Yhdistynyt Pieksämäki kasvaa luomalla työpaikkoja

0

Pieksämäellä puhaltavat uudet tuulet. Yhdessä tekemisen meininki ja usko seutuun ovat vahvistuneet niin kaupungin hallinnon, yrittäjien kuin kuntalaistenkin mielissä.

– Yrittäjät ovat uskoneet seutuun aina ja nyt heidän yhteistyönsä on entistä tiiviimpää ja vahvempaa, kiittelee apulaiskaupunginjohtaja Juha Nousiainen.

 

Seutua on vahvistanut Pieksämäen ja Pieksänmaan kuntien yhdistyminen vuoden 2007 alussa. Kun vielä viisi vuotta sitten seudulla oli neljä kuntaa, on Pieksämäki tänä päivänä yksi suuri ja houkutteleva kokonaisuus.

– Reilun 20 000 asukkaan kaupunki on lisännyt vetovoimaisuutta ja kiinnostavuutta muun muassa eri kauppaketjujen keskuudessa. Lähivuosien aikana seudulle syntyy yli 1 300 uutta työpaikkaa.

Työpaikoista tuhat syntyy uuteen Ideaparkkiin, joka valmistuu Pieksämäelle vuoden 2010 aikana. Pieksämäen sijainti uudelle kauppakeskuksella on erinomainen, sillä sadan kilometrin säteellä asuu noin puoli miljoonaa ihmistä.

– Vaikka meille on tullut ja tulee uusia yrityksiä, niin haluamme panostaa myös olemassa oleviin yrityksiin, muistuttaa Nousiainen.

Ideaparkin lisäksi uusia työpaikkoja syntyy muun muassa metallialalle ja pesulatoiminnan yhteyteen.

Rautateiden merkitys korostuu jälleen

Elinkeinorakenteeltaan Pieksämäki on ennen kaikkea monipuolinen. Kaupunki ei ole vain yhden toimialan varassa, vaikkakin suurin osa sen elinkeinoelämästä rakentuu kaupan ja palvelujen ympärille. Teollisuudesta elantonsa saa vajaa kolmannes pieksämäkeläisistä.

– Viime aikoina teollisuuden alat ovat menneet vahvimmin eteenpäin. Erikoisosaamista löytyy muun muassa elintarvike- ja puutarha-aloilla. Hyvinvointipalveluihin syntyy myös tasaiseen tahtiin uusia työpaikkoja, kertoo Juha Nousiainen.

Pieksämäki on tunnettu rautateiden risteysasemana.

– Rautatiet ovat jälleen nousemassa vahvuudeksi, kun ympäristöasiat puhuttelevat ihmisiä. Rautateiden merkitys ja käyttö sekä tavara- että henkilöliikenteessä nousevat uudelleen arvoonsa. Myös rautatieteknologiaan liittyvä osaaminen luo uusia työpaikkoja, hän sanoo.

Viime vuosina Pieksämäki on menettänyt asukkaitaan, mutta aktiivisen elinkeinopolitiikan avulla aiotaan asukaslukua kasvattaa.

– Työpaikat houkuttelevat ihmisiä. Täällä palvelut ovat hyvät ja asuntorakentaminenkin on elpynyt uudelleen, kertoo apulaiskaupunginjohtaja.

Uusia yrittäjiä houkutellaan seudulle

Yhdeksi päätavoitteestaan Pieksämäki on ottanut yrittäjyyteen satsaamisen. Alueelle halutaan ja haetaan uusia yrityksiä alasta riippumatta.

– Yhdistymisavustuksen myötä käynnistimme vuoden 2008 alussa hankkeen, joka kestää vuoteen 2011 saakka. Sen tavoitteena on houkutella alueelle uusia yrittäjiä, etenkin Pieksämäen ulkopuolelta, ja luoda nykyisille yrittäjillemme uusia mahdollisuuksia. Hanketta vetää elinkeinojohtaja Timo Savolainen, kertoo Nousiainen.

Kaupungin organisaatiossa yritysneuvontaa antavat elinkeinojohtaja, elinkeinoasiamies ja -neuvoja sekä maaseudun elinkeinopuolen ihmiset. Kunta muun muassa tarjoaa yrityksille vastaanottotiloja ja on tarvittaessa valmis auttamaan toimitilojen rakentamisessa ja rahoituskysymyksissä.

– Pieksämäellä on työvoimaa ja sitä voidaan myös kouluttaa yritysten tarpeisiin sopiviksi. Kaupungin kustannustaso, niin asumisen kuin palkkauksenkin osalta, on edullisempaa kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, vertaa apulaiskunnanjohtaja.

Pieksämäki

– asukkaita 20 481
– työttömyysaste 10,2 % (tammikuu 2008)
– suurimmat työnantajat kaupunki, VR Osakeyhtiö, Vaalijalan kuntayhtymä, Moilas Oy, Franke Finland Oy ja Midas Touch Tech Oy

{gallery}es-pieksamaen_kaupunki{/gallery}

 

Pieksämäen kaupunki

Osoite
Pertinkatu 1
76101 Pieksämäki

puh.
015 788 2111

fax
015 614 765

email
etunimi.sukunimi@pieksamaki.fi

www.pieksamaki.fi

Share.