Ilorannassa viihdytään perinteitä kunnioittaen

0

hy-iloranta-oy-intro.jpg

Perinteet. Hienot hämäläismaisemat. Mukavaa yhdessäoloa. Ja aina maistuva lähiruoka.

Nämä ovat menestystekijöitä, jotka vievät Hauholla toimivaa Ilorannan matkailutilaa eteenpäin. Jo 1930-luvulla kesävierastäysihoitolana aloittanut Ilorannan maatila on kasvanut matkailuyritykseksi perinteitä kunnioittaen. Toiminta sai alkunsa Niskavuori-elokuvien filmaamisesta, filmiväki asui Rukkoilan kylän taloissa ja tarvitsi palveluita.

Iloranta tarjoaa ruokaa, majoitusta ja ohjelmapalveluita. Tilan vanhat rakennukset on remontoitu toimiviksi koulutus- ja kokoustiloiksi sekä majoitushuoneiksi. Päärakennuksen alakerrassa on ruokailutilat. Lomaileville perheille, yritysasiakkaille ja leirikoululaisille on tarjolla monenlaista ohjelmaa luontoretkistä seinäkiipeilyyn, rautakauden ruokajuhlista kalastus- ja ravustusretkiin.

Suurin osa vieraista tulee pääkaupunkiseudulta ja palaa aina uudelleen. Vuodesta toiseen, polvesta polveen. Ilorannassa on majoitusvieraille aina täysihoito, jonka laadusta ei tingitä, toteaa kotitalousopettajan koulutuksen saanut Leena Haavisto.
Elin Iloranta, nykyisen emännän Leena Haaviston isoäiti, aloitti täysihoitolatoiminnan 1937. Leena Haavisto otti Ilorannan vetovastuun vanhemmiltaan vuonna 1978. Tuolloin ei matkailuyrityksille ollut tarjolla hankerahoitusta, ei verkostoja eikä edes neuvontaa.

– Halusimme kehittää toimintaa, koska asiakaskunta oli jo olemassa. Aloitimme remontin saman tien ja se jatkuu edelleen. Talo, tila ja rakennukset on käyty läpi pala palalta aina tulorahoituksen riittäessä. Hyväksi ratkaisuksi osoittautui 80-luvun alussa tenniskenttien rakentaminen. Niitä ei silloin ollut monessakaan paikassa tarjolla, jolloin se oli hyvä kilpailuvaltti. Edelleenkin tasokkaat tenniskenttämme ovat vieraittemme kovassa käytössä, kertoo Ilorantaa yhdessä Mikko-miehensä kanssa vetävä Leena Haavisto.

Vuosien myötä on kehitetty erilaisia vaihtoehtoja viettää lomaa. Hyväolo, pelit, kalastus, vaellukset ja ratsastus tärkeimpinä.

– Eiväthän kaikki lomalaiset osallistu jokaiseen ohjelmaan. Mutta sitä pitää kuitenkin olla tarjolla. Osa perheestä osallistuu, osa nauttii samaan aikaan hiljaisuudesta kirjan ääressä.

Liikunta ja kuntoilu ovat nousseet Ilorannassakin arvoonsa. Tarjolla on niin jumppaa, kuntosalitreenejä, potkukelkkareittejä kuin kyläpyöräilyjä Ilorannan maastopyörillä.

– Maisemat ja luonto antavatkin hyvät mahdollisuudet erilaisille retkille.

– Ruokaan satsataan täysillä. Tarjoamme maukasta, terveellistä lähiruokaa päivittäin. Lisänä upeita ruokanäytelmiä, joihin liittyy teemaruokailuja rosvopaistista kekrijuhliin ja keskiaikapeijaisiin.

Ympäri vuoden Iloranta työllistää viisi henkeä, kesällä enemmän. Lisäksi apuna on toimijoiden verkosto, joka auttaa niin ohjelmien kuin eri aktiviteettien toteuttamisessa.

– Hyvät, ammattimaisesti toimivat yhteistyökumppanit ovat elintärkeitä osatekijöitä.

Leena Haavisto kertoo asettuvansa usein vieraan asemaan. On mietittävä mitä tämä eri asioista ajattelee.

Samoin on mietittävä joustavia ratkaisuja mahdollisiin uusiin tilanteisiin. Erilaisia ohjelmakokonaisuuksia suunniteltaessa pidän aitoutta tärkeänä. Jos haluamme esimerkiksi rautakauden elämästä tuotteen, työ alkaa perusteellisella historian opiskelulla. Esimerkiksi historiasta on tiedettävä paljon enemmän kuin asiakas osaa kysyä. Ohjelmatuotteilla on elinkaari, vuoden tai kymmenen vuotta. Hyvää tuotetta kysytään, se on aina valmiina varastossa. Omaan historiaan, ympäröivään luontoon ja perinteeseen liittyvät tuotteet ovat aina ajankohtaisia ja käyttökelpoisia.

Ilorannan vieraat ovat pääosin suomalaisia. Aktiivista markkinointia ulkomaille ei vielä ole tarvittu. -Suomen kesä on lyhyt, lomavaraukset tehdään jo tulevillekin vuosille. Silloin tällöin vieraana on keskieurooppalaisia, japanilaisia tai amerikkalaisia.
Matkailualalle on Suomessa syntynyt melkoisesti kapasiteettia, etenkin hienoja, usein tyhjiä seiniä.

– Tässä tilanteessa meidän vahvuutemme on tarjota yhdessäoloa, tekemistä, toimintaa ja vaikkapa ”mummolaviikonloppuja” perheitten ehdoilla.

Ilorannassa eletään vahvasti nykypäivässä, mutta hauholaisuus on aina kunniassa.

{gallery}hy-iloranta_oy{/gallery}

Iloranta Oy

Osoite
Rukkoilantie 129
14700 Hauho

puh.
03 654 2410

email
leena.haavisto@iloranta.fi

www.iloranta.fi

Share.