Paristot ja akut pyörittävät kannettavaa elektroniikkaa

0

Erilaisten mukana kannettavien elektronisten laitteiden määrä kasvaa koko ajan. Niissä tarvitaan virtaa, joka täytyy myös kantaa mukana. Kuljetaan sitten kaupungissa, maalla tai vaikka umpimetsässä. Aina tarvitaan paristoja, akkuja ja niiden latureita.

 

Riihimäellä toimiva Bantra Oy tuo maahan ja markkinoi monenlaisia tuotteita. Pääosassa ovat Energizer-paristot, -akut ja valaisimet. Mutta mukana ovat niin nahanhoitoaineet, Setolite-valaisimet, kamera- ja valokuvaustarvikkeet, esimerkiksi suodattimet ja kolmijalat.

Jo aikaisemmin ovat valikoimaan kuuluneet eri kameroiden akut. Tämän hetken tärkeä tuote ovat energiansäästölamput ja -valaisimet, niiden tuotemerkki on Eveready.

Bantra Oy toimii maahantuojana, jonka asiakkaina ovat isot tukkuliikkeet. Yrityksen tehtäviin kuuluu tuotteiden kattomarkkinointi, niiden saattaminen kuluttajan tietoon.

Toimitusjohtaja Juha Tikander kertoo pyrkivänsä olemaan koko ajan muutoksen hermolla, josko vaikka löytyisi uusia tänne tuotavia tuotteita.

– Koko ajan on oltava vireänä, neuvotteluja käytävä ja suunnitelmia tehtävä. Uusien tuotteiden miettiminen ei välttämättä ota eikä anna mitään, mutta joskus löytyy se tärkeä lisäys tai vaikka uuden yritystoiminnan mahdollistava tuote. Toki itsekin tutkailen myös vientimahdollisuuksia.

Tuttuja tuotteita

Energizer on USA-omisteinen, maailman vanhin paristotehdas.

– Vuonna 1896, kun Alexander Graham Bell kehitti toimivan puhelinverkon, käytettiin Energizerin edeltäjien tekemiä paristoja. Myöhemmin yritys laajensi esimerkiksi taskulamppujen puolelle saaden niillä maailmanmainetta. Nykyisin Euroopan toiminnot hoidetaan Sveitsistä ja Englannista käsin. Sveitsissä ”tietenkin” talous, markkinointi taas Englannissa. Keskusvarasto on Belgiassa. Sieltä käsin saamme täydennystä kaksi kertaa viikossa.

– Harva tietää, että esimerkiksi sormiparistot eli AA-paristot ja sitä pienemmät AAA-paristot tehdään Sveitsissä. Kyseessä on kuitenkin melkoinen massatuote, ja niitä silti tehdään Sveitsin kantonien kätköissä. Tämä periytyy aikaan, jolloin Sveitsin kelloteollisuus tarvitsi paristoja ensimmäisiin elektronisiin kelloihin.

Ympäristöasioilla on nykymaailmassa koko ajan suurempi merkitys. Tämä tuntuu myös paristo- ja akkumyynnissä. Syyskuun lopulla tuli voimaan uusi paristojen kierrätystä säätelevä direktiivi. Sen puitteissa johtavat paristojen maahantuojat perustivat kierrätystä varten Recser Oy:n, joka hoitaa maahantuojien tuottajavastuuseen kuuluvat asiat.

– Haluamme, että homma todella hoituu, toteaa uuden yrityksen toiminnassa vahvasti mukana oleva Tikander. –Yrityksen tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa vaan minimoida asiallisen jälkihoidon kustannukset.

Myös paristojen ja akkujen valmistajilla on omat kehitysideansa.

– Niiden ominaisuuksia voidaan toistaiseksi vain arvailla.

Tikander kertoo myös kannettavien tietokoneiden käyttäjiä kiinnostavia tietoja.

– Pian saamme maahantuontiin tarvikeakkuja kannettavia tietokoneita varten. ”Läppärien” käyttö on lisääntynyt todella nopeasti, mutta tähän asti on pääosin ollut saatavana vain konevalmistajien omia, kalliiksi miellettyjä akkuja.

 

Bantra Oy
Osoite
Kynttilätie 17
11710 Riihimäki

puh.
019 764 320

email
etunimi.sukunimi@bantra.fi

www.bantra.fi

Share.