Palvelevaa ja luotettavaa rautakauppaa Hauholla

0

Hauhon Rauta-Maatalouden kauppiaat Erkki Virtanen ja Teuvo Murtonen tienasivat leipänsä 1980-luvun puolivälissä Etelä-Hämeen Osuuskaupan palkkalistoilla. Erkin vastuualueena oli Hauholla myymäläauto ja Teuvo työskenteli rauta-maatalousosastolla. Eho suunnitteli karsivansa ylimääräisiä rönsyjä ja mm. Hauhon rauta-maatalousosaston toiminta oli liipaisimella

 

– Asiakkailta tuli toiveita uuden rautakaupan perustamisesta Hauholle, Erkki Virtanen muistelee.

Pian ryhdyttiin toiveista toimeen. Kaalipellolle Hauhon kirkonkylään alkoikin nousta uusi kauppakiinteistö. Hauhon Rauta-Maatalouden avajaisia vietettiin toukokuussa 1986. Alusta alkaen kauppaa on tehty ”villinä”, ketjujen ulkopuolella. Valinta oli tietoinen, joskin varsinkin aluksi haastava. Täytyi aloittaa alusta; etsiä tavarantoimittajat sekä luoda heihin suhteet ja luottamus.

– Suuret tavarantoimittajat, kuten Kesko ja Starkki, tekevät kuitenkin mielellään kauppaa kanssamme, vaikka emme ketjuihin kuulukaan, Virtanen kehuu.

Myytävät tuotteet vaihtuvat mutta palvelu pysyy

Reilun kahdenkymmenen vuoden aikana kaupankäynti on muovautunut nykyisiin uomiinsa. Aluksi maatalouskauppa oli noin 30 prosenttia liikevaihdosta. Maatalouden muutokset ovat pienentäneet maatalouskaupan osuutta Hauhollakin noin viiteen prosenttiin.

– Silti maatalousyrittäjät ovat edelleen erittäin merkittävä asiakasryhmä, sillä maatiloilla esimerkiksi rakennetaan paljon sekä tarvitaan koneita ja tarvikkeita, kauppias Virtanen muistuttaa.
Hauhon Rauta-Maatalouden myymät tuotteet voi jakaa seuraaviin tuoteryhmiin: pienrauta, rakennus- ja LVI-tarvikkeet, pienkoneet, hydrauliikkatarvikkeet, ja vapaa-aikaan liittyvät tuotteet. Luotettavat ja nopeat tavarantoimitukset asiakkaan luo varmistetaan omalla kuljetuskalustolla ja -palvelulla.

– Erikoiskaupan alalla asiakas kaipaa palvelua. Se on meidän valttimme, Erkki Virtanen kertaa yrityksen menestystekijöitä.

– Asiakkaan kanssa pitää myös ehtiä rauhassa keskustelemaan, mitä hän on ostamassa ja millaista tuotetta tai palvelua todella tarvitsemassa.

Rautakaupassa tarvitaan vankkaa alan asiantuntemusta.

– Esimerkiksi rakennuttajat haluavat tietää lisää monista yksityiskohdista ja vaihtoehdoista. Etsimme yhdessä kysymyksiin vastaukset, Virtanen sanoo.

Oman haasteensa kaupankäynnille asettaa nykyajan vaatimukset. Tuotteen on yleensä löydyttävä heti. Asiakas ei jouda odottelemaan pitkiä toimitusaikoja. Kaupan hyllyissä ja varastossa onkin paljon pääomaa kiinni.

Hauhon Rauta-Maatalous työllistää kauppiaiden lisäksi 5–10 vierasta työntekijää, vuodenajasta riippuen. Merkittävä asiakasryhmä on Hauhon seudun vapaa-ajan asukkaat. Kesä onkin kaupankäynnin kulta-aikaa.

Kauppias Erkki Virtasen luottamus tulevaisuuteen on vahva.

– Lähikaupassa on tulevaisuus!, Virtanen uskoo.

– Ihmiset kyllästyvät suuriin ostoskeskuksiin ja autoilun kohoavat kustannuksetkin suosivat lähikauppoja. Euro on kova konsultti.

Kuusikymppinen Erkki Virtanen suunnittelee jatkavansa aktiivista yrittäjäelämää vielä viiden vuoden ajan. Sinä aikana on toiveissa löytää kaupankäynnille jatkaja. Virtasella on suunnitelmia kaupan laajentamisesta ja kehittämisestä.

– Jos olisin nuorempi, niin toteuttaisin uudistukset itse. Nyt voin toimia konsulttina jatkajalle, Virtanen tuumaa.

{gallery}hy-hauhon_rauta-maatalous_oy{/gallery}

 

Hauhon Rauta-Maatalous Oy

Osoite
Yritystie 1
14700 Hauho

puh.
03 654 9151

email
hrmoy@hrmoy.fi

www.hrmoy.fi

Share.