Yrityskauppa toi lisää kapasiteettia ja tarjontaa

0

Melkoisen loikan eteenpäin otti Tervakoskella toimiva Samet Oy ostaessaan kesällä 2008 Humppilassa toimivan Maviteknik Oy:n koko osakekannan. Putkentaivutukseen ja monipuoliseen putken jatkojalostukseen erikoistunut Samet Oy ylsi vuonna 2007 noin 1,6 miljoonan euron liikevaihtoon, työntekijöitä oli kuusitoista.

 

Maviteknik Oy on konepaja. Se valmistaa muun muassa putkistomoduleita ja niiden esivalmisteita, öljynkeräyslaitteita ja Hese-työkalujärjestelmiä. Vuonna 2007 oli liikevaihto noin 6 miljoonaa euroa, työntekijöitä 50 jossa mukana myös vuokratyövoimaa.

– Yrityskaupan myötä pyrimme palvelemaan asiakkaitamme entistä joustavammin. Samalla pyritään kilpailukyvyn parantamiseen, toteaa molempien yhtiöiden toimitusjohtajana toimiva Esa Kohtamäki.

– Mietimme kaupan tekoa jonkin aikaa. Maviteknikin vetäjä oli kuollut melko äkillisesti. Omistajaperheessä ei ollut jatkajaa. Totesimme, että tuotantomme eivät ole päällekkäisiä, enemmänkin toisiaan täydentävää, rinnakkaista jatkumoa. Yhteistyöllä saadaan valmiiksi erilaisia laitekokonaisuuksia, Sametin tuotantoa voidaan hyödyntää Maviteknikin puolella.

– Päätöksessä painoivat myös työvoiman saatavuuskysymykset. Tällä yrityskaupalla tyydytettiin hetkeksi kasvuhalumme, lähivuosina kasvu tapahtuu toiminnan tehostamisen kautta. Maviteknik on ollut hyvässä vauhdissa, sen vuosikasvu oli viime vuosina jopa 20%, kertoo Esa Kohtamäki.

Samet toimii Tervakoskella noin 2000 neliön tuoreessa hallissa, joka on toteutettu yhdessä Tervakosken Teollisuusalue Oy:n kanssa vuosina 2004 ja 2006. Tuotannolla on 1800 neliötä, toimisto- ja sosiaalitiloilla 200. Maviteknikin tilat Humppilassa ovat 5000 neliön suuruiset.

Samet Oy:n toiminta Tervakoskella käynnistyi jo 1960-luvulla. Paistossa toimittiin Kalle Rankin johdolla vuoteen 1982. Silloin vetovastuun otti Erkki Uistola. Vuonna 2002 omistus muuttui nykyiselleen. Mukaan tulivat Esa Kohtamäki, varatoimitusjohtaja Olli Kokko ja sijoitusyhtiö Besodos Oy. Se on Esko Liirin perheen omistama.

– Olimme Ollin kanssa pitkään samalla työpaikalla ja eräänä päivänä hän esitti ajatuksenaan oman yhteisen yrityksen käynnistämisestä. Tilaisuus löytyi Tervakoskelta, Esko Liiri lähti mukaan. Pitkän teollisuuskokemuksen omaavana hän on tärkeä tekijä yrityksen hallinnossa antaen hienosti perspektiiviä päätöksentekoon.

Samet Oy toimii monenlaisten materiaalien kanssa, mukana on alumiinia, terästä, ruostumatonta ja haponkestävää terästä ja messinkiä. Niitä taivutetaan, rei ´itetään, sahataan mittoihin ja viimeistellään. Myös jälkikäsittely kuuluu toimintaan eri muodoissaan. Varastoon tehdään kuparisia putkenosia.

– Merkittäviä asiakkaitamme ovat erilaiset koneiden valmistajat kuten Kalmar, Sisu-Diesel ja Junttan. Kuparituotteiden puolella asiakkaita ovat esimerkiksi Onninen, Ahlsell ja Dahl.

Maviteknikin puolella asiakkaiden kirjo on laaja. Putkimodulit, putkistoyksiköt ja putkentaivutus luovat vahvaa synergiaa Sametin toiminnon kanssa, lisäksi konepaja valmistaa muita teollisuusasiakkaiden koneita ja laitteita aina valmiiksi tuotteeksi saakka. Oma erikoisalueensa on Hese-tienhoitojärjestelmä.

– He ovat kehittäneet erittäin toimivan perälevyjärjestelmän täydentämään isoja traktoreita. Järjestelmä on kehitetty yhteistyössä käyttäjien kanssa. Tämä alue on hiukan kaukana Sametin perusliiketoiminnoista, jatkossa katsotaan miten sen kanssa jatketaan.

Maviteknikin tarjontaan kuuluu myös Hydair-myymälä, josta löytyvät Parker Hannifin-tuotteet.

Esa Kohtamäki toteaa, että niin Sametin puolella kuin Maviteknikissa on viennillä merkittävä rooli, vaikkakin välillisesti.

– Toisaalta niin asiakkaamme kuin me olemme pysyneet kansainvälisessä kilpailussa vielä hyvin mukana.

– Joustavuus toimittajana, eräkoosta huolimatta, on meidän yksi meidän valteistamme. Pystymme tarjoamaan pieniäkin eriä kilpailukykyisillä ehdoilla. Lisäksi Suomen etuna on hyvä koulutustaso joka näkyy jokapäiväisten töiden suorittamisessa.

{gallery}hy-samet_oy_samet_group{/gallery}

 

Samet Oy/Samet Group

Osoite
Pajupilli 2
12400 Tervakoski

puh.
019 764 430

email
sales@samet.fi

www.samet.fi

Share.