Laadukasta mursketta joustavasti ja tehokkaasti

0

Soranjalostus Jaakonsaari on 1990 perustettu kiviainesten murskauksiin erikoistunut yritys. Se toimii Hämeenlinnan Ratasniitystä käsin. Sillä on murskaustyömaita ympäri eteläisen Suomen. Haastatteluhetkellä Jaakonsaarella on toiminnassa 4 murskausasemaa, joista kaksi Sysmässä ja yksi Savonlinnassa sekä yksi Tuuloksessa.

– Tällä hetkellä murskaamme enemmän Itä-Suomen suunnalla kuin täällä etelässä, yrittäjä Rauno Jaakonsaari sanoo.

 

Kaksi miljoonaa tonnia mursketta vuodessa

Yrityksellä on meneillään historiansa suurin murskauskeikka Sysmässä. jossa se on tehnyt tietyömaalle mursketta huhtikuusta alkaen yhteensä 400 000 tonnia. Määrä vastaa yli 10 000 kasettirekkakuormaa. Kaikkiaan Soranjalostus Jaakonsaari murskaa tänä vuonna lähes 2 miljoonaa tonnia kalliota ja soraa.

– Nykyisin noin 80 prosenttia murskattavasta kiviaineksesta on kalliota. Etelä-Suomesta ovat sopivat soraharjut loppuneet ja luvansaanti vaikeutunut. Sitä paitsi kalliosta murskattu tavara on paljon laadukkaampaa, Jaakonsaari kertoo.

Jaakonsaarella on työntekijöitä 25 ja kolmesta viiteen aliurakoitsijaa. Yritys on keskikokoinen kiviaineksen murskaaja.

– Olemme juuri sopivan kokoinen yritys pystyäksemme toteuttamaan toimeksiannot joustavasti ja tehokkaasti, Rauno Jaakonsaari vakuuttaa.

Suurimpia työllistäjiä ovat Hämeen Kuljetus ja Destia. Myös kiviainesta myyvät kuljetuskonsernit, kuten Savon kuljetus, Mikkelin Autokuljetus ja Morenia, ovat myös suuria toimeksiantajia omistamiensa kiviainesalueidensa murskauttamisten kautta.

Murskeen laatua tarkkaillaan

Soranjalostus Jaakonsaarella on kolme tela-alustaista murskauslaitosta sekä yksi pyöräalustainen. Niillä onnistuu kiviaineksen murskaus, välppäys ja seulonta. Jaakonsaarella on myös kalustoa kiviaineksen kuormaukseen. Tehokkaalla murskauskalustolla, joka hienontaa kiviaineksen tarpeen mukaisesti, on mahdollista tehdä kalliosta louhituista, lähes kuution kokoisista lohkareista niin mursketta kuin hienompaa hiekoitussepeliäkin.

Lopputuotteen laatu on tarkassa syynissä. Esimerkiksi Destian työmaalla tilaaja ottaa jatkuvasti kiviaineksesta näytteitä laadun varmistamiseksi.

– Murskekasankin kylkeen laitetaan nykyään CE-merkintä, joka osoittaa että se on tehty lakien, asetusten ja direktiivien mukaan, Jaakonsaari naurahtaa.

Murskausyrityksellä on kalustossa eli raudassa kiinni valtavasti pääomaa.

– Koneita ei ole varaa seisottaa. Töitä tehdäänkin normaalisti kahdessa vuorossa, Jaakonsaari huokaa.

– Yhdellä työmaalla kalusto on keskimäärin kolmisen viikkoa, ja sen jälkeen se siirretään kuljetusliikkeen toimesta maanteitse toisaalle. Siirrot tapahtuvat joko lavetilla tai telisiirtona, jolloin murskain itse on kuljetuksen runkona ja se on nostettu telin pyörien päälle. Lavettiyhdistelmän paino saattaa nousta jopa 100 tonniin, joten kuljetukset ovat aina erillisluvin toteutettavia erikoiskuljetuksia, Jaakonsaari selittää.

{gallery}hy-soranjalostus_jaakonsaari_oy{/gallery}

 

Soranjalostus Jaakonsaari Oy

Osoite
Varastokatu 5
13500 Hämeenlinna

puh.
03 654 4994

fax
03 638 1674

email
soranjalostus@soranjalostusjaakonsaari.fi

www.soranjalostusjaakonsaari.fi

Share.