Juvalla joka neljäs on yrittäjä

0

es-juvan_kunta-intro.jpg

Juvalla uskotaan yrittäjyyteen. Juvalaisista joka neljäs on yrittäjä ja vuosittain uusia yrityksiä syntyy kuntaan noin 25. Juvalla sijaitsee myös Suomen ainoa luomumeijeri, joka tuottaa muun muassa luomupiimää ja -jogurtteja Valiolle.

– Juvan toimintakulttuuri on ollut avoin uusille ajatuksille. Esimerkiksi luomuasioissa olimme edelläkävijä 70-luvulla ja nykyisin ovat juvalaiset maanviljelijät lähteneet innolla mukaan tryffelien viljelyyn, kertoo Juvan yritysasiamies Antti Kinnunen.

Eivätkä juvalaisten ideat lopu tähän. Tavoitteena on kehittää 5-tien varrella sijaitsevasta Vehmaan alueesta liikekeskus, joka houkuttelee ohiajavia matkailijoita ja monipuolistaa kunnan tarjontaa entisestään.

Liikenteellisesti vilkas kunta

Vehmaan alueen ohi kulkee vuorokaudessa 8,5 tuhatta ajoneuvoa ja määrä kasvaa joka vuosi 3-4 prosenttia. Liikenteen runsaudesta kertoo myös ABC Juva, jolla on vuodessa noin kolme miljoonaa kassatapahtumaa.

– Liikenteellisesti tiet kasaantuvat Mikkelin kohdalla, josta ne jatkuvat yhtenä tienä Juvalle asti. Juvalle siis tullaan samaa tietä pitkin etelän suunnalta, Lappeenrannasta ja Jyväskylästä. Juvalla tie erkaantuu Kuopioon ja Savonlinnaan päin. Liikenteen ansiosta Juvan matkailutulot ovatkin korkeammat kuin maakunnassa keskimäärin, vaikkei Juvaa mielletäkään matkailukunnaksi, selittää Kinnunen.

Juva sijaitsee keskellä Etelä-Savoa. Tämän vuoksi vapaa-ajan asutus on Juvalle tyypillistä.

– Tunnin ajomatkan sisällä Juvasta sijaitsee noin 48 000 kesämökkiä. Liiketoiminta, joka tavoittelee asiakkaiksi vapaa-ajan viettäjiä, olisikin perusteltua sijoittaa Juvaan, 5-tien varrelle.

Uusi liikekeskus avataan vuonna 2009

Viimeistään vuonna 2009 avataan Vehmaan alueella uusi liikekeskus, jossa toimintansa aloittaa muun muassa Tokmanni. Kooltaan uusi liikekeskus on noin 9 000 neliötä ja tiloja siinä on yrityksille muutamasta kymmenestä neliöstä usean tuhannen neliön liikehuoneistoille. Rakennushanketta toteuttavat yhteistyössä Tokmanni ja Nova Kiinteistökehitys Oy.

– Kunta on halunnut alueelle isoja ja vetovoimaisia kokonaisuuksia. Investointivalmista tonttimaata alueella on noin 30 hehtaaria, jossa ovat kunnossa sekä kunnallistekniikka, tie ja kaava. 5-tien varrella ei Suomessa ole kovin paljon alueita, joilla on kaava valmiina ja suora näkyvyys vilkkaalle tielle, muistuttaa Kinnunen.

Vuonna 2007 Juvassa oli työpaikkoja 2 500, joista pari sataa sijoittui Vehmaan alueelle. Siellä sijaitsevat muun muassa hotelli, rautakauppa, huonekalu- ja ovivalmistaja, vaatetehdas, leirintäalue ja muuta pienteollisuutta.

Juvalla yrittäjistä huolehditaan

Juvalla yrittäjille on tarjolla hyvät palvelut. Wäläkky Keski-Savon Uusyrityskeskus ry huolehtii yrittäjiksi aikovien ja uusien yrittäjien ohjauksesta, kun taas muusta yritysneuvonnasta vastaa yritysasiamies Antti Kinnunen.

– Yrityspalvelumme ovat osa Seudulliset yrityspalvelut -verkostoa. Käytännössä ne sijaitsevat kaikki samassa toimipisteessä kunnanvirastolla. Muita yrittäjyyttä tukevia organisaatioita ovat muun muassa ProAgria ja Rajapusu Leader ry, kertoo Kinnunen.
Juvassa alkutuotannolla on vahva asema. Kuitenkin yli puolet kunnan elinkeinorakenteesta koostuu palveluista, joiden osuus on viime vuosina kasvanut entisestään alkutuotannon samalla vähentyessä.

– Juvalla on noin 380 maatilaa. Erityistä tiloissa on se, että lähes kolmanneksella niistä on myös maatilan ulkopuolista toimintaa, esimerkiksi maatilamatkailua.

Juva on vanha kauppapitäjä jo vuodesta 1442. Tänä päivänä eräs kunnan suurimmista vetovoimatekijöistä on työvoiman saatavuus ja sen sitoutuminen työhön.

Juva

– asukkaita 7 324
– työttömyysaste 7,3 % (syyskuu 2007)
– suurimmat työnantajat WS Bookwell Oy, Salico Oy ja Osuuskauppa Suur-Savo

{gallery}es-juvan_kunta{/gallery}

Juvan kunta

Osoite
Juvantie 13 (PL 28)
51909 Juva

puh.
015 75 511

fax
015 755 1555

email
juva.kunta@juva.fi

www.juva.fi

Share.