Samasta yhtiöstä vesi-, viemäri- ja kaukolämpöpalvelut

0

pp-evo.jpgKuusamossa on ainutlaatuinen osuuskunta. Missään muualla Suomessa ei puhtaan veden tuotannosta, jätevesien käsittelystä ja kaukolämmön tuotannosta ja jakelusta vastaa yksi ja sama yhtiö. Käytännössä tämä merkitsee tehokkuutta ja kustannussäästöä, etenkin asiakkaille. Palveluista perittävät hinnat ovat edullisia.

 

– Monialayhtiössä on yksi toimitusjohtaja, yksi hallinto, yhteiset toimitilat ja yksi henkilökunta, jolla on paljon moniosaamista. Merkittävä etu on myös se, että päivystys työajan ulkopuolella hoituu keskitetysti yhdellä henkilöllä, toteaa osuuskunnan toimistopäällikkö Kirsti Alavuoma.

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta perustettiin vuonna 1950 huolehtimaan vesi- ja viemäritoiminnasta. Kaukolämpötoiminta ostettiin Kuusamon kaupungilta vuonna 1977.

Osuuskunnan omistavat sen jäsenet, joita on kaikkiaan noin 3 600. Yhtiön liikevaihto on 6,3 miljoonaa euroa.

Kaukolämpö

Kaukolämmön myynti muodostaa yli 60 prosenttia osuuskunnan liikevaihdosta. Vuonna 2008 kaukolämpöä myytiin 102 miljoonaa kilowattituntia. Kulutuspisteitä oli 1 126 ja kaukolämpöverkostoa 88 kilometriä.

Suuri osa kaukolämmöstä tuotetaan päälämpökeskuksessa Kuusamon keskustassa. Pienvoimalaitoksen lämmönlähteenä on lähes täysin oman paikkakunnan biopolttoaine, lähinnä puu, hake ja kuorijäte.

Rukalla lämpö tuotettiin öljyllä vuoden 2009 alkuun asti, jolloin sinne valmistui uusi biopolttoainetta käyttävä lämpökeskus.

Huippulaadukasta pohjavettä

Kuusamon läpi kulkee hiekkaharju, jonka uumenista pumpataan kuusamolaistalouksiin huippulaatuista, täysin käsittelemätöntä pohjavettä. Sitä kuluu reilut miljoona kuutioa vuodessa. Vesihuollon piirissä on noin 5 000 taloutta.

Vedenottamoita on kaikkiaan 14 ja vesijohtoverkostoa noin 500 kilometriä. Kuusamon kaupungin, Rukan ja niiden lähialueiden lisäksi vettä toimitetaan sivukylien vesiosuuskunnille.

– Pohjavesivaramme ovat turvatut myös pitkälle tulevaisuuteen, summaa osuuskunnan toimitusjohtaja Keijo Pesonen.

Keskuspuhdistamo suunnitteilla

Jäteveden käsittelyssä on tällä hetkellä käytössä kaksi biologis-kemiallista jälkisaostuslaitosta. Kuusamon kaupungin ja meijerin jätevedet käsitellään Torangin jätevedenpuhdistamolla, Rukan alueen jätevedet Rukan puhdistamolla. Viemäriverkostoa on noin 350 kilometriä.

– Molemmat puhdistamot toimivat erittäin hyvin ja täytämme tiukat lupaehdot kirkkaasti, Keijo Pesonen toteaa.

Tulevien vuosien suurinvestointi on uuden keskuspuhdistamon rakentaminen ns. Kyllästämön tontille keskustan eteläpuolelle. Kaikkiaan noin 15 miljoonan euron hankkeesta on jo jätetty ympäristölupahakemus.

– Suunnitteilla on parhaalla mahdollisella tekniikalla varustettu puhdistamo, johon keskitettäisiin kaikki jätevesien käsittely. Puhdistamoalueen lähellä meillä on iso suoalue, jota voitaisiin käyttää jälkivalutuskenttänä, ja niin sanottu vuosiallas. Keskuspuhdistamon puhdistustuloksessa pääsisimme vielä nykyistäkin hurjempiin tuloksiin, toimitusjohtaja Pesonen lupaa.

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta seuraa tiiviisti alan kehitystä. Vesi- ja jätevesihuollon alalla yhtiö osallistuu mm. Oulun yliopiston kanssa tehtäviin kehityshankkeisiin.

{gallery}pp-evo{/gallery}

 

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta

Osoite
Erauspojantie 3
93600 Kuusamo

puh.
020 741 4900

fax
020 741 4901

email
etunimi.sukunimi@kuusamonevo.fi

www.kuusamonevo.fi

Share.