Viherrakentamisen pitkänlinjan osaaja

0

hy-viherrakenne_h_jokinen_oy-intro.jpg

Yrittäjä Hannu Jokinen on tehnyt pitkän päivätyön, yli 35 vuotta, viherrakentajana Kanta-Hämeessä. Nuori puutarhateknikko erikoistui kunnallistekniselle puolelle ja lähti aikoinaan 1970-luvulla viheralalle, joka oli tuolloin sangen uusi Suomessa.

– Alan edelläkävijä oli Hankkija. Puutarhakoulusta valmistuneet menivät joko kaupunkien palvelukseen tai Hankkijan Vihertyölle elleivät perustaneet omaa firmaa, Hannu Jokinen muistelee.

Jokinen valitsi yrittäjyyden. Alkuun yhtiömuotona oli avoin yhtiö nimeltään Viherrakenne Jokinen & Toikka. Sitten syntyi toiminimi Viherrakenne H. Jokinen, joka kommandiittiyhtiömuodon kautta kasvoi osakeyhtiöksi 2000-luvun alussa.

Yrittäjä Hannu Jokisen mielestä alan perusta on kuitenkin edelleen sama. Ruoho kasvaa kesäisin kuten ennenkin. Ja käsityötä on edelleen paljon, joskin koneet ovat kehittyneet. Ja suunnittelutyö tehdään nykyisin tyystin tietokoneella.

– Se alalla on muuttunut, että aikataulut kiristyneet, Jokinen huokaa.

Töitä tehdään rakennusliikkeille

Viherrakenne H. Jokinen Oy tekee töitä pääasiassa rakennusliikkeille, joilla on valmiit suunnitelmat. Omaa suunnittelua ei ole tarvittu. Yritys tekee töitä ensisijaisesti rakennusliikkeille.

– Rakennusliikkeiden toiminta perustuu normeihin. Yksityispuolella asiat ovat enemmänkin mielikuvituksen varassa. Emme silti väheksy yksityisiä teettäjiäkään, Jokinen sanoo.

Yritystä ovat työllistäneet viime vuosina uudiskohteiden vihertyöt ja kiveykset, mutta nyt uudisrakentaminen on hiipumassa. Tällä hetkellä laskennassa ei uudiskohteita juurikaan ole.

– Viherrakentaminenkin seuraa rakennusalan suhdanteita. Kun rakennusliikkeillä menee huonosti, niin silloin menee meilläkin, Hannu Jokinen pohtii.

Tosin korjausrakentamiskohteissakin töitä riittää. Julkisivuremontit tai putki- ja viemärityömaat myllertävät myös kohteiden pihamaita, joten työsarkaa riittää sielläkin. Päiväkotien ja koulujen remonteissa uusitaan usein myös piha-alueet.

– Yksi mikä alalla on myös muuttunut on turvallisuusasiat. Esimerkiksi leikkipaikoille vaaditaan nykyisin keinun alle 30 senttimetriä kovettumatonta hiekkaa tai kolmen sentin muovimatto keinujien turvaksi, Hannu Jokinen mainitsee.

Viherrakentamisessa on kilpailtu ala Kanta-Hämeessä. Mutta kilpailua Jokinen kuvaa reiluksi. Toisin on hänen mukaansa pääkaupunkiseudulla.

– Siellä on aivan omat systeeminsä, Hannu Jokinen manaa.

Yritys on urakoinut pääkaupunkiseudulla 50–100 asunnon rivi- ja pientaloalueiden vihertöitä ja laatoituksia. Hämeenlinnassa viimeaikaisia isompia kohteita ovat olleet Vanajanrannan tornitalojen pihat sekä Sairionrannan asuntoalueen pihatyöt, jotka ovat parhaillaan tekeillä.

Työvoimaa kaivataan alalle

Vuosien mittaan yritykselle on muodostunut hyvä yhteistyöverkosto ja pysyvät suhteet luotettaviin tavarantoimittajiin.

– Meillä on vakitoimittajat. Taimet tulevat Harvialasta, multa Lopelta Mustajoen Multajalosteelta, betonilaatat ja -kivet Lemminkäiseltä ja sora, turva- sekä leikkihiekat toimittaa P. Enroth Oy, Jokinen luettelee.

Uutta ammattitaitoista työvoimaa ei alalle tahdo Jokisen mukaan tulla.

– Työvoiman saanti alalle on tulevaisuuden ongelma. Työ on raskasta ja likaista, Hannu Jokinen tuumii.

Viherrakenne H. Jokisella on töissä runkoporukassa 6–8 vakituista työntekijää. Lisäksi on aliurakoitsijoita sekä kesätyöntekijöitä. Kesällä työvoiman vahvuus nousee pariinkymmeneen. Jokinen kiittelee työntekijöitään sitoutuneisuudesta. Pisin työsuhde on yli 15 vuoden mittainen ja viimeksi taloon tullut on ollut yli neljä vuotta.

– Vaihtuvuus on pientä, jos työntekijä vain ottaa alan omakseen.
Työntekijät ovat sekä alan koulutuksen saaneita, että työssä oppineita. Työmaat vaihtuvat tiheään. Kuukausi yhdessä kohteessa on jo pitkä aika. Viherrakentaminen painottuu luonnollisesti kesään. Muulle ajalle Viherrakenne H. Jokinen on etsinyt töitä muun muassa solmimalla kiinteistöjen hoitosopimuksia.

– Esimerkiksi Kanta-Hämeen Keskussairaalan ulkoalueiden hoito työllistää meitä ympäri vuoden. Se on meille merkittävä kohde, sillä olemme tehneet siellä töitä jo parikymmentä vuotta, Jokinen sanoo.

Hoitosopimus pitää sisällään niin lumi- kuin ulkoalueiden siivoustyötkin.

Kysyttäessä yrittäjän tulevaisuuden näkymistä Hannu Jokinen hymyilee. Osa-aika eläke on pyörinyt huhtikuusta alkaen. Joskin osa-aikaeläkeläisen arki on kiireistä. Toimitusjohtajan tehtävät hoituvat edelleen ja pitävät kiinni käytännön työssä. Yrityksen jatkosta ei ole varmuutta.

– Pääsin 58-vuotiaana osa-aikaeläkkeelle vapaaehtoisen eläkesopimukseni mukaisesti, mutta täydet eläkevuodet odottavat vasta vuosien päässä, Jokinen kertoo.

Perhepiirissä ei yritykselle ole jatkajaa.

– Saa nyt nähdä löytyykö työporukasta jatkajaa. Kuka uskaltaa tänä päivänä alalle lähteä? Koskaanhan sitä ei tiedä mitä eteen tulee, yrittäjä Hannu Jokinen pohtii.

{gallery}hy-viherrakenne_h_jokinen_oy{/gallery}

Viherrakenne H. Jokinen Oy

Osoite
Torikatu 1 A
14200 Turenki

puh.
0500 480 709

fax
03 688 2069

email
viherrakenne@viherrakennejokinen.fi

www.viherrakennejokinen.fi

Share.