Ainutlaatuinen Rokua Geopark

0

Rokua Geopark on Suomen ensimmäinen ja maailman pohjoisin kohde kansainvälisessä Geopark -verkostossa. Kansainvälinen status tuo Muhoksen, Utajärven ja Vaalan alueelle kokonaan uudenlaisia mahdollisuuksia, näkyvyyttä ja matkailijoita ympäri maailmaa.

Unescon suojeluksessa toimivaan, maailmanlaajuiseen Geopark –verkostoon kuuluu kaikkiaan  lähes 80 kohdetta. Niiden joukkoon 1 300 neliökilometrin suuruinen Rokuan alue hyväksyttiin vuoden 2010 lopussa – neljä vuotta kestäneen valmistelutyön tuloksena.

– Geopark –verkostoon ei pääse mikä tahansa kohde. Sillä pitää olla ainutlaatuinen geologinen arvo, jota tukevat matkailusta, kulttuurista ja luonnosta tulevat arvot, toteaa toiminnanjohtaja Vesa Krökki.

Rokua Geopark kertoo jääkaudesta

Edellinen jääkausi muokkasi kolme erilaista maisemakokonaisuutta, jotka syntyivät ikivanhan kallioperän päälle.

Rokuan kansallispuiston alueelta löytyy harjuja ja dyynejä sekä syviä, kirkasvetisiä järviä. Alueella on mm. Suomen syvin syvyydenkaivo.

Oulujokilaaksossa on metsäisiä selänteitä, kankareita, metsäsaarekkeita ja syvien purouomien rytmittämää peltomaisemaa.

Suomen neljänneksi suurimman järven, Oulujärven, rannoilla on jyrkkiä hiekkatörmiä ja  aurinkoisia hiekkarantoja. Etenkin talvella jäisellä ulapalla voi eläytyä jääkauden tunnelmiin.

pp-geopark7Erikoisuus pitää osata hyödyntää

– Rokua Geopark –status on iso asia. Nyt voimme tehdä alueen markkinointia uudella tavalla.  Maailmalla on paljon ihmisiä, jotka tuntevat Geopark –brändin ja voimme helposti verkostoitua, Vesa Krökki korostaa.

Geopark status hyödyttää ensisijaisesti matkailua, mutta valmiine kontakteineen myös paljon muuta, esimerkiksi kouluja. Toiminnanjohtaja kertoi olleeensa juuri yhteyksissä esimerkiksi Brasiliaan ja sopineensa alustavasti yhteistyöstä lukioiden kesken.

– Toivon Geoparkin nostavan koko alueen omanarvontuuntoa ja tietoisuutta siitä, mikä alueella on ainutlaatuisen hienoa. Yrittäjät voivat käyttää Rokua Geoparkia myös omassa markkinoinnissaan.

Valmiuksia Geopark -yritykseksi

Alueella jo toimivat ja sinne syntyvät uudet yritykset pääsevät hyödyntämään Rokua Geoparkin tuomaa näkyvyyttä ja verkostoa hakemalla Geopark –yritykseksi nimellistä vuosimaksua vastaan.

– Yrityksen tulee soveltua Geopark –yritykseksi. Kriteereinä ovat yrityksen toiminta alueella, hyvä asiakaspalvelu, tuotteiden paikallisuus ja puhtaus. Lisäksi yrittäjän tulee osallistua koulutukseen ja oppia markkinoimaan sekä aluetta että toisia yrityksiä, Vesa Krökki kertoo.

Rokua Geopark –alueella on jo varsin hyvät resurssit palvella kasvaviakin matkailijaryhmiä. On leirintäalueita, matkailuohjelmapalveluihin erikoistuneita yrityksiä, hotelleja, museoita, kirkkoja, taidetaloja. Toiminnanjohtaja uskoo Geoparkin synnyttävän myös kokonaan uusia yrityksiä.

– Joissakin Geoparkeissa matkailijamäärät ovat nousseet muutamassa vuodessa 20-30 prosenttia ja
kävijämäärät kymmenkertaistuneet, hän perustelee.

– Asenteet alueella ovat nyt positiiviset ja erittäin odottavat. Olemme saaneet näkyvyyttä, mutta vasta pitkäjänteinen työ kasvattaa mainetta ja asiat sujumaan, kuten haluamme.

Ennakkoluulottomasti mukaan!

Rokua Geoparkin taustalla on viisi perustajatahoa, mm. Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat. Paikallisesti kokonaisuutta hallinnoi Humanpolis, jolla toimisto Oulussa Rehapoliksen tiloissa.

– Kaikki on käynnistynyt hyvin. Paikallisesti toivon, että yritykset lähtevät ennakkoluulottomasti mukaan. Tarvitsemme palvelumyönteisiä yrityksiä, joilla on hyviä tuotteita. Kielitaidollakin alkaa olla suuri merkitys ja siihen on koulutusta luvassa, toiminnanjohtaja toteaa.

– Näin alussa suurin haaste on kuitenkin yhteistyöverkoston kasaaminen ja oikeiden työskentelymenetelmien löytäminen sekä alueen näkyville nostaminen. Geopark –status on hieno asia, mutta sitä pitää osata käyttää. Miten, se on meistä itsestämme kiinni.


Yhteystiedot

Rokua Geopark

Osoite
Kiviharjunlenkki 4
90220 Oulu

puh.
050 550 8513
050 550 8513

www.rokuageopark.fi

Print

Share.