Pikaloma Kreikassa

0

pp-crecian-intro.jpg

Välimerelliset tuoksut leijailevat Crecianin sinivalkoisessa ravintolasalissa, taustalla soi kreikkalainen musiikki ja talon isäntä, Andreas Andreou, juttelee asiakkaiden kanssa leppoisaan tyyliinsä. Kun edessä on herkullinen kreikkalaisateria, on helppo kuvitella olevansa lomalla Kreikassa.

– Pikaloma Kreikassa, se on meidän mottomme, hymyilee Virpi Andreou.

Lomatunnelma syntyy kreikkalaistaverna -miljööstä, hyvästä palvelusta ja ennenkaikkea herkullisesta, rakkaudella tehdystä ruoasta.

– Ruokalistallamme on perinteistä kreikkalaista, vanhojen reseptien mukaan tehtyä ruokaa. Näitä ruokia ei löydy hotellien gourmetlistoilta, vaan reiluista pikkutavernoista, Andreas Andreou kertoo.

– Andreas soittaa tarvittaessa vaikka mummolleen ja kysyy tarkempia ohjeita, Virpi paljastaa.

Kyproslainen keittiö

Kreikkalaisen keittiön tapaan Crecianin menun perusraaka-aineita ovat hyvä oliiviöljy, suoraan Kreikasta hankitut tuoreet yrtit, juustot ja viinit. Erityisesti viinit ovat tärkeitä paitsi ruokajuomina, myös marinadeissa. Viinit Andreas hankkii luottoviinintuottajiltaan Kreikasta. Tuoretuotteet hankitaan päivittäin paikallisesta tukusta.

Crecianin ruokalista muuttuu 1-2 kertaa vuodessa, mutta suosikit säilyttävät aina paikkansa. Yksi ehdottomista suosikkiannoksista on vuodesta toiseen ollut rosvopaisti. Sen, kuten useimpien muidenkin liharuokien, raaka-aineena on lammas.

– Käytämme uusseelantilaista lammasta, koska suomalaista lammasta ei ole riittävästi saatavilla. Meillä kuluu sitä 5 000 kiloa vuodessa, Andreas kertoo.

– Mutta ken syö täällä lammasta kerran, syö sitä täällä aina, hän vakuuttaa.

Crecianin ruokalista ei ole vain kreikkalainen, vaan nimenomaan kyproslainen. Andreas käy kotisaarellaan 3-4 kertaa vuodessa ja tuo mukanaan ainakin yrttejä ja kahvia. Usein myös kivoja yksityiskohtia ravintolan sisustukseen, jonka kaikki esineet ovat aitoa kreikkalaista alkuperää.

Paljon kokemusta alalla

Oulun ensimmäinen kreikkalaisravintola aloitti toimintansa kymmenkunta vuotta sitten, kun Andreout tulivat käymään Virpin kotikaupungissa. Kylmänä pakkasiltana Andreas ehdotti pistäytymistä kreikkalaisravintolassa. Selvisi, että sellaista ei ollut kaupungissa.

Kun perheen käväisy Oulussa venähti ajateltua paljon pidemmäksi, päättivät Andreout korjata asian ja perustivat ravintola Crecianin.

Varmuutta päätökselle antoi molempien kokemus alasta. Virpi on saanut hotelli- ja ravintola-alan koulutuksen ja työskennellyt alalla pitkään. Andreakselle ravintoloitsijan maailma olit tullut tutuksi jo lapsena isän ravintolassa Kyproksella ja myöhemmin omassa työssä kreikkalaishotellien keittiöissä.

Yrittäjäpalkinto vuonna 2008

Aluksi Crecianissa oli vain yksi kyproslainen kokki, mutta jo parissa viikossa kaksi. Nyt ravintola työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi kahdeksan ulkopuolista työntekijää.

Crecian on menestynyt mainiosti ja saanut mm. Oulun Yrittäjien Vuoden Yrittäjä – palkinnon vuonna 2008.

– Kreikkalaisella ravintolalla on ollut selvä tilaus Oulussa. Suomalaiset matkustavat paljon Kreikassa ja tänne on kiva tulla verestämään lomamuistoja, Virpi arvioi. – Meille Crecian on enemmän kuin työtä. Se on elämäntapa, hän lisää.

– Tosin nyt voisin miettiä kahdesti, kannattaisiko Oulussa avata uusi ravintola. Kun me aloitimme, ei kaupungissa ollut etnisiä ravintoloita juuri lainkaan. Nyt löytyy lähes jokaisen maan ravintola, ja hyvä niin. Nykyajan ihmiset ovat kiinnostuneita vaihtoehdoista, hän toteaa.

{gallery}pp-crecian{/gallery}

Ravintola Crecian
Osoite
Kirkkokatu 55
90100 Oulu

puh.
08 311 1555

email
crecian@crecian.fi

www.crecian.fi

Share.