SER-materaalien innovatiivinen kierrätyskeskus

0

Rantasalmen SCEL Oy toimii jatkuvasti kasvalla ympäristöteknologian alalla. Yritys vastaanottaa, esikäsittelee, purkaa ja murskaa sähkö- ja elektroniikkaromua tonneittain joka kuukausi. Prosessissa materiaaleista erotellaan eri aineosat toisistaan ja kierrätetään uusiokäyttöön.

 

SCELin käytössä on maailman laajuisestikin huippulaitteisto. Yritys on kehittänyt Euroopassa patentoidun, tehokkaan erottelu- ja murskauslinjan, jolla pystytään käsittelemään myös kaapeli- ja johdinsarjoja.

Edistyksellisestä toiminnastaan Rantasalmen SCEL on saanut mm. Keski-Savon uusiyrityskeskuksen Wäläkky –palkinnon vuonna 2006.

Arvomateriaalit talteen ja uusiokäyttöön

Sähkö- ja elektroniikkaromun eli SER-jätteen vastaanottamiseen ja käsittelyyn velvoittaa vuonna 2005 voimaan tullut tuottajavastuulaki. Suomessa on kolme tuottajayhteisöä, jotka huolehtivat kierrätysketjun toimivuudesta. Kuluttajien SER-jätteitä vastaanottavat 500 vastaanottopistettä. Niistä jäte menee 50 esikäsittelypisteeseen, joissa laitteet puretaan.

– Elektroniikka- ja sähkölaitteista on tärkeää poistaa ongelmat kuten kaikki akut, loisteputket ja muut ongelmakomponentit. Lisäksi käsittelyssä syntyy muovi- ja metallivirtoja, kuten alumiinia ja rautaa, jotka kelpaavat kierrätykseen sellaisenaan. Jäljelle jäävän kupari ja jalometallipitoisen jakeen prosessoijia on Suomessa kolme, joista yksi olemme me, täsmentää SCELin toimitusjohtaja Timo Miettinen.

Rantasalmella SER-jäte pystytään prosessoimaan tehokkaasti. Materiaali murskataan pieneksi ja siitä erotellaan eri aineosat, kuten muovit, rauta, kuparimetallit ja alumiini. Arvokkaat lopputuotteet, kuparirikaste ja rauta, menevät uusiokäyttöön kuparisulattoihin ja terästehtaille.

Osa yrityksen toimialaa on myös tietosuojaan liittyvä palvelu ja käsittely. Keräykseen tulevien tietokoneiden kovalevyillä mahdollisesti löytyvät tiedot eivät saa missään olosuhteissa joutua vääriin käsiin.

Uniikki teknologia muidenkin käyttöön

Rantasalmen SCEL Oy on perustettu vuonna 2003 rantasalmelaisen Mauri Ruuskasen toimesta. Tähän asti yritys on keskittynyt tuotekehittelyyn, jonka perusta on yrityksessä tehty ja patentoitu keksintö SER-jätteen erottelupöydästä.

Vuonna 2006 SCEL oli valmis aloittamaan varsinaisen tuotannon. Ensimmäisen esikäsittelysopimuksensa yritys teki kesäkuussa yhden tuottajayhteisön kanssa. Jo ensimmäisten 2,5 kuukauden aikana Rantasalmella käsiteltiin 250 tonnia elektroniikka- ja sähköromua.

– Nyt kasvamme kiivasta vauhtia. Meillä on kapasiteettia käsitellä jätettä 2500 tonnia vuodessa, Timo Miettinen toteaa.

SER-jätettä syntyy Suomessa ja maailmalla kuitenkin sellaisia määriä, että tehokkainkaan laitos ei pysty käsittelemään kaikkea yksin.

– Tarkoituksena on monistaa uniikki teknologiamme. Sen myynti tulee olemaan yksi SCELin kasvun pilareista. Kiinnostuneita vieraita on käynyt tutustumassa laitteistoomme ulkomaita myöten, toimitusjohtaja kertoo.

{gallery}es-rantasalmen_scel_oy{/gallery}

 

Rantasalmen SCEL Oy

Osoite
Susimäentie 18 C/PL 2
58901 Rantasalmi

puh.
015 440 409

fax
015 440 709

email
etunimi.sukunimi@scel.fi

www.scel.fi

Share.