Opintojen rinnalla toimiva yritys

0

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat vuodesta 1997 lähtien voineet lähteä yrittäjyyden polulle perustamalla jo opintojensa rinnalla yrityksen. SAMK:n yrityskiihdyttämössä on perustettu yrityksiä yli 200. Niistä yli 90 prosenttia on edelleen hengissä.

SAMK:n yrityskiihdyttämön toimintamalli on edistyksellinen ja sen mallia on kopioitu ulkomaita myöten. Idean innostunut  matkasaarnaaja on yrityskiihdyttämön perustajajäseniin kuuluva dosentti, vararehtori Matti Lähdeniemi.

-Toimintamalli on poikkeuksellinen korkeakouluissa. Muualla on yrityshautomoja eli jo valmistunut ohjataan yrittäjyyteen. Meillä opiskelija voi perustaa oman yrityksen opintojen alussa ja kiihdytellä rauhassa yrittäjyyden tiellä. Tehdä todellista bisnestä.

Valmistuessaan opiskelijalla on erinomainen pääoma: korkeakoulututkinto, korkeakouluosaamiseen perustuva yritys ja työpaikka siinä.

– Toimintamallissa onkin mielestäni parasta se, että opiskeluympäristö tarjoaa opiskelijalle yhden vaihtoehdon elämään. Yhteiskuntapoliittisesti ajatellen yritykset rikastuttavat koko Satakunnan yrityselämää, lisäävät alueen vaurautta ja vetovoimaa sekä parantavat asenteita, Lähdeniemi toteaa.

Mentorointi taustatukena

Opiskelija astuu yrityskiihdyttämöön tekemällä siitä sopimuksen SAMK:n kanssa. Jossain vaiheessa prosessin aikana syttyy liikeidea, josta rakennetaan opiskelijalle yritysprojekti. Koko ajan opiskelijoiden taustatukena ovat korkeakoulun mentorit.

Yrityskiihdyttämön ensimmäiset yritykset pohjautuivat vahvasti insinööriosaamiseen. Pian rinnalle tulivat media-alan yritykset. Nyt enin osa yrityksistä perustetaan sosiaali- ja terveysalalle. Tällä hetkellä syntyy noin 1,5 yritystä kuukaudessa.

– Yrityksissä ovat kaikki korkeakoulun kuusi opiskelualaa hyvin edustettuina, Matti Lähdeniemi täsmentää.

Lisävoimaa verkostoitumisesta

Korkeakouluympäristö tarjoaa opiskelijan liiketoiminnan avartamiseen hyviä mahdollisuuksia.

– Parhaillaan on menossa Porin, Vaasan ja Tampereen ammattikorkeakoulujen yhteishanke. Myöhemmin joukkoon liittyvät Jyväkylä ja Seinäjoki. Pyrimme isommalla porukalla parantamaan ja pilotoimaan hyviä käytäntöjä, Matti Lähdeniemi kertoo

– Kansainvälistä opiskelijanvaihtoa ja yhteistyötä teemme niiden korkeakoulujen kanssa, joissa on vastaavaa opiskelunaikaista yrittäjyyttä. Meillä on mm. ollut kiinalaisia opiskelijoita, joista eräs työskenteli paikallisessa yrityksessä ja avasi sille markkinat Shanghaihin. Itse hän perusti yrityksen, joka tarjoaa nyt näitä palveluita suomalaisille vientiyrityksille.

 

Satakunnan ammattikorkeakoulu / Yrityskiihdyttämö

Osoite
Tiedepuisto 3
28600 Pori

puh.
02 620 3000

fax
02 620 3300

email
etunimi.sukunimi@samk.fi

www.samk.fi

Kartta

Share.