Maaseudun pienyritysten puolesta kolmen Leader-toimintaryhmän voimin

0

 

EU-ohjelmakaudella 2007-2013 toimii Etelä-Savon maaseudun kehittämiseksi kolme paikallista Leader-toimintaryhmää: Piällysmies, Rajupusu ja Veej´jakaja. Ohjelmakauden aikana toimintaryhmät voivat myöntää rahoitustukea yhteensä 13,3 miljoonaa euroa. Lisäksi tarvitaan yksityistä rahoitusta noin seitsemän miljoonaa euroa.

 

Leader-toimintaryhmät myöntävät rahat erilaisiin alueen maaseutua kehittäviin hankkeisiin sekä paikallisten yritysten investointeihin ja kehittämistoimenpiteisiin. Toimintaryhmät ojentavat auttavan kätensä pienille, alle kymmenen henkeä työllistäville yrityksille.

Leader-toimintaryhmien valitsemista hanke- ja yritystukihakemuksista tehdään viranomaispäätökset Etelä-Savon TE-keskuksen maaseutuosastolla.

Pienten ja alkavien yritysten rahoittaja

Piällysmiehen toiminta-alueeseen kuuluvat maakunnan itäosat, Rajupusulle sen keskiosat ja Veej´jakajalle Etelä-Savon länsi- ja eteläosat.

Leader-toimintaryhmät ovat yhdistyksiä, joiden toiminta on kaikille avointa. Kuka tahansa voi osallistua toimintaan, jos on kiinnostunut kehittämään kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä ja yrittämisen edellytyksiä.

Yhdistysmuoto on rikkaus. Hallituksissa on kaikkien kuntien edustus ja niissä löytyy myös paljon muuta ammattitaitoa ja paikallistuntemusta. Leader-yhdistysten hallitukset ottavat kantaa siihen, onko hankehakemus tarkoituksenmukainen, aluetta ja/tai yritystä kehittävä ja millaiset ovat sen muut kehittämisvaikutukset.

Etelä-Savon Leader-toimintaryhmien tavoitteena on myöntää rahoitusta kaikkiaan 450 yritysten investointi-, kehittämis- ja käynnistystoimenpiteeseen. Tuettavista hankkeista valtaosa tulee olemaan aloittavien ja alkuvaiheessa olevien yritysten hankkeita.
Tukitasot yritysten rahoituksessa vaihtelevat investointihankkeiden 35 prosentista käynnistys- ja kehittämishankkeiden 50 prosenttiin. Toimintaryhmät voivat antaa avustusta myös yritystoiminnan suunnitteluvaiheessa myöntämällä kehittämisavustusta toimintaedellytysten selvittämiseen. Selvityshankkeen tukitaso voi olla jopa 90 prosenttia.

Toimintaryhmät eivät ole viranomaisia. Kynnys lähestyä yritysidean kanssa tulee olla matala. Idean raakileestakin voidaan apua etsimällä ja asiaa jalostamalla kehittää toimiva ja kannattava liikeidea. Tervetuloa keskustelemaan!

 

Piällysmies ry

Osoite
Kerimäentie 10
58200 Kerimäki

puh.
015 575 4237

email
etunimi.sukunimi@kerimaki.fi

www.piallysmies.fi

 

Rajupusu Leader ry

Osoite
Juvantie 2
51900 Juva

puh.
015 225 856

fax.
015 225 856

email
etunimi.sukunimi@rajupusu.fi

www.leader.rajupusu.fi

 

Veej´jakaja ry

Osoite
Mikonkatu 5
50100 Mikkeli

puh.
015 361 382

email
etunimi.sukunimi@veejjakaja.fi

www.veejjakaja.fi

Share.