Palanen oululaista kaupunkikulttuuria

0

pp-tervahovi-intro.jpg

Kukapa oululainen ei tuntisi Tervahovia. Vanhat oululaiset yhdistävät sen vuosina 1941-1974 toimineeseen hotelli-ravintolaan, nuorempi polvi saman talon katutasossa toimivaan Tervahovin bistroon ja jo legendaarisiin ravintoloihin Zakuska ja Sarkka.

Tervahovi Oy perustettiin sota-aikana, vuonna 1940. Seuraavana vuonna käynnistyi hotellitoiminta Valkealinnan talon 3.-6. kerroksissa, joissa oli yhteensä 52 hotellihuonetta. Samana vuonna avattiin juhlava, kattopeileillä varustettu ruokaravintola rakennuksen 7. kerroksessa.

Tervahovi oli koko kaupungin seuraelämän keskeisiä paikkoja ja monien ikimuistoisten juhlien tapahtumapaikka. Myös kuuluisuudet löysivät tiensä Tervahoviin.

Tervahovi Oy:n toimitusjohtaja Aino Lehtosaari kertoo esimerkiksi presidentti Urho Kekkosen olleen vieraana hotellissa monta kertaa. Vuonna 1966 hotellissa yöpyi myös Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin. Kekkoselle oli tuolloin varattu koko kuudes kerros, Kosyginille viides kerros. Juhlaillallisella korkea-arvoiset vieraat nauttivat Tervahovin ravintolan parhaita herkkuja, kuten kilpikonnanlientä ja poronsatulaa.

Jatkosodan aikana vuonna 1942 avasi ovensa Tervahovin maineikas ravintola Sarkka. Jos yläkerran ravintola oli ensimmäisen luokan paikka, oli Sarkka ns. kansanravintola. Sen merihenkisessä ympäristössä viihtyivät niin älyköt kuin markkinamiehetkin. Nykyisin Sarkka on vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut oululaisravintola.

Vuonna 1958 Tervahovi sai vielä kaksi uutta vetonaulaa. Toisessa kerroksessa avattiin tanssiravintola ja pohjakerroksessa baari. Tanssiravintola oli erittäin suosittu ja esiintyjät sen ajan kuuluisuuksia ulkomaita myöten. Tervahovin baari puolestaan oli kaupungin ensimmäisen seurustelu- ja coctailbaari, jonka kanta-asiakkaisiin kuuluivat monet sen ajan tunnetuimmat oululaispersoonat.

Jonkun pitää olla ensimmäinen

Aino Lehtosaari tuli appivanhempiensa omistamaan Tervahoviin hovimestariksi vuonna 1966. Vuonna 1974 appivanhemmat päättivät lopettaa hotelli-ravintolan ja pohjakerroksen baarin.

Aino Lehtosaari jatkoi Tervahovi Oy:n toimintaa yhtiön toimitusjohtajana, periaatteinaan sinnikkyys ja uskallus. Näitä ominaisuuksia tarvittiin usein, kun vastassa oli mm. kankea byrokratia.

Vuonna 1982 Tervahovi Oy avasi rakennuksen katutasossa Oulun ensimmäisen etnisen ravintolan, venäläisiä herkkuja tarjoavan Zakuskan.

– Zakuska oli alusta asti tupaten täynnä aamusta iltaan. Valkosipuli tuoksui kadulle asti, Aino Lehtosaari kuvailee.

Alun perin hänen suunnitelmissaan oli perustaa ranskalainen ravintola. Aie kuitenkin vesittyi tosiasiaan, että 1980-luvun alun Oulussa oli mahdotonta saada tuoreita äyriäisiä, jotka olisivat ehdottomasti kuuluneet ranskalaisruokalistalle.

Talon edustalle perustettiin kolmisenkymmentä vuotta sitten myös Oulun ensimmäinen ulkoterassi, jossa viranomaiset pitkin hampain sallivat 12 asiakaspaikkaa. Nyt viihtyisällä terassilla on 50-60 paikkaa ja vastaava ”patio” löytyy  lähes jokaisen oululaisravintolan edustalta.

Vuonna 1996 Aino Lehtosaari avasi vielä Tervahovin Bistron. Täsmälleen samoissa tiloissa, joissa Tervahovin baari oli toiminut vuosina 1958-1974.

Perinteet arvossaan

Nykyisin Tervahovin entisen hotellin tiloissa on lähinnä virastoja, mutta ravintolatoiminta jatkuu tutuissa paikoissa Sarkassa, Zakuskassa ja Tervahovin bistrossa. – Jotain pysyvää pitää olla,  Aino Lehtosaari sanoo.

Perinteiden kunnioituksesta on muodostunut Tervahovi Oy:n kilpailuvaltti. Esimerkiksi Sarkassa voi nauttia myös oululaisia perinneruokia, kuten läskisoosia, rössypottua ja jankkia. Toinen vahvuus on erinomainen sijainti aivan Oulun sydämessä ja puiston vieressä.

– Olen usein esittänyt toiveen, että ”Letkunpuistoa” kehitettäisiin. Puistokahvila, elävää musiikkia, mukavia istuskelupaikkoja, talvella luistelujää Plaanaojaan, Aino Lehtosaari ehdottaa.

Vielä tärkeämpi toive on löytää Tervahovi Oy:lle jatkaja, joka nykyisten omistajien tapaan arvostaisi perinteitä ja haluaisi säilyttää yhtiön palana oululaista historiaa. Mutta ei ihan heti. Ensin pitää juhlia Tervahovin 70 vuotta täyttävää, maineikasta historiaa vuonna 2011.

{gallery}pp-tervahovi{/gallery}

Tervahovi Oy

osoite
Hallituskatu 13-17
90100 Oulu

puh.
08 3115 821

fax
08 3115 821

email
aino.lehtosaari@tervahovi.fi

www.tervahovi.fi

Share.