Innovaatioita muovista vuosikymmenien kokemuksella

0

Asiakkaiden tarpeisiin suunnitellut yksilölliset ratkaisut ovat se menestystekijä, jonka ansiosta Muoviitala Oy on saavuttanut vankan luottamuksen asiakaskuntansa keskuudessa.

– Kun asiakas tulee meille, hänellä on harvoin mitään konkreettista mallia, vaan sen sijaan idea tai ajatus, jonka hän haluaa toteutettavan. Me lähdemme siitä, että mikä ikinä asiakkaan tarve onkaan, me löydämme siihen ratkaisun, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Tapio Viitala.

Perhon Mehtä-Porasessa toimiva yritys on erikoistunut muovikomponenttien ruiskuvaluihin ja muottien valmistukseen. Sekä tuotekehitys että varsinainen tuotanto tapahtuvat saman katon alla.

Tuotteet Suomeen ja maailmalle

Yritys valmistaa tuotteita muun muassa elektroniikkateollisuudelle, ikkunateollisuudelle, betoniteollisuudelle ja oviteollisuudelle. Markkina-alueena on koko Suomi, mutta välillisesti perholaisyrityksen tuotteita menee eri puolille maailmaa osana suomalaisten vientiyritysten isompia komponentteja.

Markkinoilla on useita tuotteita osoituksena onnistuneista innovaatioista. Yksi sellainen on Tiivituotteen kanssa yhdessä toteutettu turvakaihtimen käyttömekanismi, jonka uusimmallekin versiolle on olemassa mallisuoja.

Yhteistyöstä VTT:n ja Tukesin kanssa puolestaan oli tuloksena tuloilmaikkunaventtiili, joka on ollut alallaan ainutlaatuinen ratkaisu. Yhdelle asiakkaalleen Muoviitala kehitti niklattujen rautakoukkujen tilalle kevyet, kestävät ja kustannustehokkaasti tuotettavat muoviset vaatekoukut.

– Armas Lakanen on ollut tärkeä henkilö tuotekehittelyssä, ja yhdessä  hänen kanssaan meillä on yrityksessä yli 30 vuoden kokemus uusien tuotteiden suunnittelusta. Jotta onnistumme ratkaisuissa, on hallittava monta osa-aluetta metalleista kemiaan ja markkinointiin, Tapio Viitala kertoo.

Hänen mukaansa kilpailussa menestyminen edellyttää tuotekehitysosaamisen lisäksi luotettavaa toimitusvarmuutta sekä kohdallaan olevaa hinta-laatusuhdetta. Notkeakin täytyy olla, jotta asiakas saa haluamansa tuote-erän lyhyelläkin toimitusajalla ja joskus hyvinkin lyhyenä sarjana.

Kun asiakastyytyväisyys on korkea, se kasvattaa vakioasiakkaiden määrää ja turvaa samalla toiminnan jatkuvuuden.

Koostumus muuttunut ratkaisevasti

Ala on kokenut paljon muutoksia, ja tulevaisuus näyttää Viitalan mukaan hyvältä.

– Ennen töitä tehtiin manuaalikoneilla, nyt käytössä on CNC-koneistus. Niillä tuotantokapasiteetti saadaan moninkertaiseksi aikaisempaan verrattuna. Muovin tarve eri muodoissaan säilyy korkeana, ja muovimateriaalien koostumus on muuttunut ratkaisevasti. Lämpölaajenemisesta aiheutuvia kutistumia on saatu pienemmäksi, uv-säteily ei haalista muovituotteita kuten ennen, ja kehittyneillä muovituotteilla voidaan korvata esimerkiksi alumiinia, Viitala sanoo.

Tapio Viitala omistaa yrityksen yhdessä Helinä-vaimonsa kanssa, ja yritys työllistää tällä hetkellä kymmenkunta työntekijää.

Yhteystiedot

Muoviitala Oy

Osoite
Porasentie 911
69950 Perho

puh.
+358 6 8633 610

fax
+358 6 8633 602

email
info@muoviitala.fi

www.muoviitala.fi

Share.