perunakauppa Luonnosta Oy on kasvattanut myyntiään vuodesta toiseen tasaisen varmasti. Toimitusjohtaja Aki Aunolan mukaan kasvun perusta on yrityksen kyvyssä löytää oikeat myyntikanavat ulkomaisilla markkinoilla. Tänä vuonna noin 85 prosenttia Luonnosta Oy:n välittämästä perunasta menee vientiin.

– Olemme panostaneet etenkin Venäjään, jossa on isot kasvumarkkinat. Vuonna 2010 Venäjälle ja Ruotsiin meni myynnistä noin 30 prosenttia molempiin. Muita tärkeitä vientimaita ovat Viro ja Norja. Suomeen jää noin 15 prosenttia perunasta, toimitusjohtaja selvittää. Eri maiden osuus vaihtelee vuosittain perunan markkinahintojen vaikutuksesta.

Luonnostan asiakkaita ovat esimerkiksi tukkuliikkeet, pakkaamot ja perunaa jalostavat teollisuuslaitokset. Pieneriä yksityishenkilöille yritys ei välitä lainkaan, vaan yleisin yksikkö on rekkakuorma.

– Vuoden aikana meiltä lähtee liikkeelle 1500-2000 rekkakuormaa eli keskimäärin viisi rekkaa joka päivä, Aki Aunola toteaa.

Kaikelle perunalle on käyttäjänsä

Luonnosta Oy:n välittämästä perunasta suurin tuotetaan Suomen parhailla peruna-alueilla Kalajoki–Himanka-seudulla, Kristiinankaupungin alueella ja omassa kotipesässä Tyrnävällä. Sopimusviljelijöitä näillä alueilla on noin 50. Perunaa ostetaan myös esimerkiksi Ruotsista ja Keski-Euroopasta.

– Toiminnassamme perunapakkaamot ovat keskeisiä laitoksia. Niissä perunat pakataan haluttuihin eriin. Luonnosta hoitaa kaikki paperityöt, vientiselvitykset ja sertifikaatit sekä maksaa viljelijöille ja pakkaamoille. Asiakas taas saa haluamansa erän haluamaansa perunaa, Aunola kertoo.

Tärkein kriteeri perunan ostossa ja myynnissä on laatu. Luonnosta Oy:n asiakkaille toimitetaan aina täsmälleen haluttua perunaa.

– Jokaiselle perunalle on käyttäjänsä. Kaikki perunaerät ovat erilaisia ja kaikille laaduille on markkinansa. Niiden löytäminen on meidän tehtävämme.

Suuntana edelleen kasvu

Luonnosta Oy on osa Kantaperuna-yritysryhmää. Yrityksen palveluksessa on kuusi työntekijää.

– Vahvuuksiamme ovat laatu, luotettavuus ja kyky löytää oikea peruna oikeaan paikkaan. Kriittinen valtti on tieto. Tehokkaan myynnin ja hankinnan ansiosta tiedämme, mitä perunaa on missäkin ja minne sitä kannattaa myydä, toimitusjohtaja toteaa.

Aki Aunola uskoo perunan kulutuksen maailmalla vain kasvavan. Sen hiili- ja vesijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin riisillä tai pastalla.

– Tulevaisuudessa haemme yhä suurempaa kasvua. Samalla pyrimme nostamaan jonkin verran jalostusastetta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että etsimme lisää markkinoita myös perunan pienpakkauksille.

Perunan lisäksi Luonnosta Oy ostaa ja myy jonkin verran muitakin juureksia ja vihanneksia. Keskikesä on perunakaupan kannalta hiljaisinta aikaa, joten sinne voisi mahtua vielä jokin muukin myyntiartikkeli.

Yhteystiedot

Perunakauppa Luonnosta Oy

Osoite
Leppiojantie 11
91800 Tyrnävä

puh.
044 561 7897

fax
08 554 4481

email
etunimi.sukunimi@luonnosta.fi

www.luonnosta.fi

Luonnosta UUSI_cmyk.fhx

Kartta

Share.