Ykkösasia leivässä on MAKU

0

Oululainen Kurkelan Rieskaleipomo Oy on nimensä mukaisesti erikoistunut rieskoihin, mutta ei mihin tahansa rieskoihin. Leipomon kärkituote on vanhan sukureseptin mukaan kehitelty kaurarieskanen, jonka paras valtti on erityisen hyvä maku. Kurkelan Rieskaleipomon omistajat Timo Kyllinen ja Jukka Pietilä ovat saaneet jälleen kiitoskirjeen tyytyväiseltä asiakkaalta, joka on maistanut kaurarieskaa ja ihastunut leivän pehmeän mehevään makuun.

– Mummot ja papat sanovat kaurarieskan olevan juuri sen makuinen kuin ennenvanhaan, Jukka Pietilä myhäilee.

– Hyvän maun lisäksi kaurarieskanen säilyy hyvin. Se ei mene huonoksi jo seuraavana päivä, kuten rieskat yleensä, Timo Kyllinen täydentää.

Kurkelan Rieskaleipomon kaurarieskanen perustuu vanhaan pudasjärviseen sukureseptiin, jota Jukka hioi pitkään teolliseen tuotantoon soveltuvaksi.

– Nyt olemme kehittäneet taikinan, jonka maku, koostumus ja soveltuvuus koneeseen on optimaalinen.

Karppausrieska uusi trendituote

Kaurarieskojen lisäksi Kurkelan Rieskaleipomossa paistuu muitakin rieskoja. Oululaiselle Huovisen Leipomolle yritys tekee mm. levymäisiä rieskoja, jotka yhteistyöyrityksessä muuntuvat kotimaisin raaka-ainein täytetyiksi wrapeiksi.

Kurkelan uusi trendituote on karppausrieska. Se on kaurarieskasen tavoin pehmeä ja muodoltaan neliskanttinen, mutta väriltään huomattavasti tummempi. Leivän korkea proteiinipitoisuus ja alhainen hiilaripitoisuus on saavutettu mm. erilaisin siemenin.

– Jos haluaa olla mukana trendissä, sitä on oltava tuotannossa. Voisimme tehdä melkein hiilihydraatitontakin, mutta se olisi kauhean makuista, Timo Kyllinen toteaa.

2000 rieskapussia päivässä

Kaurarieskasen raaka-aineet ovat yksinkertaiset: täysjyväkaura, vehnä, vesi ja suola. Miten niistä syntyy pehmeän maukas rieskanen, se onkin salaisuus. Taikinan valmistus on monivaiheinen ja aikaavievä prosessi ja valmistusaika sillä on kolme vuorokautta.

– Voin antaa kaikille reseptin, mutta he eivät silti osaisi tehdä samanlaisia rieskoja, Jukka Pietilä naurahtaa.

– Olemme miettineet kaurarieskaa myös luomuna. Ongelmana on saada tasalaatuista viljaa. Luomuvilja tulee pienissä erissä ja laatu vaihtelee erien välillä. Kun taikinaa ajetaan linjalla, sen pitää olla aina samanlaista, Kyllinen sanoo.

Kurkelan Rieskaleipomon tuotantolinjalla valmistuu 2 000 rieskapussia päivässä. Siitä kun taikina laitetaan koneeseen toisessa päässä, kuluu vain noin puoli tuntia siihen, kun valmiit rieskaset tulevat kahdentoista kappaleen nipuissa pakkaajan käsiin.

Oleellinen kohta linjalla on aito kiviarinauuni, jonka 400 asteen lämmössä rieskat paistuvat 2,4 minuutissa.

Haaveissa rukiinen leipä

Kurkelan Rieskaleipomon rieskat lähtevät uunituoreina kauppoihin joka arkipäivä. Leipiä myyvät ainakin K-kaupat ympäri maata, Pohjois-Suomen alueella myös Arina ja M-tavaratalot.

Rieskat ovat saavuttaneet hyvän markkina-aseman ja niiden myynti kasvaa koko ajan. Vahvojen ja suosittujen perustuotteiden oheen omistajat ovat miettineet myös uusia leipätuotteita.

– Olemme haaveilleet ruisleivästä, joka maistuisi hapankorpulta. Ruisleivän pitää olla hapan, muuten se ei maistu siltä miltä pitää, Timo Kyllinen pohtii.

Pudasjärvistä leipäperinnettä

Kurkelan Leipomo Oy on toiminut itsenäisenä yrityksenä vasta vuoden. Sitä ennen Jukka Pietilä teki kaurarieskoja Kipinässä Pudasjärvellä nimellä Kurkelan tila. Kun tilat eivät enää riittäneet, alkoi yhteistyö Huovisen leipomon kanssa.

Kun tuote on erilainen kuin muilla ja lisäksi hyvänmakuinen, sillä on Kyllisen ja Pietilän kokemusten mukaan kaikki mahdollisuudet pärjätä niinkin kilpailulla alalla kuin leipomoalalla.

Ja vaikka kilpailuissa. Viime vuonna Timo Kyllinen voitti vuoden leipuri -tittelin elintarviketeollisuuden järjestämässä leipomoalan SM-kilpailun ruokaleipäsarjassa.

Yhteystiedot

Kurkelan Rieskaleipomo Oy

Osoite
osoite Ilmarinkatu 16
90400 Oulu

puh.
045-2385256

fax
01 234 5678

email
kurkelan@gmail.com

Share.