Arkkitehtien toiveet toteutetaan teräksestä

0

Kun julkisiin rakennuksiin tehdään teräksestä näyttäviä yksityiskohtia tai kokonaisuuksia, on ammattitaidolle, tarkkuudelle ja myös soveltamisen jalolle taidolle kysyntää.

Näitä kaikkia löytyy Forssan talousalueelta. Tämän on osoittanut vuonna 1977 perustetun Forssan Asentajat Oy:n toiminta monissa kohteissa. Haasteet on otettu vastaan, toteutettu ja siirrytty seuraaviin. Näin homma käy.

 

– Olemme suorastaan kiinnostuneita arkkitehtien esittämistä haasteista. Pääpaino tuotannossamme onkin liike- ja toimistorakennusten kaiteissa, eri tyyppisissä portaissa, katoksissa ja kokonaisuutta täydentävissä teräsrakenteissa. Näiden toteuttamisessa tulevat esiin yrityksemme vahvuudet eli nopeus, joustavuus, hyvä työnjohto ja ammattitaito.

Näin kertoo toimitusjohtaja Janne Vihreäsaari. Hänen vetämänsä yrityksen käytännön toiminta on keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Myös Venäjällä on käyty toteuttamassa projekteja yhteistyössä suurien rakennusyritysten kanssa.

Tällä hetkellä rautaisia ammattilaisia on yrityksen palveluksessa 27. Sisaryhtiönä toimii Only Fast Oy, jolla on riveissään vuokratyövoimaa Forssan Asentajien projekteihin.

– Pidämme tätä hyvänä toimintatapana. Teemme uusien työntekijöiden kanssa kahden vuoden työsopimuksen. He saavat samalla myös koulutusta eri osa-alueille, esimerkiksi hitsaamiseen. Jos ISO 9001 mukaisen sertifikaatin vaatimukset työntekijää kohtaan täyttyvät, siirtyy työntekijä kahden vuoden kuluttua Forssan Asentajat Oy:n palkkalistoille. Tällaisia työntekijöitä on tällä hetkellä 13.

Uusiin tiloihin

Loppuvuoden 2008 Forssan Asentajat Oy toimii vuokratiloissa Forssassa. Mutta sitten on edessä muutto omiin, juuri Tammelan puolelle nouseviin tiloihin. Kiinteistö Oy Teräsmiehen tilat on mitoitettu 60 työntekijälle.

– Sen mitat mahdollistavat myös nykyistä suurempien rakenteiden tekemisen valmiiksi ennen asennusta. Työnjako kun on sellainen, että hiukankin mittavammat projektit tehdään täällä asennusvalmiiksi. Sitten ne pakataan kuljetusta varten, ammattitaitoiset kuljetusyritykset vievät ”paketit” perille. Siellä taas asentajamme kokoavat rakenteet juuri tarkoitettuun paikkaan. Apuna ovat nostopalvelut, jotka hankimme myös alihankintana. Ketju on kaikilta osiltaan luotettava ja ammattitaitoinen.

Janne Vihreäsaari tuli ensimmäisen kerran Forssan Asentajien palvelukseen vuonna 1987. Seurasi jatko-opiskelua ja vuonna 1991 hän oli vakituisissa töissä yrityksessä. Vuosina 1998-1999 Vihreäsaari toimi projektipäällikkönä yrityksen toteuttaessa urakkaa Vantaan Jumbo-kauppakeskuksessa.

– Vastasin myös hallinnollisesta toiminnasta, urakkalaskennasta, materiaaleista, suunnitelmista ja niin edelleen. Tästä tuli kokemusta ja tietoa niin, että päätin lähteä yrittäjäksi. Siitä lähti yrittäjän ura, valintaani en ole katunut.

– Perustin ensin oman toiminimen ja sitten ostin tämän yrityksen liiketoiminnan lokakuussa 2000. Kiinteistö ei siirtynyt kaupassa, vaan olemme olleet vuokralla tähän saakka. Nyt tuotantotilat kolminkertaistuvat. Siirtyminen Tammelan puolelle oli harkittu, asun siellä, minulla on siellä paljon luottamustoimia. Katsoinkin velvollisuudekseni siirtää yritys sille puolelle. Uudet tilat mahdollistavat yhä vaativampien projektien toteuttamisen, tilaa on enemmän ja etenkin korkeaa tuotantotilaa on tarjolla aivan eri malliin kuin aikaisemmissa tiloissa.

