Pellit kattoon ja katto turvalliseksi

0

 

Pelhane Oy on Kangasniemellä toimiva peltialan yritys, joka on erikoistunut katto- ja rakennuspeltitöihin, sadevesijärjestelmiin ja kattoturvatuotteisiin.

– Rakennuspuolen koulun käytyäni olin muutaman vuoden timpurina, minkä jälkeen halusin tehdä erilaisia asennustöitä. Ryhdyin ensin tekemään taloja ja kattoja, minkä jälkeen huomasin, että katot tarvitsevat erilaisia rännejä, listoja ja muita elementtejä, joiden tekijöitä ei vielä silloin ollut montaa, kertoo Pelhane Oy:n toimitusjohtaja Hannu Hokkanen.

 

Yritystoiminnan talonrakentaja aloitti omassa autotallissaan toiminimellä vuonna 1991. Tuolloin työurakat olivat omakotitaloissa, remonteissa sekä kirves- ja kattotöissä. Peltitoimintaan yritys erikoistui vuonna -96, ja osakeyhtiöksi se muutettiin vuonna 2002. Tästä vuoden kuluttua yritys muutti autotallista 600 neliön hallitiloihin.

– Samalla uusimme konekantamme ja entisten koneiden rinnalle tulivat automaattikanttikoneet ja -leikkurit. Tällä alalla edellytyksenä on, että tavaraa tulee nopeasti, joustavasti ja mittatarkasti, kertoo yrittäjä.

Uusilla koneilla peltitavaraa tehdään 10–20 kertaa enemmän kuin käsikäyttöisillä vastaavilla koneilla. Samalla myös työntekijöiden verstaalla olopäivät ovat vähentyneet huomattavasti.

– Käytännössä teemme lähes kaikki työt mittatilaustyönä, emmekä säilö tuotteita kovinkaan paljon varastossa. Tämä on eräs kannattavuuden perusteista yrityksessämme.

Osaaville peltisepille on kysyntää

Työnantajana Hokkanen on esikuvallinen. Töitä yrityksessä tehdään ammattitaidolla ja sitkeästi säistä piittaamatta, muttei kuitenkaan hampaat irvessä.

– Nuorempana töitä painettiin pitkää päivää, vaikkei siinä loppujen lopuksi kamalasti järkeä ollutkaan, toteaa Hokkanen, joka nykyisin on myös kolmen lapsen isä.

Pelhane Oy:n työntekijöillä työaika on melko säännöllinen: Aamuseitsemästä neljään iltapäivällä, lisäksi työaikaan kuuluvat myös työmatkat.

– Olemme halunneet panostaa henkilökuntamme hyvinvointiin, koulutukseen ja motivointiin. Talvella hiljaisimpina aikoina koulutamme nuoria työntekijöitä ja siirrämme heille vanhojen konkareiden ”hiljaista tietoa”, sanoo yrittäjä.

Vuonna 2007 yhtiössä työskenteli Hannu Hokkasen ja hänen vaimonsa Eijan lisäksi neljä työntekijää, joiden keski-ikä oli noin 30 vuotta.

– Ammattitaitoisille itsenäiseen työhön pystyville rakennuspeltisepille olisi kysyntää. Vaikka peltiseppiä voi kouluttaa yrityksissä, menee siihen 3-5 vuotta kunnes nämä työt kunnolla oppii. Sopiva henkilöstön suuruus voisi olla tulevaisuudessa 8-10 henkilöä, kertoo yrittäjä, joka ennen kaikkea arvostaa työntekijöissään motivaatiota ja oikeata asennetta.

Rehti ja kunnianhimoinen työnantaja

Rehdin työnantajan lisäksi Hokkaselta löytyy kunnianhimoa.

– Kova halu olisi tuplata liikevaihto. Kiinteät kulut ovat tällä hetkellä melko suuret, mutta jos työntekijämäärä kasvaisi ja liikevaihto tuplaantuisi, paranisi myös tulos huomattavasti, laskeskelee yrittäjä.

Pelhane Oy:stä Hannu Hokkanen omistaa 70 prosenttia ja hänen vaimonsa loput 30. Liikevaihto yrityksellä oli vuonna 2007 noin 600 000 euroa. Suurimpia asiakkaita ovat rakennusliikkeet, esimerkiksi NCC ja Rakennusliike Porrassalmi Oy. Näistä NCC on vuosisopimusasiakas, joita yhtiöllä on pääsääntöisesti vain yksi vuodessa.

Kilpailu alalla on kohtuullisen kovaa. Muista kilpailijoista Pelhane erottuu kokonaisvaltaisuudellaan.

– Meiltä saa samasta yrityksestä kaiken tarpeellisen räystäskouruista kattoihin, listoihin ja kattoturvatuotteisiin sekä näiden asennuksiin asti. Nopeimmillaan tavaraa saa jopa muutamassa tunnissa, sanoo yrittäjä.

Kilpailijoista Pelhane on halunnut erottua myös markkina-alue valinnallaan. Kun kilpaileva kangasniemeläinen yritys tekee töitä Mikkelin seudulla, ovat Pelhanen urakat pääosin Jyväskylän alueella. Lisäksi yhtiö on luokiteltu parhaimpaan luottoluokitukseen AAA.

{gallery}es-pelhane_oy{/gallery}

 

Pelhane Oy

Osoite
Hallitie 24
51200 Kangasniemi

puh.
0400 606 618

fax
015 619 450

email
pelhane@pp.inet.fi

www.pelhane.fi

Share.