Lapsiperheiden viihtyvyys houkuttelee myös yrityksiä

0

Hyviin uutisiin on Hausjärven kunnassa totuttu. Jo pitkään kunnan asukasluku on kasvanut merkittävästi, ei liikaa eikä liian vähän. Viime vuonna kunta sai ”oman kansanedustajan”, kun Risto Autio sai valtakirjan Arkadianmäelle. Syksyllä juhlittiin kunnan 140-vuotispäivää kuntalaisten omissa juhlissa.

 

Ja vuoden 2008 syksyä kirkasti Valittujen Palojen julkistama lapsiperheiden asuinpaikkatutkimus. Siinä Hausjärvi sijoittui kuudenneksi yli neljänsadan kunnan joukossa, ja ruuhka-Suomen sarjassa kakkoseksi osin ruotsinkielisen Sipoon jälkeen.

Ilmankos kunnanjohtaja Päivi Terävä on tyytyväinen.

– Mutta liialliseen tyytyväisyyteen ei pidä tuudittautua, vaan pitää jatkaa työtä yhä paremman Hausjärven kehittämisen eteen.

– Ei voi kieltää, etteikö tuo kunnia olisi tuntunut hyvältä. Katsoisin, että se on hyvä asia myös elinkeinoelämän kannalta. Jos yrittäjät miettivät yrityksensä sijaintia harkitessaan itseään, perheitään ja työntekijöiden perheitä, on tämä varmasti tärkeä pointti.

– Meillä on tarjolla hyviä, väljästi kaavoitettuja tontteja järkevään hintaan. Täällä on neljä erilaista taajamaa. Niistä jokainen on rautatien vieressä, tällä hetkellä junat pysähtyvät Hikiällä, Oitissa ja Ryttylässä. Ja uskon, että jos ja kun pääradalle tulee yksi raide lisää, voidaan junat pysäyttää myös Monnissa.

– Rautatien merkitystä ei voi korostaa liikaa. Kaikki ymmärtävät mitä tarkoittaa se, että Oitista pääsee Helsingin rautatieasemalle reilussa tunnissa. Liikenneolosuhteet ovat muutenkin hyvät, kantatie 54 on lähellä eikä kolmosmoottoritiellekään aja kuin 10-15 minuuttia eri taajamista.

Päivi Terävän mukaan jokaisessa taajamassa on tarjolla myös yrittäjille tontteja. Jos uudella yrittäjällä on kiire päästä Hausjärvelle, on Oitissa valmiita tontteja ja Nahkurinpuiston alueella kantatie 54:n vierellä on mahdollista räätöidä tontti juuri yrittäjän tarpeisiin.. Riihimäen rajan tuntumassa on myös tontteja Kuulojan alueella. Ryttylässä on kaavoituksen myötä tulossa yritystontteja, samoin Hikiän-Kirkonkylän alueelta. Myös Monniin on tulossa yrityksiä varten tontteja.

– Kunta on halukas neuvottelemaan myös toimitilaratkaisujen toteuttamisesta. Niistä meillä on hyvät kokemukset. Emme toki lähde suinpäin hankkeisiin, vaan teemme perinpohjaiset selvitykset. Sitten päätökset syntyvät nopeasti, siitä on myönteisiä kokemuksia.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä on tyytyväinen yhteistyöhön paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa.

– Meillä on toimiva vuoropuhelu. Pidämme säännöllisesti yhteyttä niin yrityksiin kuin yrittäjäyhdistykseenkin. Mielipiteitä vaihdetaan tärkeistä asioista. Yrittäjiä koskevat asiat viedään päätökseen niin pian kuin lain mukaan on mahdollista. Tämän ovat sisäistäneet myös poliittiset päättäjät.

Kehitys jatkuu

Hausjärvellä on tehty omia päätöksiä nyt 140 vuotta. –Pitkä historia velvoittaa, jatkossakin pitää hausjärveläisiä koskevat päätökset tehdä omin voimin. Tätä halutaan jatkaa. Palvelujen eteen on tehty paljon työtä, ja sitä tehdään jatkossakin. Niinpä tuo kuudes sija asuinkuntien vertailussa ei ollut täysi yllätys, se oli enemmänkin vahvistus niille päätöksille mitä täällä on tehty.

Palveluihin liittyy myös yritysneuvonta, jonka järjestämisestä syksyllä käydään neuvonpitoa Ekes-kuntayhtymän kanssa.

– Yrityspuolella mennään tasaisesti eteenpäin, mitään vallan isoa ei syksyllä 2008 ole vireillä. Sen sijaan on muuten positiivista liikehdintää. Laajennuksia, pieniä uusia yrityksiä, kaavamuutoksia.

– Suuriin hankkeisiin voidaan lukea jo laajaa julkisuutta saanut Draiv´in Golf and Country Club eli koko perheen golf- ja vapaa-ajan keskus. Se on hyvässä vauhdissa, ja toteutuessaan tuo Hausjärvelle rutkasti uutta virtaa. Kenttien ja klubirakennuksen lisäksi hankkeeseen kuuluu myös kymmeniä vapaa-ajan asuntoja. Tämä toisi taas lisää kysyntää kunnan kaupallisille palveluille.

{gallery}hy-hausjarven_kunta{/gallery}

 

Hausjärven kunta

Osoite
Keskustie 2-4
12100 Oitti

puh.
019 758 6500

email
hausjarvi@hausjarvi.fi

www.hausjarvi.fi

Share.