Vauhdikasta kasvua

Forssan Asentajat Oy:n liikevaihto on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Esimerkiksi vuoden 2007 aikana liikevaihdon kasvuvauhti oli 20%. Vuosi 2008 näyttää noin 15 prosentin kasvua, joulukuun lopulla oltaneen 6,5 miljoonan euron lukemissa. –Mielestäni tämä on kohtuullisenkin hyvä saavutus, toimimmehan perinteisen fyysisen työn eikä kaupankäynnin parissa.

Janne Vihreäsaaren mukaan eräs asiakkaita miellyttävä piirre on täydellisten rakennepakettien myynti.

– Toteutamme paketit täydellisinä, betonista johtoihin, suunnittelusta aliurakoihin. Suurimmat toimeksiantajamme ovat SRV-Yhtiöt ja Finnavia eli lentoasemia hallinnoiva valtion omistama yritys.

Myös lähialueilla voi ihailla Forssan Asentajat Oy:n hyvää jälkeä, Hämeenlinnassa Verkatehtaalla oli paikoin noita kaivattuja haasteita ihan kerrakseen.

Laatu tunnetaan ja tunnustetaan. Niinpä yritys sai viime vuonna Suomen Teräsrakenneyhdistyksen vuosittaisen kunniapalkinnon arkkitehtoonisesti haastavien kohteiden toteuttamisesta.

Teräksen kanssa toimiminen ei ole aina helppoa. Ei teknisesti eikä hallinnollisesti.

– Byrokratia ja erilaisten todistusten tarve kasvaa koko ajan. Vaatimuksia lisätään ja niihin on pystyttävä vastaamaan.

Toimintaan ja sen kannattavuuteen vaikuttava tekijä on teräksen hinta, joka on ollut pysyvässä hissiliikkeessä. Loppuvuonna 2008 hintakehitys pysähtyi.

– En kuitenkaan usko, että teräksen hintataso lähtisi merkittävästi putoamaan.

Laatutyö parasta markkinointia

Teräsrakentaminen kohdistuu pääosin julkiselle puolelle, mutta myös kauppakeskukset ja eri palvelukokonaisuudet ovat yritystä työllistäneet.

– Tekemistä on ollut tarjolla kiitettävästi, eipä ole tarvinnut mainosta puhelinluettelossa, naurahtaa Vihreäsaari. – Kun työmme tulevat isojen toimijoiden kautta, merkitsee tämä myös sitä ettei luottotappioista ole kärsitty.

Kun asennus- ja kokoamistyöt tapahtuvat pääosin pääkaupunkiseudulla, on asentajien liikuttava paljon.

– Tarjoamme heille majoitusmahdollisuuden, jotta ei tarvitsisi ajella kakkostietä edestakaisin. Väylä kun ei ole perin nopea. Useimmat kuitenkin katsovat paremmaksi käydä töissä kotoa käsin.

Kehitys näyttää hyvältä, vaikka loppuvuonna onkin ilmassa yleistä epävarmuutta.

– Sitä suurempi ajattelemisen aihe on ammattitaitoisen työvoiman puute. Koulutus ei ole pystynyt vastaamaan alan pyyntöihin. Osasyynä ovat varmaankin myös nuorten omat toiveet, metallialaa ei ehkä pidetä niin kiinnostavana kuin ATK-puolta. Mutta tässä on ainakin se hyvä puoli, että töitä on tarjolla jatkuvasti kunhan taidot ovat kunnossa. Esimerkiksi luokkahitsaustaitoisista henkilöistä on koko ajan huutava puute, ihmettelee Janne Vihreäsaari.

 

Forssan Asentajat Oy
Osoite
PL 14 / Asentajankuja 5
30101 Forssa

puh.
03 422 3749

email
etunimi.sukunimi@forssanasentajat.fi

www.forssanasentajat.fi

Share.