Tarkkuutta vaativia kappaleita mittatilauksena

0

Sanonta ”Ei nimi miestä pahenna” ei välttämättä päde yrityselämässä. Punkaharjun Kilpi Oy:n yrittäjä Jani Lahtinen myöntää harkinneensa yrityksen nimenmuutosta, sillä tänä päivänä yritys tekee todella paljon muutakin kuin kilpikaiverruksia lasertekniikalla.
Yritys tekee muun muassa teollisuuden runkoaihioiden porauksia, erilaisia kiinnitys- ja etupaneeleja autoihin ja veneisiin, osia sairaanhoitopuolen laitteisiin, tiivisteitä sellupuolen laitteisiin sekä erilaisia elektroniikkateollisuuden osia.

– Eli melkein mitä vain. Kilpituotteiden osuus on tätä nykyä enää vain noin 20-25 prosenttia liikevaihdosta, toteaa Lahtinen.

 

Hänen luotsaamansa yritys on kasvanut vajaassa kymmenessä vuodessa kymmenkunta työntekijää työllistäväksi monialayritykseksi. Laajentaminen ja sitä kautta yrityksen kehittäminen on ollut Lahtisen takaraivossa koko ajan. Yrityksiä on tullut Punkaharjun Kilpi Oy:n matkaan sitä mukaa, kun aiemmat yrittäjät ovat jääneet eläkkeelle. Tätä kautta myös liikevaihto on kasvanut reippaasti.

– Aloittaessamme vuonna 2000 liikevaihto oli 90 000 euroa. Vuonna 2007 se oli jo miljoonaa euroa. Jotenkin minusta on ollut luonnollista kehittää yritystä laajentamalla, sillä mitä useammassa laarissa paukut on, sen parempi. Eihän sitä koskaan tiedä mikä osa-alue hiipuu, hän kuvailee.

Pelottomalla otteella

Palomäen teollisuusalueella Punkaharjulla sijaitsevia yrityksen toimitiloja on laajennettu keväällä 2006. Nykyään yrityksellä on noin 500 neliötä tuotantotilaa. Puupuolella on käytössään omat vajaat 300 neliötä.

– Alussa meitä oli 90 neliön tiloissa viisi henkilöä, Lahtinen naurahtaa.

Yrittäjän tielle Jani Lahtinen lähti hieman yli parikymppisenä, kun hänen appiukkonsa Kari Makkonen soitti ja mainitsi, että Punkaharjulla olisi vuosikymmenet toiminut yritys myytävänä. Perheyrityksen omistavat Jani Lahtinen vaimonsa Kaisa Lahtisen sekä appivanhempiensa Kari ja Mervi Makkosen kanssa.

Jani Lahtinen myöntää, ettei hän tiennyt kilpien jyrsimisestä mitään aloittaessaan yrittäjänä.

– Oma osaaminen karttui pikkuhiljaa ja hommat kyllä oppii kun ei pelkää ja haluaa oppia, hän vakuuttaa.

Pientä ja suurta

Kaikki yrityksen valmistamat tuotteet tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan. Toisinaan asiakkaat myös kysyvät näkemyksiä Punkaharjun Kilpi Oy:stä, joka auttaa mielellään suunnittelussa.

Jani Lahtinen sanoo, että yrityksen liikevaihdosta jää vain pari prosenttia Punkaharjun seudulle. Pääosa asiakkaista on Etelä-, Pohjois- ja Keski-Suomessa. Kilpipuolelta pieni osa tuotteista menee myös Puolaan ja Viroon. Välttämättä alihankintayritys ei aina edes tiedä, mihin heidän valmistamansa tuotteet loppupelissä menevät.

Tuotteiden koot vaihtelevat postimerkin kokoisesta kappaleesta jopa parimetrisiin, sillä hyvä konekanta mahdollistaa myös isojen kappaleiden työstämisen. Sarjakoot puolestaan liikkuvat yhdestä prototyypistä aina parinkymmenen tuhannen kappaleen sarjoihin.

Jani Lahtisen mukaan laatu, toimitusaika ja -varmuus ovat niitä tekijöitä, joilla he pärjäävät.

– Hinta ei välttämättä ole asiakkaalle se ratkaiseva tekijä vaan se, milloin hän tarvitsemansa osan saa. Me saamme tarvittaessa valmistettua kappaleet hyvinkin lyhyellä toimitusajalla ja olemme tottuneet työstämään erilaisia materiaaleja, vaikka alumiini on yleisimmin käytetty kappaleissamme, kertoo Lahtinen.

Pääraaka-ainetta eli alumiinia yritys käyttää vuosittain noin 60 000 kiloa.

{gallery}es-punkaharjun_kilpi_oy{/gallery}

 

Punkaharjun Kilpi Oy

Osoite
Palomäentie 44
58500 Punkaharju

puh.
015 441 662

fax
015 441 663

email
info@punkaharjunkilpi.com

www.punkaharjunkilpi.com

Share.