Ii on hyvän maineensa veroinen

0

Kaupankäynnistä, teollisesta perinteestä, puun uitosta, kalastuksesta ja tervasta voimiaan kasvattaneesta Iin kunnasta on kehittynyt moderni pitäjä, joka elää ajassa. Yritykset ovat sijoittuneet kunnan eri osiin, taajamiin, asutuskeskusten läheisyyteen tai yrityskeskittymiin, kuten Iilaaksoon, joka on yksi vahva yrityskeskittymä alueella.

Iillä on hyvä maine yrityspaikkana.

– Meillä on yrittäjämyönteinen ilmapiiri, sijaitsemme hyvällä paikalla valtatien varrella ja Oulun lähellä, perustelee kunnan elinkeino-ohjelmaa toteuttavan Iilaakso Oy:n toimitusjohtaja Ari Alatossava. Nyt Ii profiloi mainettaan ekologiseen suuntaan.

Iissä arvostetaan yritystoimintaa ja sen kehittämistä pidetään tärkeänä, mikä näkyy myös käytännössä. Elinkeinopäätökset tehdään Iissä yksimielisesti. Yrittäjän on helppo tulla kuntaan,  häntä kuunnellaan ja autetaan. Prosessi on tarvittaessa hyvinkin nopea.

Ii tunnetaan erityisesti teollisuuden sijoituspaikkana. Kunnassa on yhä  tilaa uusille teollisuuslaitoksille ja hyvällä paikalla valtatien tuntumassa.

pp-iilaakso4Uudet tuulet puhaltavat

Aikoinaan Ii panosti paljon puusta piihin –teemaan. Nyt kunnassa puhaltavat uudet, ajan henkeen kuuluvat ekologiset tuulet, joiden avulla elinkeinorakenne vahvistuu entisestään.

– Ii on yksi lupaavimpia paikkoja tuulivoimaloille. Myllykankaalle ovat tulossa ensimmäiset tuulivoimalat kahdeksan tuulivoimalan puistosta. Jo rakentamisen aikana tuulipuisto tuo uusia työpaikkoja, Alatossava kertoo.

Perinteisesti kunnassa tuotetaan myös puuta ja turvetta. Monissa kiinteistöissä on siirrytty öljystä puuhun ja kunnassa sijaitsevat lämpölaitokset käyttävät energianlähteenään haketta. Paikalliset yrittäjät huolehtivat, että raaka-ainetta riittää.

– Tulevaisuudessa toivon Iin kehittyneen paikaksi, jossa on uusiutuvaa energiaa myytäväksi asti ja kunta tunnetaan edelläkävijänä uusiutuvan energian käytössä, Ari Alatossava kiteyttää.

Vihreä pilottikortteli

Iilaakson toimitusjohtaja toivoo kestävään kehitykseen kuuluvien tavoitteiden tuovan kuntaan myös uusia asukkaita.

Ekologisesti ajatteleville sopii etenkin uusi, Iin keskustan tuntumaan rakennettava vihreä kortteli. Talotehtaat ja rakennusliikkeet rakentavat kortteliin rivi-, pari- ja omakotitaloja, joihin on tarkoitus tulla energiatehokkaita ja moderneja asuntoja.

– Uutta vihreän korttelin asunnoissa on se, että ne täyttävät yhä kiristyvät energiankäytön vaatimukset. Auringosta, valosta ja lämmöstä otetaan irti kaikki hyöty. Lisäksi asukkaat voivat seurata kotinsa energiankulutusta reaaliajassa, Alatossava selvittää.

Vihreän korttelin ensimmäiset omakotitalot valmistuvat kesällä 2011. Toista ekorakentamisen asuinaluetta kaavaillaan Iin Liedekseen.

– Panostaminen vihreään rakentamiseen on meille luontevaa. Iissä on paljon rakentamisen työpaikkoja, haluamme rakentajien myös pysyvän ajan haasteissa mukana.

Mahdollisuuksia matkailussa

Iilaakson toimitusjohtaja nostaa esille myös Iin matkailulliset mahdollisuudet. Jo nyt nelostietä läpi kunnan huristelevat ihmiset jättävät kuntaan 17 miljoonaa euroa, mökkiläiset kahdeksan miljoonaa.

– Meillä on 50 kilometriä pitkä rannikko, kolme jokea ja Röytän saari, eksoottiset Krunnin ulkosaaret sekä kansainvälinen Kulttuurikauppila, Alatossava listaa.

-Matkailussakin meillä on uuden profiloitumisen paikka. Edellytykset siihen ovat hyvät.

Yhteystiedot

Iilaakso Oy

Osoite
Piisilta 1
91100 Ii

puh.
08 553 6700

fax
08 553 6112

email
etunimi.sukunimi@iilaakso.fi

www.iilaakso.fi

Kartta

Share.