Puu liikkuu pyörillä

0

Kuljetusliike Wickströmin rekat ajavat joka kuukausi 100-150 kuormaa pyöreää puutavaraa ja puun sivutuotteita 900-1000 kuormaa eri tehtaille ja voimalaitoksille pitkin Itä-Suomea.

– Autokuljetus on edelleen edullisin ja joustavin tapa kuljettaa puuta. Hyvin suunniteltuina kuljetukset saadaan pelaamaan molempiin suuntiin ja rekkojen tyhjänä ajosta päästään eroon. Nämä mopi- eli monipistekuljetukset lisääntyvät koko ajan, toteaa toimitusjohtaja Jorma Wickström.

Wickström on puukuljetuksen todellinen erikoisliike. Yrityksen kalustosta kaksi rekkaa hoitaa säännöllisesti Metsäliiton kuljetuksia metsästä tehtaille. Loput 11 rekkaa kuljettavat puun sivutuotteita raaka-aineeksi jatkojalostukseen UPM- Kymmene Oyj:n sellu- ja paperitehtaille. Myös biopolttoaineiden osuus kuljetuksista on voimakkaasti kasvussa.

13:n täysperävaunullisen rekan lisäksi yrityksen kalustoon kuuluu pyöräkuormaajia. Niillä kuljetusliike tekee töitä tilauksesta ja vuokraa kuormaajia myös asiakkaiden käyttöön.

Tehdään mitä on sovittu

Kuljetusliike Wickström on perheyritys, jolla on pitkät perinteet puun kuljetuksissa. Jorma Wickströmin isä Paavo perusti firman vuonna 1954. Toiminta käynnistyi yhdellä autolla, jolla ajettiin puupylväitä vientisatamiin. Välillä kuormana oli valmis levytavara, kunnes vuonna 1985 toiminta painottui sivutuotekuljetuksiin. Siitä alkoi myös yrityksen voimakas kasvu. Markkina-aluetta on koko Itä-Suomi Joensuusta Kotkaan.

Nyt kuljetusliike työllistää veljesten Sepon, Arton ja Jorman lisäksi yli 30 työntekijää. Myös Sepon pojat Jani ja Mika ovat mukana kuljetusliikkeen toiminnassa. Yrityksellä on useita pitkäaikaisia, jopa vuosikymmeniä kestäneitä asiakassuhteita. Hyvän asiakkuuden taustalla on hyvä palvelu.

– Meillä se tarkoittaa sitä, että kun on tehty sopimus, siitä pidetään kiinni ja asiakasta palvellaan mahdollisimman hyvin. Huolehdimme sovituista ajomääristä ja aikatauluista. Työn jälki on metsäajossakin ammattitaitoisten kuljettajien ansiosta hyvä. Ja kuuntelemme aina asiakasta, Jorma Wickström sanoo.

Wickströmin mukaan kuljetusala on vaativa ja haastava.

– Toiminta on kovin säädeltyä. On monenlaista lakia, jota pitää noudattaa. liikenne-, työaika- ja työturvallisuuslakia myöten. En tiedä mitään muuta toimialaa, joka olisi niin monen lainsäädännön alla.

Liiketoiminnallisesti haastava asia ovat jatkuvasti nousevat polttoainekustannukset.

– Niin sanotut klausuulit raahaavat perässä ja siitä tulee koko ajan takkiin. Kuljetusten antajallekaan ei ole mukava aina olla esittelemässä taksojen nousua, hän harmittelee.

Silti Wickström uskoo vankasti yrityksensä tulevaisuuteen.

– Suomessa on aina ollut ja tulee olemaan paljon metsää, jota kannattaa jalostaa. Puuteollisuuden ja sitä kautta alan kuljetusten näkymät ovat hyvät. Tosin tällekin alalle kaivataan lisää nuoria.

Kuljetusliike Wickström Oy

Osoite
Karsikkoniementie 1
52420 Pellosniemi

puh.
015 455 040

Share.