Perinteet vahvuutena Forssan uudessa kasvussa

0

Eri paikkakunnilla on ollut omat myötä- ja vastamäkensä. Forssan kaupungilla on pitkät työn, tekemisen ja yrittämisen perinteet. Kaupungissa on ollut merkittävää teollisuutta yli 160 vuoden ajan. Vielä 1960- ja 1970-luvuilla elettiin teollisuuden ja rakentamisen kulta-aikaa. Mutta sitten, monien syiden yhteisvaikutuksesta, mentiin alaspäin. Teollisuutta ajettiin alas, asukasluku putosi.
Mutta nyt. Kaupungissa mennään vauhdilla eteenpäin.

 

Aikaisemmat toimialat ovat vauhdissa, uusia tulee koko ajan lisää.

– Nyt Forssa on monen toimialan paikkakunta, kasvu on vakaalla pohjalla, luonnehtii kaupunginjohtaja Tapani Venho.

– Meillä on rakennusteollisuutta, nyt toki erikoistunutta. Eli täältä löytyvät muun muassa betonielementtien suurvalmistaja Parma, eristeitä tekevä Isover ja ikkunoita valmistava Fenestra. Täällä on myös elintarviketeollisuutta, jonka kruununa on HK Ruokatalo yli 500 hengen työvoimallaan. Metalliteollisuudessa tehdään paljon alihankintaa, tuotemerkeistä tuttu on esimerkiksi Fokor. Graafinen teollisuus on voimakasta, Forssassa toimivat niin Forssan kirjapaino, Sanoma WSOY:n Hämeen Paino että Auranen.

– Myös elektroniikasta on alueelle tullut iso klusteri. Merkittäviä toimijoita ovat Mitron ja Parker Vansco, muistuttaa Venho.

Aivan uusien tuulien kehittyminen Forssaan on meneillään ympäristötietoisuuden kasvaessa.

– Forssassa on nyt todellinen ympäristöosaamisen keskittymä. Envitech-ryhmittymässä on mukana paljon kierrätyksen ja ympäristöosaamisen taitajia. Vain pari esimerkkiä mainitakseni voi kertoa Envor Biotechin rakenteilla olevasta biokaasulaitoksesta sekä Ekoport Oy:n hankkeesta jolla jätteistä tehdään synteettistä biodieseliä.

– Forssa on edelleen hyvin tuotantovaltainen alue, elinkeinorakenteesta yli kolmannes on teollisuuden parissa. Mutta myös palvelut kasvavat. Esimerkiksi tänne on tulossa iso Prisma-keskus, autokauppa ja muut erikoisliikkeet voivat hyvin. Rakentaminen on vilkasta, meneillään on muun muassa kahden kerrostalon rakentaminen. Se on aina hyvä merkki!

Kaupunginjohtaja muistuttaa, että Forssa on myös koulutuskaupunki. Tämä kiinnostaa myös yrittäjiä.

– Täällä on ammatti-instituutti, Hämeen Ammattikorkeakoulun Forssan yksikössä on uusia linjoja toimitusketjun hallinnasta ympäristöpuolelle. Aikuiskoulutuskeskus on myös merkittävä kouluttaja.

Tärkeässä kolmiossa

Kertoessaan Forssan hyvistä puolista ei kaupunginjohtaja Tapani Venho unohda sijaintia.

– Olemme keskellä Helsingin-Turun-Tampereen kolmiota. Mutta emme ole näistä yhdenkään kainalossa. Meillä on oma, elinvoimainen talousalue, jossa vahva yritystoiminta ja elinkeinoelämä. Talousalueella on 36 000 asukasta, jotka suuntaavat pääosan hankinnoistaan Forssaan. Täällä on työpaikkaomavaraisuus jopa 125 prosenttia eli Forssassa käydään muualta töissä.

– Liikenneyhteydet ovat hyvät, toki pitkään on puhuttu valtateiden 2 ja 10 perustavaa laatua olevista remonteista.

Yhteistyössä kaupungin kanssa toimii Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy, joka antaa yrityksille neuvoja ja opastusta. Kaupunki itse on elinkeinopolitiikassa vahvasti mukana tarjoten yrityksille apua tontti-, infra- ja toimitilakysymyksissä. Forssan Liike- ja Teollisuuskiinteistöt Oy:n toiminnasta on hyviä kokemuksia.

– Myös päättäjille on nyt iskostunut päähän yritystoiminnan tärkeys. Sataprosenttisesti he tietävät, että yritysten menestys tuo alueelle varallisuutta ja hyvinvointia. Tälle tulee konkreettista sisältöä, kun tarkastellaan verotulojen nousua. Ne ovat viime vuosina nousseet vauhdikkaasti, vuodesta 2008 tulee tässä suhteessa vuosituhannen paras.

Tapani Venho pitää Forssaa mainiona paikkana yrittää ja asua.

– Tämä on kompakti, viihtyisä kaupunki jossa kaikki tärkeä on lähellä. Kun tähän lisätään esimerkiksi Kutomon alueen näyttävän historialliset perinteet, on niin sanotusti paketti kunnossa.

{gallery}hy-forssan_kaupunki{/gallery}

 

Forssan kaupunki

Osoite
Turuntie 18
30100 Forssa

puh.
03 41 411

email
kirjaamo@forssa.fi

www.forssa.fi

Share.