Eturivin konepaja keskiraskaassa teollisuudessa

0

es-jormet_oy-intro.jpg

Jormet Oy on Joroisissa toimiva keskiraskaaseen teollisuuteen erikoistunut alihankintakonepaja. Yhtiön asiakkaita ovat useat kotimaiset eturivin konepajat ja vientiyritykset kuten Moventas Oy, Rolls-Royce Oy Ab, Metso Paper ja ABB.

– Teemme osia muun muassa harvestereihin ja nostureihin, tuulivoimalan vaihelaatikkoihin, paperikoneisiin, potkurilaitteisiin ynnä muihin. Yhteistyökumppanimme ovat olleet asiakkaitamme jo useita vuosia, kertoo Jormet Oy:n yksikönjohtaja Antti Kärkkäinen.

Konepajateollisuudessa kilpailu on kovaa, mutta laadulla ja toimitusvarmuudella Jormet on pysynyt yhtenä alan vahvana osaajana.

– Nykyisin toimintamme on suunnattu sarjaluontoisiin, vaativiin ja tarkkoihin koneistustöihin. Ennen kaikkea osaamista on selkiytetty: Toiminta on tehostunut huomattavasti, kun tuotevalikoima on keskitetty vain tietyntyyppisiin tuotteisiin, kertoo Kärkkäinen.

Jormetilta asiakas saa alihankinta keskiraskaat sarjatyöt, 3D-mittauspalvelun, karusellisorvaukset ja robottihitsaukset.

Konserniin liittyminen toi tunnettavuutta ja kapasiteettia

Jormet Oy:n on perustanut vuonna 1974 Antti Kärkkäisen isä Veli Kärkkäinen.

– Toiminta alkoi pienimuotoisista asennustöistä. Kun vuonna 1996 ylitti konepajan liikevaihto asennustoiminnan, lähdettiin kehitystä viemään aktiivisesti uusille urille, sanoo Kärkkäinen.

Vuonna 2000 asennustoiminta erkaantui omaksi yhtiökseen ja vuonna 2007 outokumpulainen NS Group osti Jormet Oy:n osakekannan. Nykyisin konserniin kuuluu Jormetin lisäksi New Steel Oy, Okun Hammaspyörä Oy ja Okun Koneosa Oy.

– Pienelle yritykselle konserniin tasolla toimiminen on iso askel eteenpäin. Jormetille konserniin liittyminen merkitsi uuden aikakauden alkua, uskoo Kärkkäinen.

– Konserniin yhdistymisen mukana saimme enemmän tietoteknistä osaamista, rahoitusta ja tunnettavuutta. Kun kokonaisuus on suurempi, kasvaa myös yrityksen uskottavuus markkinoilla. Ennen kaikkea konserni on tuonut Jormetille tietynlaista tahtotilaa panostaa yhä enemmän laatuun ja aikataulun mukaisiin toimituksiin.

Konsernissa työntekijöitä on 175, josta noin 75 työskentelee Jormetin palveluksessa.

– Kotimaan konepajateollisuudessa tarvitaan lisää alan osaajia. Työntekijöistä on pulaa ja Jormetkin uusia koneistajia tarvitsisi kymmenkunta. Tällä hetkellä meillä on kotimaisten osaajien lisäksi työntekijöitä Slovakiasta ja Puolasta.

Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoona, josta Jormetin osuus on noin puolet.

Voimakkaat investoinnit tuulivoimaliiketoiminnan kehittämiseen

Merkittäviä kilpailuetuja Jormetilla ovat asianmukaiset koneet ja tilat. Viimeisten parin vuoden aikana yhtiö on investoinut kalustoon noin viisi miljoonaa euroa.

– Vuonna 1999 investoitu 3D-mittakone on mahdollistanut tuulivoimaliiketoimintaan panostamisen. 3D-mittaus antaa tarkkoja tuloksia, joita ei perinteisellä mittauksella pystytä saavuttamaan. Kone on Skandinavian suurin portaalityyppinen mittakone, joka soveltuu sekä suurten että pienten kappaleiden mittaukseen, kertoo Kärkkäinen.

3D-koneen lisäksi yrityksellä ovat käytössään nykyaikaiset aarporat ja karusellisorvit. Joroisissa yrityksellä ovat 5 500 neliön konepajahalli sekä erillinen 1 700 neliön kakkoshalli.

Jormet Oy:n toimitusjohtajana toimii Pentti Surakka.

{gallery}es-jormet_oy{/gallery}

Jormet Oy

Osoite
Kuopiontie 449
79601 Joroinen

puh.
017 555 6611

fax
017 555 6641

email
jormet@jormet.fi

www.jormet.fi

Share.