Suomen ensimmäinen nykytaiteen museo palvelee kansainvälisiä asiakkaita

0

sk-porintaidemuseo-intro.jpgValtakunnallisesti arvokkaasta kulttuuriympäristöstä, Porin Etelärannan uusrenessanssityylisestä rantakorttelista löytyy Suomen ensimmäinen nykytaiteen museo.

Luovuuden yhteiskunnassa innovatiivisuus on sekä taidetta että yritysmaailmaa leimaava ominaisuus. Porin taidemuseo tuottaa ja välittää henkistä pääomaa.

– Kansainvälisillä markkinoilla visuaalisen viestinnän rooli ja merkitys vahvistuu. Kulttuuri visualisoituu ja arkinen elämä estetisoituu. Taiteen rooli innovaatioiden kentällä kasvaa. Se on kuin suunnaton laboratorio, jossa taiteilijat tutkivat ja analysoivat merkitysten muotoutumista, toteaa taidemuseonjohtaja Esko Nummelin.

Porin taidemuseo tarjoaa yrityksille ja yhteisöille nimellishintaisia mesenaattikortteja, jotka oikeuttavat ilmaisiin vierailuihin ja opastuksiin. Yritysten kansainvälisille vieraille ja sidosryhmille kortti avaa sisäänpääsyn nykytaiteen kentälle.

– Tarjoamme opastuksia myös englanniksi. Näin voimme palvella maakunnan yrityksiä heidän hoitaessa suhteitaan kansainvälisiin kumppaneihinsa, Nummelin kertoo. Kierroksen lomaan voidaan yhdistää bisnekset, sillä museon kokoussaliin mahtuu 60 henkilöä ja museon kahvilan palvelut ovat käytettävissä.

Työpajoihin riittää tulijoita

Porin taidemuseo kuuluu taidekasvatustyön edelläkävijöihin maassamme. Museossa vieraili vuonna 2009 peräti 42 000 kävijää ja työpajoihin osallistui lähes 6500 henkilöä.

– Määrä on suuri. Pääkaupungissa sijaitsevan Kiasman työpajat tavoittavat vain puolet Porin kävijämäärästä, Esko Nummelin kertoo.

Porin taidemuseo järjestää vuosittain noin 12 näyttelyä, joista pääosan kansainvälisenä yhteistyönä. Museo on merkittävä taidekirjallisuuden julkaisija. Tähtäin on eurooppalaisilla markkinoilla, joten kieliä on aina vähintään kaksi: suomi ja englanti. Julkaisusarjassa on edetty numeroon 104.

Porin taidemuseon identiteetin taustalla on suomalaisen modernin taiteen edelläkävijän, professori Maire Gullichsenin elämäntyö ja hänen taidekokoelmansa. Gullichsenin aloitteesta jokirannan vanha 1860/1897 rakennettu tullin pakkahuonerakennus muutettiin taidemuseoksi. Museo valmistui vuonna 1981.

KUVAT: Porin taidemuseo, kuvaaja Erkki Valli-Jaakola. Öljyvärimaalaus, Porin taide taidemuseo, tallennekokoelmat.

 

Porin taidemuseo
Osoite
Eteläranta
28100 Pori

puh.
02 621 1080

 

email
taidemuseo@pori.fi

www.poriartmuseum.fi

Share.