Wiktio luo uutta hoiva-asumiseen

0

sk-wiktio-intro.jpgRaumalaisen Wiktio Oy:n pilottikohde Villa Jussoilasta löytyy enemmän erikoisteknologiaa kuin yhdestäkään muusta suomalaisesta palvelutalosta. Arjen asumiseen turvaa tuova tekniikka on piilotettu rakenteisiin ja kodikkaissa huoneissa niistä kielivät vain tavallista jykevämmät lattialistat.

Villa Jussoilassa on 24 kaikenikäisille, omatoimiseen elämään kykeneville asukkaille tarkoitettua palveluasuntoa. Tehostetun palveluasumisen yksiköstä löytyy koti kaikkiaan 31 asukkaalle.– Talo on rakennettu elinkaarimalliin mukaan. Asukas voi ostaa palveluja tarpeensa mukaan ja vaikka kunto heikkenisi, eläminen Villa Jussoilassa on turvallista. Tehostettua palveluasumista voidaan tuottaa myös tavallisiin palveluasuntoihin, joten niissä on täysin sama turva kuin tehostetussa palveluasumisessa, Wiktio Oy:n kehitys- ja markkinointivastaava Jukka Salminen kertoo.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat keskustan tuntumassa Seminaarimäellä sijaitsevaan Villa Jussoilaan maaliskuussa. Vuonna 1954 rakennetun koulun tiloihin luodussa hyvinvointikeskuksessa vanhasta muistuttavat vain arkkitehtonisesti tärkeät yksityiskohdat, kuten julkisivut, aulat, portaikot ja juhlasali.

Teknologia tuo turvallisuutta

Ikäihmisille Villa Jussoila tarjoaa täysin esteettömän ja turvallisen asuinympäristön.  Yöllisillä wc-käynneillä muun muassa sensorilattian ansiosta valot syttyvät heti jalkojen osuessa lattiaan.
Sensorilattia tunnistaa myös kaatumisen ja mikäli asukas ei palaa vessasta tietyssä ajassa, hälytys menee suoraan hoitajalle.

– Turvarannekejärjestelmän avulla hoitaja voi seurata esimerkiksi unirytmiä. Ranneke tuottaa käyrää vanhuksen päivärytmistä. Lääkityksen määrään voidaan usein vaikuttaa vähentävästi, kun asukkaan aktiviteettitasoa ja unirytmiä voidaan tarvittaessa seurata, Jukka Salminen kertoo.

Villa Jussoilassa ovet pidetään mahdollisimman paljon auki, mutta rannekkeen ansiosta ne voidaan lukita automaattisesti vaikkapa huonomuistisen asukkaan lähestyessä ovea.

Päälle jääneestä hellasta virta katkeaa automaattisesti, turvaliesituuletin sammuttaa suurenkin rasvapalon ja kosteusanturit tunnistavat vesivuodot automaattisesti. Lisäksi dataa on tarjolla vaikkapa siitä, onko asukas muistanut käydä jääkaapilla.

Kaikista huoneista löytyy kosketusnäytöllinen tietokone, joka arkikäytössä toimii normaalina televisiona. Koneen kautta omasta huoneesta voi seurata talon asukkaiden yhteisiä tapahtumia. Senioripuhelinjärjestelmällä asukas saa kuvapuheyhteyden vaikkapa omaisiinsa.

Älytalo kerääkin sisuksiinsa valtavan määrän dataa siitä, mitä seinien sisällä tapahtuu ja mitä ei.

– Kaikki tekniset järjestelmät on integroitu yhteen käyttöliittymään, jonka Wiktio Oy on toteuttanut. Vaikka olisin lomalla, voin seurata talon tapahtumia ja tarvittaessa säätää vaikkapa juhlasalin valaistusta, Jukka Salminen valottaa.

Villa Jussoila – enemmän kuin koti

Wiktio Oy:n lähtökohtana on ollut luoda Villa Jussoilasta mielekäs ja inspiroiva asuinympäristö sekä tarjota hyvää ja yksilöllistä asumista ikääntyville ja muille erityisryhmille.

– Tällä hetkellä kohderyhmään kuuluvat ovat tottuneet suht vaatimattomaan asumiseen, mutta 10–15 vuoden päästä vaatimukset ovat aivan eri tasolla. Lähtökohtamme on ollut se, millaisessa ympäristössä itse haluaisimme asua, Jukka Salminen kertoo.

Palvelukodin sijasta Villa Jussoila on paremminkin hyvinvointikeskus, josta löytyy asumispalvelujen lisäksi hoivapalveluja, kahvila-ravintola, parturi-kampaamo, kauneushoitola, erityyppisiä kuntosaleja, fysikaalinen hoitolaitos ja luonnollisesti myös lääkäri- ja sairaanhoitopalveluja.

– Yhteisöä elävöittää 32 lapsen Rauman englanninkielinen lastentarha. Hyvinvointikeskuksen laajat palvelut ovat myös kaikkien talon ulkopuolelta tulevien käytettävissä. Villa Jussoilan juhlasalissa on jo järjestetty hääjuhlia 150–200 hengelle ilman, että hoitajat tai asukkaat ovat edes huomanneet asiaa, Salminen luonnehtii.

Salissa järjestetään iltaisin runsaasti tansseja ja muuta liikunnallista toimintaa. Ensi vuonna tiloihin on luvassa Rauman kaupunginteatterin näytöksiä. Talosta löytyy myös täydellisellä av-välineistöllä varustettua koulutustilaa sekä saunatiloja.

Palveluasunnoissa on jo runsaasti asukkaita. Täysin esteettömät tilat ovat osoittaneet heti toivuutensa ja asiakastyytyväisyys on korkea. Myös kesällä aloitettu hotellitoiminta on istunut hyvin tähän ympäristöön.

Palveluasunnoissa on jo runsaasti asukkaita. Täysin esteettömät tilat ovat osoittaneet heti toivuutensa ja asiakastyytyväisyys on korkea. Myös kesällä aloitettu hotellitoiminta on istunut hyvin tähän ympäristöön.

Sovelluksia myös koteihin

Toimitusjohtaja Eino-Pekka Vuorennon mukaan Wiktion konseptin mukaisesti tehty hyvinvointikeskus on kustannuksiltaan alle 100 euroa neliöltä perinteistä kalliimpi. Järjestelmää tullaan lähiaikoina testaamaan myös kotikäytössä aivan normaaleissa asunnoissa.

– Toivottavasti löytyy myös innovatiivisia ja luovia rakennusliikkeitä, jotka uskaltavat ottaa tämäntyyppisen asumisen omaan konseptiinsa. Wiktiojärjestelmässä kodin varustetasoa voidaan lisätä ilman, että lattioita ja seiniä revitään auki, Vuorento kertoo.

Wiktion seuraava kohde on yhteistyössä kaupungin kanssa toteutettava, vuonna 1923 rakennetun Huittisten meijerin jatkokäytön suunnittelu.

Yrityksen vahvuutena on käyttäjälähtöisyyden ymmärtäminen, näkemys tulevaisuuden tarpeista sekä kyky kyseenalaistaa vakiintuneita asioita ja käytäntöjä. Lähtökohtana on luoda pitkän elinkaaren ratkaisuja, jotka palvelevat loppukäyttäjiä vielä vuosikymmenten päästä.

 

 

Wiktio Oy ja Villa Jussoila
Osoite
Karjalankatu 16
26100 Raumapuh.
044 335 3900

email
info@wiktio.fi

http://www.wiktio.fi

Share.