Kullan arvoista pronssin osaamista

0

– Kyllä, pronssikausi on täyttä tätä päivää, ja huomistakin vielä, vakuuttaa Kimmo Markkula. Ja on Keskipakovalu Oy:n toimitusjohtajalla väitteelleen vankat perusteetkin:

– Perusjuttu on, että pronssi on luontojaan liukasta metallia. Siksi se sopii esimerkiksi laakereihin, joissa vähäisempi kitka merkitsee hyviä hyötysuhteita ja pintojen hitaampaa kulumista.

Pronssissa kiinni Melbournesta lähtien

Tamperelaispainija Rauno Mäkinen niitti laakereita Melbournessa vuonna 1956. Samana vuonna Keskipakovalu Oy aloitti oman painiskelunsa metallimateriaalin ja sen työstämisen parissa.

Menestys on seurannut. Erikoistuminen keskipako- ja liukuvalutekniikkaan on merkinnyt mahdollisuutta hioa osaaminen terävimmilleen, yhtä lailla valimossa kuin koneistamossa. Yhteensä metallin kimpussa uutteroi kolmisenkymmentä henkeä.

Keskipakovaluna on pronssitöiden rinnalla tehty myös alumiiniseoksia. Valutekniikan eritysansio on, että sillä voidaan edullisesti valmistaa myös pieniä sarjoja, tarvittaessa jopa yksittäiskappaleita. Töiden kookkainta päätä edustavat läpimitaltaan jopa 2,5-metriset laakeriholkit. Liukuvalulla taas päästään pienimmillään sentin kappaleisiin.

Aihiosta enempään

Noin puolet Keskipakovalun tuotteista menee suoraan asennukseen teollisuusasiakkaille, maailman eri kulmille. Toinen puoli on joko tankotavaraa tai asiakkaan mitoillaan tilaamia aihioita.

– Totta kai haluamme palvella asiakkaitamme juuri sillä, mitä he tarvitsevat ja haluavat meiltä ostaa, nyökkää Markkula.

– Samalla kuitenkin pyrimme määrätietoisesti nostamaan jalostusastettamme. Piirustusten mukainen, valmis tuote — siinä osaamisemme on omimmillaan.

Keskipakovalu Oy

Osoite
Lastikankatu 21
33730 Tampere

puh.
03 357 9000

fax
03 364 5964

email
info@keskipakovalu.fi

www.keskipakovalu.fi

pm-keskipakovalu6

Kartta

Share.