Ympäristöystävällistä energiaa edullisesti

0

Etelä-Savon Energia Oy eli tuttavallisemmin ESE on Mikkelin kaupungin omistama energiayhtiö, joka on yksi Suomen edullisimmista energiantuottajista ja myyjistä. ESE:n kilpailukykyiset hinnat selittyvät yrityksen omavaraisella energiantuotannolla sekä monipuolisilla polttoaineiden ja sähkön hankintakanavilla.

 

– Oman tuotannon sekä vesi- ja tuulivoimayhtiöiden osakkuuksien ansiosta ESE on sähkönhankinnassaan hyvin omavarainen. Sähköpörssistä tai muilta ulkopuolisilta toimittajilta hankintaan vain satunnaisia äkillisistä kulutuksen vaihteluista johtuvia eriä, kertoo osastopäällikkö Jorma Tapaninen.

Sähköä ja kaukolämpöä ESE tuottaa omassa Pursialan voimalaitoksessaan. Polttoaineet ovat lähes sataprosenttisesti kotimaisia. Puupolttoaineiden osuus on noin 70 prosenttia käytetystä polttoaineesta. ESE onkin Suomen suurimpia puupohjaisen sähkön ja lämmön tuottajia.

Polttoainehankinta perustuu pitkäaikaisiin toimitussopimuksiin puuta jalostavien yritysten, metsänhoitoyhdistysten ja itsenäisten hakeurakoitsijoiden kanssa. Materiaalia tulee Pursialaan rekkakuormittain noin viidenkymmenen kilometrin säteellä Mikkelistä.

Laskelmien mukaan ESE:n omaenergiantuotanto ja polttoaineiden hankinta työllistää Mikkelin seudulla yli 300 henkilöä.

– Välilliset työvoimavaikutukset ovat vieläkin suuremmat, Tapaninen toteaa.

Hiilidioksidipäästöjä vähemmälle

Hinta ei ole kuitenkaan ainoa tekijä ihmisten valitessa sähköyhtiötä. Tapanisen mukaan ympäristöasiat painavat puntarissa nykyään yhä enemmän. Yksi helppo tapa vaikuttaa asioihin on tilata Etelä-Savon Energian tuottamaa Ekoteko-sähköä, joka on ilmastonmuutosta hillitsevää ja norppamerkittyä puusähköä.

Tänä päivänä ESE tuottaa itse puulla noin 300 GWh:a ja vedellä noin 30 GWh:a sähköä, mikä riittää noin 165 000 kerrostaloasunnon tarpeisiin.

– Esimerkiksi rivitalohuoneiston 5000 kilowattitunnin vuosikulutus tarkoittaa sekasähkönä noin tuhannen kilon hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa noin 6000 kilometrin ajoa bensiinikäyttöisellä henkilöautolla. Tämä määrä hiilidioksidipäästöjä jää syntymättä kun käyttää Ekoteko-sähköä, laskee myyntipäällikkö Jari Nykänen.

Suomen sähkönhankinnan keskimääräinen hiilidioksidipäästö vuosina 2002-2004 oli noin 266 grammaa per kilowattitunti. ESE:llä vastaava luku on noin 144 grammaa.

ESE täyttää jo nyt reilusti EU:n vaatimukset uusiutuvassa energiassa, sillä yritys tuottaa kaikesta myymästään sähköstä ja lämmöstä tällä hetkellä noin 70 prosenttia uusiutuvilla polttoaineilla. EU-komission Suomelle esittämän vaatimuksen mukaan uusiutuvan energian osuuden pitää olla 38 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Sähköasiakkaita ESE:llä on reilut 24 000. Suurin osa heistä on Mikkelin seudulla. Oman verkkoalueen ulkopuolelle yrityksen myymästä sähköstä menee noin 30 prosenttia.

– Sähköyhtiön vaihtaminen on nykyään helppoa. ESE:n asiakkaaksi voi ryhtyä ottamalla yhteyttä puhelimitse tai vaikka netin kautta. Me hoidamme kaiken järjestelyn paperitöineen, Nykänen sanoo.

Uranuurtajia kaukolämpöpuolella

ESE:llä on pitkät perinteet energian tuottamisesta, sillä sen edeltäjä perustettiin jo vuonna 1900 Osakeyhtiö Mikkelin Sähkölaitos -nimellä. ESE myy tuottamaansa kaukolämpöä vuodessa noin 370 GWh. Puupohjaisten polttoaineiden osuus kaukolämmön tuotannossa on noin 70 prosenttia.

Kaukolämpöasiakkaiden määrä on noussut Tapanisen mukaan tasaisesti. Suosio on kasvanut paitsi uudisrakentamiskohteissa myös saneerauskohteissa, jotka on helppo ja kannattava siirtää kaukolämmön piiriin kaupunkialueella.

– Yrityksen kaukolämpötoiminta alkoi jo 1950-luvulla, ensimmäisten suomalaiskaupunkien joukossa, mainitsee Jorma Tapaninen.

{gallery}es-etela-savon_energia_oy{/gallery}

 

Etelä-Savon Energia Oy

Osoite
Vuorikatu 19 (PL 166)
50101 Mikkeli

puh.
015 1951

fax
015 195 3875

email
ese@ese.fi

www.ese.fi

www.ekoteko.fi

Share.