Laboratorioissaan Sasken testaa muun muassa mobiililaittei- den radioteknisiä ominaisuuksia kuten signaaliherkkyyttä, häiriö- sietoisuutta, antennien herkkyyttä, mekaanista kestävyyttä ja läm- pötilan vaikutusta radioteknisiin ominaisuuksiin. Yritys on testannut esimerkiksi iskunkestäviä puhelinmalleja.
– Laboratoriot ovatkin yksi valttimme, joihin on investoitu lähes kymmenen miljoonaa euroa. Muita etujamme ovat osaavat työn- tekijät sekä monipuolisuus, sillä emme ole erikoistuneet kapeasti vain tiettyyn teknologian osa-alueeseen.
Kännyköiden suunnittelun ja testauksen lisäksi yhtiö tekee ope- raattoreille verkkojärjestelmiä tai osia niihin. Lisäksi se tekee lan- gattomia mittauslaitteita ja muuta teknologiaa teollisuuteen.
Tavoitteena työllistää alueen nuoria
Yhtiön perustamiseen liittyy aivan oma tarinansa. Alun perin neljän urheiluseurakaverin piti luoda yritys, joka työllistäisi seudun kor- keasti koulutettuja nuoria.
– 80-luvun puolivälissä Kaustisella oli aktiivinen kunnanjohta- ja. Hän kutsui minut ja kolme muuta Kaustisen Pohjan-Veikkojen urheiluseuran jäsentä joka vuosi kunnantalolle kehityspalavereihin Folk Music Festivaalien ja joulun aikaan, muistelee Timmerbacka.
– Jouluna -88, kun lähdimme kunnantalolta pois, päätimme minä, Matti Paasila ja veljekset Jouko ja Vesa Pihlajamaa, että nyt on yrittämisen paikka – eihän kahveilla kehtaa käydä vuodesta toi- seen tekemättä mitään, mies naurahtaa.
Lopputuloksena syntyi Kaustiselle insinööritoimisto.
– Yrityksen piti olla eräänlainen harrastus, joka kääntyikin sit- ten vakavaksi liiketoiminnaksi. Alussa kasvuvauhti oli 30 prosent- tia vuodessa.
– Ensimmäinen asiakkaamme oli ABB Vaasa. Yhteistyö Nokian kanssa taas käynnistyi vuonna 1992. Vuonna 2006 Saskenin liikevaihto oli noin 21 miljoonaa euroa.
Euroopan markkinoita johdetaan Kaustiselta
Sasken Finland Oy on muuttanut nimeään ja omistajuuttaan use- asti. Toimintansa se aloitti vuonna 1989 nimellä Botnia Automation, joka vaihtui 90-luvulla Botnia Hightech -nimeksi. Sasken Finland Oy:nä yritys on toiminut keväästä 2007 lähtien, ja nykyisin yhtiön omistaa intialainen Sasken Communication Technologies.
– Sasken on osa globaalia intialaista yhtiötä, joka työllistää yh- teensä 3 600 työntekijää. Suomessa enemmistö osaajista on dip- lomi-insinöörejä. Saskenin Euroopan toiminnot, myynti ja tuoteke- hitys, hoidetaan kaikki Suomesta käsin. Suomessa pääpaikkana toimii Kaustinen, jonka lisäksi toimipisteitä on Tampereella, Oulus- sa, Jyväskylässä, Salossa ja Turussa.
– Kaustinen on yrityksen kotipaikka, jonne on keskitetty radio- tekninen suunnittelu ja radiotekniset laboratoriot. Kaustisella työn- tekijöitä on sata, kun taas Tampereella on 140. Tampereella yhtiö on keskittynyt ohjelmistosuunnitteluun, selventää Timmerbacka.
Sasken Finlandilla on toimintaa myös Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa, kun taas intialaisella emoyhtiöllä on maailmanlaajuisesti.
|