Opiskelijan etu on maakunnan etu – laatu ykkösasia Satakunnan korkeakouluissa

0

Kun laadukkaasta opetuksestaan tunnustusta saanut ammattikorkeakoulu ja nostalgisessa Puuvillatehtaassa toimiva yliopistokeskus päättävät puhaltaa yhteen hiileen, tulos tyydyttänee kaikki osapuolia.

Korkeakouluopiskelijan valinnanvapaus on lisääntynyt hiljattain Satakunnassa yhteistyön ansiosta, kertovat Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) viestintäpäällikkö Hanna Isoaho ja Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemi.

Satakunnan korkeakouluissa opiskeleva voi hakea suorittamaan opintokokonaisuuksia mihin tahansa toiseen maakunnan korkeakouluyksikköön.

sk-samk-yo4Opiskelijalle helppoa

Opiskelijalle kaikki on tehty mahdollisimman helpoksi. Haku on pari kertaa vuodessa yhdellä nettisivulla. Sitten oma korkeakoulu päättää, puoltaako se opiskelijan hakemusta opiskella toisessa korkeakoulussa, ja asia laitetaan eteenpäin, Harri Peltoniemi kertoo.

Yhteistyöllä voidaan järjestää myös vaikkapa vähän opiskeltujen kielten kursseja tai yhteisiä kaikille pakollisia kursseja, kuten etiikkaa.

– Hyvinvointialan maisteriohjelmaa suorittavilla ja ammattikorkeakoulun ylempää sosiaali- ja terveysalan tutkintoa suorittavilla on jo aikaisemminkin ollut yhteisiä kursseja, Peltoniemi kertoo.

– Opiskelijat asuvat paljolti keskustassa koulujen välissä. Etäisyys ei siis ole ongelma. Vain mielikuvitus ja into voivat rajoittaa yhteistyötä, hän lisää.

Satakunnassa toimivat ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskuksen lisäksi Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikkö ja Diakonia-ammattikorkeakoulu Länsi.

Kaupunki houkuttelevaksi

Satakunnan korkeakoulut kampanjoivat yhdessä maakunnan opiskelijaystävällisen imagon puolesta.

– Meillä on Satakunnan Kansan kanssa yhteinen Siivu.fi -konsepti. Keräämme opiskelijoille sen verran etuja ja alennuksia, että sillä on oikeasti merkitystä arkeen, kertoo Hanna Isoaho.

– Siivu palvelee nykyisiä opiskelijoitamme, mutta myös saa heidät kertomaan Satakunnasta nuoremmille ikäluokille. Etenkin Porissa alkaa olla myös hyvin opiskelijatoimintaa: Kurnajaisia ja kastajaisia, liikuntatapahtumia ja vappumeininkiä.

Parhaillaan Poriin on avautumassa opiskelijatalo, jossa opiskelijajärjestöt Sammakko ry, Pointer ry ja Podia ry ovat tehneet hyvää yhteistyötä.

Yrittäjillä mahdollisuuksia

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoista vajaa 70 prosenttia tulee omasta maakunnasta ja puolet lähtee valmistumisensa jälkeen muualle töihin, Yliopistokeskuksen uusista opiskelijoista taas vain puolet on satakuntalaisia, mutta kaksi kolmannesta löytää työtä maakunnasta.

– Meille tulee paljon opiskelijoita pääkaupunkiseudulta. He viihtyvät Porissa ja haluaisivat viettää täällä kesänsäkin, kun Porissa tapahtuu. Tässä olisikin tärkeä viesti yrityselämälle. Nuoren voisi palkata pariksi kuukaudeksi näyttämään kyntensä esimerkiksi selvitys- tai tutkimustyössä. Työtä voidaan ohjata myös korkeakoulun puolesta, ehdottaa Harri Peltoniemi.

Kaikkiin ammattikorkeakoulututkintoihin sisältyy harjoittelujaksoja.

– Opiskelijan voi palkata suorittamaan harjoittelua yritykseensä. Joillakin aloilla myös lähes kaikki opinnäytetyöt tehdään yrityksille, Hanna Isoaho kertoo.

Peltoniemi toivoisi, että yritykset ottaisivat rohkeasti yhteyttä, mikäli firmassa on opinnäytetyön kokoinen aukko. Se käy näppärästi esimerkiksi www.satakorkea.fi – nettisivujen kautta, eikä jokaisen oppialan sivuja tarvitse käydä läpi erikseen.

– On kauhean hienoa ja toivottavaa, jos opinnäytetyön tekemisestä saa palkkaa. Ilman sitäkin meillä voi olla kovin innokas opiskelija tutkimusta tekemään, Peltoniemi arvioi.

Yrityskiihdyttämöstä virtaa

Satakunnan ammattikorkeakoulu on maakunnan suurin korkeakoulu, joten vuosittain valmistuville tuhannelle opiskelijalle ei kaikille tahdo löytyä maakunnasta töitä. SAMK on tehnyt jo vuosia töitä innostaakseen opiskelijoita oman yrityksen perustamiseen.

–Yrityskiihdyttämö toimii kaikissa koulutusohjelmissamme. Opiskelija voi suorittaa harjoittelunsa ja tehdä opinnäytetyönsä omassa yrityksessään, ja saada kaikesta opintopisteitä, Hanna Isoaho sanoo.

Vuoden 1996 jälkeen on perustettu noin 200 yritystä, joita ovat auttaneet alkuun 20 korkeakoululla toimivaa mentor-opettajaa. Kaikkiaan näihin yrityksiin on syntynyt noin 350 työpaikkaa.

Laadulla kilpailua

Opetus- ja kulttuuriministeriön tekemässä tutkimuksessa SAMKista valmistuneet opiskelijat ovat arvioineet ammattikorkeakoulunsa opetuksen laadun maan parhaaksi 2009 ja 2010. Syy lienee opiskelijan huomioimisessa ja tehokkaassa opinto-ohjauksessa.

– Tutkimme ja seuraamme tyytyväisyyttä koko ajan. Siksi meidän on helppo puuttua asioihin nopeasti, Hanna Isoaho sanoo.

Myös Yliopistokeskuksessa laatu opetuksessa ja tutkimuksessa on ykkösasia, tulosten pitää olla ainakin yhtä kovatasoisia kuin yksikköjen emoyliopistoissa. Kumpikin korkeakoulu vaalii myös kansainvälistymisen ajatusta.

Painetta toimintaan tuo kuitenkin alati elävä korkeakoulupolitiikka, joka vaatii toimintojen tehostamista ja tarkkaa taloudenpitoa.

– Uskon kuitenkin, että satakuntalaisilla korkeakouluilla on hyvä ja valoisa tulevaisuus. Olemme ehkä nopealiikkeisempiä kuin vanhat korkeakoulut, emmekä hautaudu kammioihimme. Meillä on täällä Satakunnassa riittävän paljon opiskelijoita, jotta asiat toimivat, mutta olemme myös ketteriä tekemään paljon sellaista, mikä hyödyttää paikallista elinkeinoelämää, Harri Peltoniemi summaa.

Porin yliopistokeskus

Porin yliopistokeskus

Osoite
Pohjoisranta 11 A,  28100 Pori

puh.
02 627 2700

harri.peltoniemi@ucpori.fi

www.ucpori.fi

Satakunnan ammattikorkeakoulu

Satakunnan ammattikorkeakoulu

Osoite
Tiedepuisto 3, 28600 Pori

Puh.
02 620 3000

Email
info@samk.fi

www.samk.fi

Share.