Ekologisen elämäntavan edelläkävijä

0

pp-naturpolis-intro.jpgKoillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy:n keskeisiä arvoja ovat alueen upea ympäristö ja luonto. Yhtiön visiona on olla ekologisen elämäntavan edelläkävijä yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa.

 

 

– Ekologinen elämäntapa on jo sisäistetty Koillismaalla varsin laajasti, esimerkiksi lämpöenergiasta kaksi kolmasosaa tuotetaan uusiutuvilla energiavaroilla, uusiutuvaa sähköä tuotetaan CHP:llä ja vesivoimalla ja Ruka on valinnut vihreän sähkön. Alueella on useita ympäristöön liittyviä hankkeita ja yrityksissä paljon ekologista osaamista, kertoo Naturpoliksen toimitusjohtaja Mika Perttunen.

Uusiutuvaa energiaa

Naturpolis on ollut järjestelmällisesti kehittämässä uusiutuvaa energiaa. Tämä strateginen, yritysten kanssa yhdessä tehty kehitystyö palkittiin Pohjois-Pohjanmaan InnoSuomi-kunniamaininnalla syksyllä 2008.

Koillismaalla on jo ennakoitu tavoitetteeseen lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Taivalkosken metsäoppilaitoksella on perehdytty energiapuun korjaukseen ja Koillis-Suomen Aikuiskoulutus kouluttaa metsienhoitoa. Olemme esittäneet Oulun yliopistolle bioenergia -maisterikoulutusta.

Biomassapohjaisen energian käyttööä ovat alueen kärkiyrityksistä tehostaneet mm. Arla-Ingman, Pentik ja Kuusamon Energia- ja Vesiosuuskunta. Sahateollisuuden rooli on tärkeä.

Luontosertifikaatti

Yrityksille jo sijainti Koillismaan alueella luo vahvan ekologisen leiman, tietyn luontosertifikaatin. Esimerkiksi Arla-Ingman haluaa, että yritys lokalisoidaan Kuusamoon, josta ihmisillä on yleensä positiivinen mielikuva.

– Jos osaamme toimia oikein, ympäristö ja ekologinen toiminta ovat tulevaisuudessa vieläkin merkittävämpi vahvuus. Siihen tullaan satsaamaan voimakkaasti, Mika Perttunen toteaa.

– Mikä tahansa yritys voi hyödyntää tätä ympäristöstatusta, vaikka se ei suoranaisesti liittyisikään luontoon. Kaikki toiminta voi olla ekologisesti kestävää.

Natur + polis = menestys

Koillis-Suomen aluekeskuksen elinkeinostrategiassa tavoitteeksi on asetettu, että Kuusamon alue on vuonna 2010 Euroopan paras luontoon tukeutuvan osaamisen ja yrittämisen alue. Sen kärkinä ovat kansainvälinen matkailu, puuteollisuus, tietoyhteiskunnan palvelut sekä alkutuotanto, hyvinvointipalvelut ja jalostava teollisuus.

Tavoitteiden saavuttamisessa Naturpoliksen toimitusjohtaja näkee yhtiön roolin ”pelinrakentajana”. Kehittämiskeskus paitsi neuvoo, verkostoituu ja tukee yrityksiä kehittämistyössään, myös nivoo eri tahojen toimenpiteet yhdeksi kokonaisuudeksi.

– Tarvitaan visio ja organisaattori viemään asioita eteenpäin. Me olemme se kokoava voima, hän toteaa.

– Nimemme mukaisesti toimintaamme ohjaavat natur ja polis eli luonto ja rikastava yhteistyö. Yhdessä näistä syntyy menestys, Mika Perttunen kiteyttää.

{gallery}pp-naturpolis{/gallery}

 

Naturpolis Oy

Osoite
Nuottatie 6 B
93600 Kuusamo

puh.
040 860 8844

fax
08 853 105

email
info@naturpolis.fi

www.naturpolis.fi

Share.