Elämysten aikamatkalla Hämeen Linnassa

0

Mieleen painuvassa ympäristössä toimii Helena Jokisen yritys Hämeen Linnan Ravintolat Oy. Ei tarvita kummoistakaan mielikuvitusta, kun keksii missä tuo yritys toimii. Mielikuvitusta on sen sijaan käytetty ravintolan erilaisissa juhlatarjoiluissa. Niissä kun tilaaja voi eläytyä juuri sille vuosisadalle, mille haluaa.

 

– Suosituimpia tällä hetkellä ovat 1700- ja 1800-luvuille vievät ohjelmalliset illalliset. Mutta myös tsaarinajan herkut ovat erilaisissa iltatilaisuuksissa hyvin esillä, unohtamatta keskiaikaa. Kaikkiin on räätälöity omat ohjelman, tarjoilun ja koristelun sisältävät pakettinsa.

Ravintolapalveluita saa kesäaikaan joka päivä. Kausi kesäravintolassa käynnistyy toukokuun alussa ja päättyy elokuun puolessa välissä. Muulloin toimitaan tilausten perusteella. Linnantuvassa tai leipomorakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevassa juhlasalissa järjestetään niin häitä, perhejuhlia, kuin yritysten tapahtumia.

– Toki palvelemme myös muissa tiloissa, kertoo omaa yritystään vuodesta 1995 vetänyt Helena Jokinen.

Hämeen Linna oli hänelle tuttu jo ennen omaa yritystä, silloin Hämeen Linnan ravintolatoimintaa pyöritettiin osuustoiminnan puitteissa.

Kesäkausi alkaa hiljentyä elokuussa, ja kesäravintola suljetaan puolivälissä.

– Kun koulujen lomat päättyvät, vähenee myös linnassa kävijöiden määrä jyrkästi. Toisaalta kesätyöntekijät lähtevät jatkamaan omia opiskeluitaan. Ulkomaisia turisteja käy jonkin verran, mutta ainakin toistaiseksi määrät ovat olleet loppukesällä niin pieniä, ettei ravintolan päivittäinen auki pitäminen ole kannattavaa.

Syys-, talvi- ja kevätkaudella yrityksen toiminta pyörii eri tilaisuuksien järjestämisen parissa.

– Nuo tilaisuudet ovat usein tiedossa jo viikkoja ennen varsinaista H-hetkeä. Niinpä ne ehtii hyvin valmistella, tehdä hankinnat ja varata apuväkeä keittiöön ja tarjoilutyöhön. Kesällä ravintola työllistää muutaman kesätyöntekijän, muulla kaudella käytän tilapäistä henkilökuntaa. Heistä toki suuri osa on tuttuja jo vuosien varrelta.

Käytännön töiden lisäksi yrityksen pyörittämisessä on omat rutiininsa, joille on pyhitettävä aikaa.

– Myös tilauksia ensi kesää ajatellen tulee jo tässä vaiheessa sähköpostiin. Niihin on vastattava, annettava tarjouksia, vinkkejä ja niin edelleen. Ja samalla on mietittävä, miten niin ohjelma- kuin ateriatarjontaa voi edelleen kehittää.

Tasokasta ohjelmaa

Ohjelman toteuttajat tulevat Hämeenlinnasta, toteutuksesta vastaa Hämeen Wanhan Linnan kilta.

– Vaikka he ovatkin harrastajia, on ohjelma todella ammattimaisesti toteutettua, korkeatasoista. Tästä on tullut todella paljon kiitosta. Kuvaelmissa esitettävät tapahtumat ovat elettyä elämää, henkilöt perustuvat oikeisiin hämeenlinnalaisiin vaikuttajiin. Taustatutkimusta on tehty ja näin saatu ohjelmasta todella kiinnostavaa.

Kesäisin on tarjolla päivän lounaslistoihin perustuvat ruokailut.

– Silloin täällä käy myös paljon ryhmiä. Toukokuussa on koululaisten aikaa, samoin erilaiset varttuneemman väen ryhmät käyvät täällä keväällä ja kevätkesällä. Heinäkuussa linnan valtaavat sitten turistit, ja heitä todella riittää.

Helena Jokinen kehuu työtänsä.

– Tämä on todella mukavaa, luovaa työtä jossa tapaa paljon ihmisiä. Tämä on toki myös fyysisesti raskasta, toimiminen museomiljöössä tuo siihen omat haasteensa. Linnan maine toimii hyvänä markkinointikeinona, ja itse pääsee nauttimaan todella hienoista maisemista keittiön ikkunasta.

Lomalla ja juhlatilaisuuksissa ruokailtaessa ei ravinnon terveellisyys ole se pääasia.

– Toki tarjolla on keveitä vaihtoehtoja ja tuoreita kasviksia. Mutta silti tuntuu siltä, että kun juhlitaan niin juhlitaan eikä ajatella jokaista suupalaa. Sen sijaan nykytrendeihin kuuluva lähiruoka on täällä voimakkaasti esillä. Käytämme lähellä toimivien tuottajien palveluja, ja esimerkiksi ostan täällä käytettävät marjat ja sienet omaa jalostusta varten varastoon, kertoo alalla jo 30 vuoden kokemuksen omaava Helena Jokinen.

{gallery}hy-hameen_linnan_ravintolat_oy{/gallery}

 

Hämeen Linnan Ravintolat Oy

Osoite
Hämeen Linna, Kustaa III:n katu 6
13100 Hämeenlinna

puh.
03 674 2429

email
helena.jokinen@hameenlinnanravintolat.fi

www.hameenlinnanravintolat.fi

Share.